Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Elefantul din educaţie

13
12 Aug 2019 11:07:53
Alex Vesa
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

13 Comentarii

Lucian Pufu
12.08.2019, 12:09:15

Am retinut idea ca "orice sistem are beneficiarii sai", nimic mai adevarat, asa a ajuns tara noastra la 16 milioane de locuitori cu tendinta de scadere. Eu cred ca principalul dusman al sistemului educatiei nationale e demografia.

Radu Gheorghe
12.08.2019, 12:14:18

Splendid, in sectorul V de exemplu, primarul cel care o garanta pe d-na Abramburica la alegerile parlamentere isi va atinge apogeul in materie academica atunci cand va semna si garanta cu semnatura-i ilustra, CDS-ul. In aplauzele si ovatiile consiliului local al sectorului, plin si el de impostori... In SUA spe exemplu, mergand pe liberalismul in educatie, poti termina liceul cu doar un semestru de matematica. Si mai departe, se aduc la universitati studenti din India si China si Corea de Sud sa faca ei scoala si cercetare ca americanii fac toti psihologie si merg la colegii comunitare. Asta nu-i liberalism, e libertinism. Iarasi descoperiti apa calda, sau roata sau ce credeti voi ca descoperiti? Iarasi va luati dupa o ideologie ca sa construiti educatia? Luati un model de invatamant care merge performant undeva in lumea asta, in Finlanda, in China, etc, si alocati fonduri pentru implementarea lui 100% in urmatorii 4 ani, in scoala primara. Asta incluzand manuale traduse, pregatirea profesorilor, structura anului scolar, materiale didactice etc. In timpul primilor 4 ani, aveti 4 ani sa pregatiti reforma in ciclul gimnazial, apoi 4 ani s-o pregatiti pe cea din ciclul liceal Si in toti astia 12 ani aveti timp sa implementati la acelasi nivel microscopic sistemul universitar, manuale/programe, oameni, mentalitate. Dar poentru asta trebuie un proiect pe cel putin 12-15 ani. Si nu facut de amatori, sau de parinti sau de sindicate sau de profesori, sau de primari. Ca astia toti sunt mai mult sau mai putin IMPOSTORI. Nu va e clar inca asta? Credeti ca faptul ca VV dancila e PM este un accident politic? Nu e reflexia din oglinda a RO. Chiar cum s-o fi simtind biata Abramburica data afara de analfabeta VV Dancla dupa ce fusese garantata de Vanghelie?

Radu Gheorghe
12.08.2019, 12:17:44

Elefantul din educatie este chiar gloata asta de abramburici care vine in fiecare zi/saptamana/luna/an cu cite o reforma...

Mihai Oltean
12.08.2019, 12:48:51

Felicitari autorilor, pentru articol! Un singur comentariu as avea: ce inseamna "zone defavorizate"? De ce ar trebui sa existe legi aparte pentru zonele si persoanele "defavorizate"? Si de fapt, de catre cine sunt ele defavorizate? In rest, felicitari!

Tamas Szabadi
12.08.2019, 12:51:52

Cred că din cele 10 puncte propuse, mai lipsesc unele sugestii: -Debirocratizarea sistemului! (Fel şi fel de hârtii de cele mai multe ori inutile.) -Desfiinţarea inspectoratelor şcolare (cuiburi de sinecuri, de corupţie, de aranjamente politice şi personale etc.) -Schmbarea modului numirii (alegerii) directorilor. -Scăderea nivelului de corupţie din sistem: de la examene de grade şi titularizări aranjate, de la reglementarea şi fiscalizarea sistemului paralel ("Industria meditaţiilor"), al sistemului after school neoficial şi nefiscalizat. Eliminarea sistemului "atenţiilor" (Cel mult o floare la propriu sau o carte cu valoare simbolică şi doar atât!) -Aplicarea unui cod deontologic corect, funcţional şi realist. -Depolitizarea şi "deparazitarea" sistemului educaţional. (Incusiv al celui universitar.) -Pregătirea şi selectarea tinerilor care au vocaţie şi motivaţie pentru cariera didactică. Ar mai fi poate şi alte propuneri...