Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Eleva care s-a luat la trântă cu „fondul şcolii“: Avocatul Poporului s-a autosesizat şi i-a dat dreptate

4
27 Nov 2019 15:01:21
Autor: Laurenţiu Sirbu
Roxana Şerban, eleva de la care a pornit totul FOTO: Arhiva personală
Roxana Şerban, eleva de la care a pornit totul FOTO: Arhiva personală

Avocatul Poporului i-a dat dreptate elevei de la Liceul Traian din Constanţa care a criticat nelegitimitatea fondului şcolii, o decizie ce reprezintă o condamnare morală a conducerii instituţiei de învăţământ.

„În urma anchetei efectuate, am constatat faptul că la nivelul Liceului Teoretic "Traian" din municipiul Constanţa, directorul unităţii de învăţământ nu a demarat procedura legală şi nu a întreprins nici un demers, prealabil publicării articolului de presă, în vederea obţinerii finanţării serviciului de pază pentru care, potrivit legii, există posibilitatea de a fi asigurat din bugetul local. În vederea remedierii situaţiei semnalate şi în presă, se impune ca la nivelul unităţii de învăţământ, directorul Liceului Teoretic"Traian" din Constanţa, să dispună măsurfie legale în vederea respectării recomandărilor Inspectoratul Şcolar Constanţa.

Am constatat faptul că la nivelul Primăriei Constanţa, Compartimentul Gestionarea Bazei Materiale a Unităţilor de învăţământ Preuniversitar nu există înregistrată nicio solicitare conformă din partea conducerii Liceului Teoretic "Traian" cu privire la securitate fizică sau supi-aveghere video. Ca urmare, Primăria Constanţa nu a putut finanţa din fondurile bugetului local serviciul de pază aferent asigurării securităţii unitătii de invăţământ.”, se arată în raportul Avocatului Poporului.
 
De unde a început totul

Roxana Şerban (18 ani) este elevă la Liceul Teoretic „Traian” din Constanţa, în clasa a XII-a. A devenit cunoscută după ce a postat un tabel al Asociaţiei de părinţi din şcoală, în care se vedea situaţia banilor strânşi ca fondul şcolii în anul 2018/2019. Gestul ei i-a determinat pe părinţii din asociaţie să ceară sancţionarea elevei, iar conducerea liceului a „chemat-o” la discuţii pentru a o intimida.
 
Roxana a intrat în urmă cu un an şi jumătate în Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), cea mai vocală asociaţie de gen din România. „La mine în liceu mulţi elevi, pe vremea aceea, erau înscrişi în această asociaţie. Mi-a plăcut mult şi îmi place partea aceasta legislativă, tot ce ţine de drepturile noastre ale elevilor, de învăţământ şi altele. AEC mi-a insuflat seriozitate şi ştiam că dacă intru aici o să pot face ceva”, spune fata care, între timp, a ajuns vicepreşedintele asociaţiei.
 
Implicarea într-o asociaţie a elevilor, dar şi alegerea ei ca membru în Consiliul de Administraţie al liceului, au determinat-o pe Roxana să fie atentă la tot ceea ce implică drepturile elevilor şi respectarea Legii Educaţiei. Aşa s-a ajuns ca o tânără de numai 18 ani să se lupte cu un adevărat sistem care tolerează celebrul „fond al şcolii” strâns din buzunarele părinţilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mihai Popescu
27.11.2019, 15:52:48

Nimic nou. La mine a fost cazul ca sa-mi lase copilul corijent in clasa a 12-a pt. a nu intra la bac pt. ca nu am dat spaga la directoarea scolii si la profesori. Asta se intimpla acum citiv ani la liceul german Goethe din Bucuresti cind directore era o profesoara de matematica, una Burloiu.

+4 (8 voturi)
Lamuritorul
27.11.2019, 16:16:31

Bravo, Roxana! Sper sa fie MEDIATIZATA CUM TREBUIE chestia asta.

+4 (6 voturi)
Alexandru Preda
27.11.2019, 17:06:51

Dar de ce sa fie păziți elevi care vor sa nu fie păziți? Degeaba vor părinții, dacă odraslele vor sa iasă din curtea scolii când vor etc. Indiferent de unde sunt banii pentru paza, ei nu vor paza.

-4 (8 voturi)
IonIon Codreanu
29.11.2019, 19:32:38

Lucrul care nu ar trece astăzi la un referendum este renunțarea la șpagă, deși toată lumea, în mod ipocrit, o condamnă!

-2 (2 voturi)