Ministrul Educaţiei: am cerut un inventar al tuturor dosarelor privind fraudele la bacalaureat în anii trecuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta există 15 suspiciuni de fraudă la nivel naţional la examenul de Bacalaureat   FOTO: Adevărul
Anul acesta există 15 suspiciuni de fraudă la nivel naţional la examenul de Bacalaureat   FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor aflate în lucru privind fraude la bacalaureat, atât cele deschise după examenul din iunie-iulie de anul acesta, cât şi pentru cele din anii anteriori, precizând că vrea să se asigure că legea se aplică în fiecare caz.

Remus Pricopie a spus duminică, într-o conferinţă de presă, că atunci când va veni de la Parchet această situaţie, va fi făcută o analiză pe fiecare caz în parte.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a cerut atât situaţia dosarelor deschise după sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, cât şi cele din anii anteriori, precizând că sunt şi dosare mai vechi în care nu ştie să existe decizii.

"Am cerut această situaţie, când ea va veni, vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz", a spus ministrul Educaţiei, citat de Mediafax.

Remus Pricopie a precizat că atunci când o persoană este arestată într-un dosar, contractul acesteia de muncă este suspendat imediat, lucru care s-a întâmplat şi după ancheta de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală privind suspiciuni de fraudă la bacalaureat.

El a precizat că în cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a intervenit imediat şi a luat decizia demiterii conducerii, suspectate de fapte de corupţie.

Caz special la Titularizare

Ministrul a ţinut să precizeze că la titularizare a fost un caz al unui fost profesor condamnat, care a executat pedeapsa şi care dorea să reintre în sistem.

"În urma verificărilor, am văzut că legea era permisivă", a spus Pricopie, fără să facă alte precizări privind acest caz.

Cazul „Dimitrie Bolintineanu“

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directorii şcolii au fost demişi, iar cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie, la Poliţia Capitalei.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care avea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Ulterior, din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiaţi la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani.

Procurorii susţin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată în acest dosar pe fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti Costica Vărzaru, pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreşedintă a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului şi pe Gina Ciontu, membră în comitetul de părinţi.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

În documentul citat se mai precizează şi că fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", în 25-30 iunie, a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

Procurorii continuă cercetările pentru presupuse fapte de corupţie, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori şi elevi de la Liceul "Bolintineanu".

Caz de fraudă şi la un liceu din Mangalia

Într-un alt dosar, în 21 august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia, precum şi doi elevi elevi şi doi părinţi, fiind acuzaţi de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în cursul lunii iulie - iulie, Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulţi candidaţi la examen, suma totală de 3.000 de euro şi contravaloarea cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

În 12 august, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în judeţul Ialomiţa, în iunie-iulie 2012.

Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012.

Caz de fraudă şi la Sibiu

DNA mai are un dosar în lucru care vizează suspiciunea de fraudă la bacalaureatul susţinut la Sibiu. În această cauză, DNA Alba-Iulia a început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, declara în 5 iulie că, în anii trecuţi, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupţie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puţin şase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

Bilanţ 2013: Şase cazuri la procurori, 15 suspiciuni de fraudă în total

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureatul de anul acesta, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat după finalizarea sesiunii din iulie, că sunt şase cazuri în care a intervenit poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cel de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi cel de la Sibiu.

El a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenle naţionale, care au fost aduse în atenţia poliţiei.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Ministrul a mai spus şi că suspectate de fraudă sunt 0,16% din persoanele implicate în desfăşurarea bacalureatului şi a fost destituit un număr mic de persoane din cele 20.000 de cadre didactice implicate în derularea acestei sesiuni.

Pricopie a menţionat că i-a rugat pe inspectorii şcolari generali să procedeze la eliberarea din funcţie a membrilor comisiilor de Bac acolo unde sunt elemente suficiente, aşa cum s-a întâmplat la Liceul Bolintineanu şi la Sibiu, în timp ce la Liceul "Dimitrie Gusti" s-a considerat că nu există suficiente date pentru destituirea comisiei.


Frauda de la Liceul „Bănescu“ din Mangalia. Conducerea comisiei de Bac, elevi şi părinţi trimişi în judecată

Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu“ din Mangalia, elevi şi părinţi ai acestora au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Aceştia sunt acuzaţi de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie.

Dosarul „Şpaga de la Bolintineanu“: Cererea de eliberarea provizorie, depusă de fosta directoare a liceului, respinsă

Tribunalul Bucureşti a respins vineri, ca neîntemeiată, cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de fosta directoare a liceului bucureştean „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarele de corupţie la BAC, pe masa DNA. Ministerul Educaţiei a găsit 15 posibile fraude la Bacalaureatul din 2013

96 de profesori, elevi şi părinţi din Ialomiţa, acuzaţi că ar fi încercat să fraudeze Bac-ul din 2012, sunt urmăriţi penal, a anunţat luni DNA, după un anunţ similar care viza un dosar de la Sibiu, din 2013. De altfel, anul acesta a fost unul de forţă în ceea ce priveşte anchetele privind examenul naţional: au fost şase cazuri în care poliţia şi procurorii au intervenit, iar Ministerul Educaţiei a înregistrat 15 posibile fraude.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite