Şcoală

articolul anterior

edu.ro: to-do scurt

1
9 Jul 2016 03:20:46
Marian Staş

Domnule ministru Mircea Dumitru, mă bucur că aţi acceptat preluarea portofoliului Educaţiei şi vă doresc succes în mandatul dumneavoastră.

Salut, de asemenea, decizia rectorilor Consorţiului “Universitaria” de a vă susţine. În chestiunea creşterii autonomiei universitare, decizia are legătură directă cu unul din cele două proiecte critice pe care vi le supun deciziei pentru a le accelera şi pune în fapt, dacă doriţi cu adevărat.

Lista mea e scurtă: două proiecte strategice extrem de urgente şi extrem de importante, lăsate de izbelişte până acum, de frică şi-sau din impostură.

1. Oricât de inconfortabil ar putea fi, retrageţi imediat planul-cadru pentru gimnaziu anunţat în aprilie şi coordonaţi punerea în fapt a unor arhitecturi curriculare moderne pentru gimnaziu şi liceu, începând cu anul şcolar 2017-2018. Deşi frustrant, dat fiind timpul pierdut până acum, încă nu e târziu pentru a tăia acest nod gordian otrăvit, accelerând procesul şi punând presiunea necesară pentru ca el să livreze rezultate cu faţa spre viitor şi nu spre trecut, ca acum. Pentru conformitate, profesorul Mircea Miclea a caracterizat planul-cadru curent drept "meşteşug de tâmpenie"; aici, aici şi aici am analizat critic subiectul, care în opinia mea este, de departe, “nuca tare” a transformării de sistem a Educaţiei preuniversitare.

2. Consorţiul “Universitaria” a declarat public că vă sprijină; cereţi, aşadar, Consorţiului să proiecteze urgent şi să ofere chiar din această toamnă – cel mai târziu începând cu anul academic 2017-2018 – programe de licenţă autentice pentru profesia didactică, precum şi programe masterale de profil. Timpul modelului DPPD pentru pregătirea viitorilor profesori a apus de mult, şi încremenirea universităţilor în această paradigmă anacronică face mult rău calităţii resursei umane ce se pregăteşte să educe copiii României mileniului trei. Modele sunt, slavă-domnului - aici am prezentat un studiu de caz relevant. Chestiunea e de vrut, fără doar şi poate, înainte de orice, nu de putut.

Sunt convins că puteţi determina punerea în fapt a proiectelor de mai sus în următoarele şase luni. Dacă nu aş fi apreciat că ele sunt, cum spuneam, critic de urgente şi importante, nu v-aş fi trimis acest mesaj, pe cale publică.

Succes!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marian Dumitru
10.08.2016, 10:19:55

Felcitari ptr acest material! Marian Dumitru www.mariandumitru.com

Modifică Setările