VIDEO Un elev a fost lovit cu piciorul de o profesoară, la o şcoală din judeţul Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu a început bine şcoala că deja plângerile despre abuzurile îndurate de copii au început să apară, atenţionează reprezentanţii elevilor. Ultimul l-a suferit un tânăr din Braşov care a fost lovit de profesoara de Informatică cu picioarele. Toată scena a fost filmată cu telefonul mobil.

După ce zilele trecute o fetiţă de 11 ani era dată afară dintr-o şcoală din Constanţa fiindcă a mers la ore cu o fustă neagră cu flori albe, ieri un tânăr din oraşul braşovean Victoria acuza că a fost bătut de o profesoară. De altfel, colegii băiatului au trimis presei un filmuleţ în care se vede cum profesoara îl loveşte cu picioarele şi cu un caiet în cap pe elevul de clasa a XII-a. Potrivit Inspectorului Şcolar General Victor Vijoli, inspectoratul şcolar s-a autosesizat în acest caz. "Este un incident regretabil, am aflat de el luni dimineaţă, s-a întâmplat vineri la ora de informatică la clasa a XII-a Real de la un liceu din oraşul Victoria, în jurul prânzului. Şcoala a deschis o anchetă, iar noi ne-am autosesizat şi vom lua măsurile legale. Se pare că elevul a fost lovit cu piciorul de o profesoară. Este clar că doamna şi-a depăşit atribuţiile de profesor. Nu am primit plângere oficială încă, doar ni s-a adus la cunoştinţă fapta respectivă", a arătat Vijoli.

La rândul lui, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru "Adevărul" că este nevoie de o schimbare profundă de mentalitate în sistemul românesc de învăţământ. "Este foarte trist ce se întâmplă. Atâta timp cât instrumentele legale pentru a interveni sunt cele care sunt, facem tot ce putem să sancţionăm fiecare caz în parte. Este nevoie de o schimbare de mentalitate, de coerenţă şi consecvenţă, ar asta nu se face peste noapte", a spus Cîmpeanu.

Consiliul Naţional al Elevilor este şi mai drastic şi anunţă că va sesiza Avocatul Poporului cu privire la aceste cazuri. „În cazurile acestea trebuie desfăcut imediat contractul de muncă şi nici măcar nu este un caz singular, primim sesizări din toată ţara. Agresiunea faţă de elevi reprezintă o mentalitate învechită şi destul de răspândită la noi şi este bine că problemele acestea sunt aduse în atenţia publicului, dar să ştiţi că de multe ori copiii şi părinţii efectiv nu au curajul să iasă în faţă. Cazurile acestea au nevoie de o voce. Vom sesiza Avocatul Poporului pe regulamentul şcolar în cazurile de genul acesta", a spus Horia Oniţa, preşedintele consiliului.

Supuşi abuzurilor în toată ţara

De altfel, la urechile Consiliului Naţional al Elevilor au ajuns zeci de cazuri de abuzuri comise în prima lună de şcoală din acest an şcolar.

Elevii se plâng că li se cere în continuare fondul clasei, că sunt încuiaţi cu cheia în vestiare dacă întârzie la sport sau nu sunt lăsaţi să intre la ore fără uniforma şcolară.

Spre exemplu, o sesizare făcută la Consiliul Naţional al Elevilor a venit de la Colegiul "Spiru Haret" din Târgu Jiu, unde dacă absentezi, trebuie să plăteşti o amendă.  La Colegiul Naţional de Informatică "Spiru Haret" din Suceava, elevii se plâng de obligativitatea uniformei, a fondului şcolii şi plata gardienilor şi a faptului că nu sunt lăsaţi să iasă din şcoală în timpul pauzelor. De asemenea, un alt caz este la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, unde băieţii nu au voie să poarte barbă. În mai toate licee din Brăila este cerut fondul şcolii, a mai exemplificat Oniţa din sesizările primite. Plângeri au venit şi de la colegiile naţionale Constantin Carabella", "Ienachia Văcărescu" şi "Nicolae Titulescu", unde elevii spun că sunt sancţionaţi pentru acţiuni desfăşurate în afara incintei şcolii. De asemenea, sunt licee, cum ar fi Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga", unde elevii nu sunt lăsaţi să intre în şcoală fără uniform. "Fondul şcolii şi sancţionarea pentru lucruri făcute de elevi în afara şcolii sunt plângeri pe care le primim frecvent", a explicat Oniţa.

Expertul în Educaţie Tincuţa Apăreanu spune că cea mai mare problemă a sistemului nostru este că oamenii nu au curajul să semnaleze aceste cazuri. "Elevii sunt lipsiţi de orice putere, de orice autoritate, în plus, ei sunt victimele în aceste cazuri de abuz. Însă părinţii lor au o responsabilitate importantă în asigurarea bunăstării fizice şi emoţionale a copiilor lor. Părinţii trebuie să ştie ce se întâmplă la şcoală", atrage atenţia Apăteanu.

Cazul elevei din Constanţa, dată afară de la ore fiindcă fusta pe care o purta nu respecta regulamentul şcolar: în loc să fie neagră simplă, avea şi un model pe ea

Săptămâna trecută, a ajuns în atenţia presei cazul unei eleve de la o şcoală generală din judeţul Constanţa care a fost dată afară de directoare fiindcă vestimentaţia ei nu respecta regulamentul strict al şcolii care prevede că fetele trebuie să poate fuste negre simple la ore. Fusta pe care eleva a purtat-o la şcoală avea şi un model pe ea, ceea ce a nemulţumit-o pe directoare, care a dat-o afară din şcoală pe fetiţă. După ce a fost dată afară de la ore, eleva a trebuit să traverseze singură, nesupravegheată, o cale ferată şi o şosea cu patru benzi, pentru a ajunge acasă, potrivit familiei ei. Mama ei a luat-o la rost pe directoarea şcolii, Elena Preda, cearta fiind filmată. În urma investigaţiilor făcute de Inspectoratul Şcolar din Constanţa, directoarea a fost dată afară din funcţie, dar a rămas în şcoală ca profesor. 

Mama: Cum vă permiteţi să faceţi copilul meu prost, l-aţi făcut dumneavoastră?

Directoare: Nesimţită. Am întrebat-o „eşti proastă”. Nesimţită am făcut-o.

Mama: De ce doamnă, aţi făcut-o dumneavoastră? V-aţi chinuit dumneavoastră să o creşteţi?

Directoarea: Doamna, doamna

Mama: Nu avea pantaloni pe ea, doar nişte floricele albe pe fustă, ce era o crimă?

Directoare: Copilul nu are ce căuta în şcoală în acele condiţii, nu ştiu cum de a intrat. În regulament scrie clar: fustă neagră.

Mama: Şi dacă avea ceva alb pe ea înseamnă că trebuie să gonim copilul acasă să treacă o cale ferată?

Directoare: Vă rog frumos să părăsiţi clasa, eu am ore acum.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite