Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Educaţia sexuală, contestată masiv de ONG-uri religioase şi „pentru familie”, în ciuda recomandărilor Ministerului Sănătăţii

35
18 Oct 2015 12:25:11
Autor: Roxana Garaiman
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Peste 80 de ONG-uri religioase şi „pentru familie” au lansat o nouă scrisoare deschisă în care contestă necesitatea educaţiei sexuale în şcoli. Totuşi, Ministerul Sănătăţii a transmis, în urmă cu câteva zile, că introducerea în programa şcolară a unei ore obligatorii de Educaţie sanitară, care să conţină noţiuni de educaţie sexuală, reprezintă „o măsură obligatorie şi oportună” pentru prevenirea îmbolnăvirii şi a sarcinilor nedorite.

Scrisoarea deschisă adresată ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii este concepută ca o replică la o altă scrisoare, de susţinere a educaţiei sexuale în şcoli, transmisă recent de un grup de ONG-uri, care avertizează că România este una din ţările europene cu cele mai multe mame minore, în condiţiile în care circa 20.000 de adolescente din ţară au născut doar anul trecut.

„Aţi primit un Apel semnat de 67 de ONG-uri care solicită introducerea educaţiei sexuale în şcoală. Motivele par dintre cele mai fireşti, în esenţă fiind invocată lipsa informaţiilor de calitate, în condiţiile în care în spaţiul public se transmit masiv informaţii distorsionate despre sexualitate <<din care lipsesc elemente ce ţin de responsabilitate, înţelegerea funcţionării propriului corp şi respectul în relaţii intime>>. 

În timp ce necesitatea informării în privinţa sexualităţii este universală, de la o persoană la alta, de la o familie la alta, de la un stat la alt stat, de la o civilizaţie la alta, de la o perioadă istorică la alta au existat şi există moduri diferite de abordare. Ca atare, o întrebare esenţială este <<Ce fel de educaţie despre sexualitate solicită semnatarii?>>, deoarece identificarea unor probleme reale nu conduce automat şi către identificarea unor soluţii potrivite şi eficiente.

Tipul de educaţie sexuală pe care semnatarii Apelului îl solicită, şi pentru care militează de ani de zile, inclusiv prin introducerea acestui tip de educaţie prin intermediul materiei şcolare Educaţie pentru sănătate, care ar deveni obligatorie, este axat pe denormativizarea familiei binare heterosexuale în faţa oricăror comportamente sexuale consimţite şi pe promovarea contracepţiei şi avortului ca soluţii complete şi ideale la problema sarcinilor nedorite.

Acest tip de educaţie sexuală este generat de un sistem de valori hedonist în care este centrală plăcerea individuală în condiţii de siguranţă fizică. Acest sistem de valori a promovat necesitatea consimţământului în relaţiile sexuale şi eliminarea abuzului, fără a reuşi să le obţină, în schimb a agravat probleme precum disoluţia familiei, naşterea şi creşterea copiilor în afara familiei, nefericirea personală. La nivel de stat, el a dus la prbleme care nu existau anterior: statul trebuie să sprijine mamele singure, din ce în ce mai numeroase, prin ajutoare sociale, în timp ce rata natalităţii a scăzut sub limita de înlocuire a populaţiei”, se arată în scrisoare.

Scrisoare deschisă, adresată de 83 de ONG-uri despre Educaţia Sexuală

Pe de altă parte, într-un răspuns transmis săptămâna trecută unui ONG care susţine educaţia sexuală, Ministerul Sănătăţii îşi arată susţinerea pentru introducerea în şcoli a unei ore obligatorii de Educaţie sanitară, care să conţină şi noţiuni de educaţie sexuală.

„Deşi există diverse organizaţii care contestă obligativitatea introducerii orelor de educaţie sanitară şi care susţin că la aceste ore de educaţie sanitară este total nepotrivită educaţia sexuală a copiilor, Ministerul Sănătăţii susţine că este o măsură obligatorie şi oportună pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare”, se arată în răspunsul ministerului. 

 

Ministerul Sănătăţii despre Educaţia Sexuală în Şcoli

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Balan Adrian
18.10.2015, 13:22:58

Contesta pentru pentru ca, nu-i asa, 25 ani de religie in scoli, politica si toate aspectele societatii ne-au facut sa avem cele mai multe mame minore, avorturi si drame sociale din toata Uniunea Europeana, insa tara cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor, unde populatia se inghesuie pentru a pupa mortaciuni si sa isi verse ultimii banuti in traista lacustelor negre. Un om educat, din toate punctele de vedere, nu mai poate fi manipulat asa usor de acesti functionari in sutana, asta este adevarata miza a intregului circ facut de BOR si slugile sale gen Harabor sau Stanciu...

+7 (15 voturi)
Pârşu
18.10.2015, 13:53:55

Educatia sexuala trebuie facuta cu grija. Copiilor romani li se vor preda, in functie de varsta, diverse variante: barza, creatia divina, sexul la animale si, pe la 20-25 de ani, li se va dezvalui crudul adevar: parintii lor s-au giucat de-a doctorul si asistenta si asa au aparut ei.

+3 (11 voturi)
Radu Mircea
18.10.2015, 15:01:44

# Balan Adrian Mi se pare normal ca toata gasca de ONG-uri pro biserica si aflate in simbria BOR sa se puna in curmezis impotriva orelor de educatie sexuala . Ginditi-va putin : orice copilas se naste (indiferent daca inainte de 15 ani , in afara casatoriei , in interiorul casatoriei , la orase sau sate devine un potential client si cotizant pe viata , ba multa vreme dincolo de moarte . Se naste . Pac un botez . Bani kklau . Se impartaseste de mai multe ori pe an . Pac alti bani . Ajunge de se spovedeste . Pac alti bani . Se castoreste . Pac o nunta . Alti bani . Face copii . Pac alt botez si alti bani . Mai cununa sau boteaza ca nasi . Pac alti bani .(din greu) Da coltul . Pac o inmormintare . Bani obligatoriu ca te las cu el pe gard . Un an de la mortaciune . Pac un parastas . Alti bani . Pomenile , pomelnicele , luminarile . Pac alti bani Trec 7 ani de la moarte . Pac scoate mortul . Parastas dansant cu pomana , BANI ,BANI , BANI , BANI , BANI Sa tot dai in buzunarul popii , care pare fara fund . Pai cum dracu' sa nu-si doreasca toata popimea copii cita frunza si iarba . Si daca se poate cit mai prosti ca exista si o gramada de seturi de moaste de pupat si cotizat , morminte de pelerinat si silozuri de construit . Din ciclul "" Popa te vrea prost si darnic ""

+8 (16 voturi)
Taunul 77
18.10.2015, 14:00:05

Educatie sexuala ii trebuie tineretului? La coada la pupangeala de moaste e de ei. Sa le iasa sexul din cap!

+5 (13 voturi)
Nihil sine Deo
18.10.2015, 14:06:05

Introducerea unei ore de educatie sanitara sau educatie pentru sanatate care sa contina si notiuni despre reproducerea umana si nu o ora de educatie sexuala este cea mai potrivitasi asta este varianta ministerului. Nu vad de ce ong urile se cearta intre ele. in acest subiect nu este vorba nici de educatie sexuala nici de ora de religie

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările