Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Elevii din Constanţa cer menţinerea numărului de clase în licee

2
20 Jan 2021 12:09:07
Autor: Daniela Serb
Scăderea populaţiei şcolare riscă să ducă la desfiinţarea unor clase
Scăderea populaţiei şcolare riscă să ducă la desfiinţarea unor clase

În ultima perioadă, tot mai multe judeţe din România au înregistrat scăderi în masă ale claselor de liceu, în directa coordonare a unităţilor de învăţământ şi a inspectoratelor şcolare. Elevii din Constanţa se opun reducerii numărului de clase. Ce propun aceştia?

În judeţul Constanţa, toate liceele teoretice şi tehnologice cu mai mult de trei clase pe nivel de studiu au fost obligate să renunţe la una dintre acestea, pe fondul scăderii populaţiei şcolare şi, implicit, a cifrei de şcolarizare, se arată într-un comunicat al Consiliului Elevilor Constanţa.
 
”Principalul argument invocat de Ministerul Educaţiei şi de inspectoratele şcolare, în sprijinul reducerii în masă a claselor din învăţământul liceal, este fundamentat de înfiinţarea clasei pregătitoare în urmă cu opt ani, moment în care o parte dintre copiii care terminaseră învăţământul preşcolar au fost înscrişi la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost înscrisă la clasa I. Această măsură a dus la scăderea efectivelor de elevi/clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an ciclului liceal, după caz”, potrivit aceleiaşi surse. 
 
Cu toate acestea, mai spun elevii, tăierea claselor nu reprezintă o soluţie, întrucât va prejudicia în mod direct calitatea actului educaţional, prin existenţa unor efective de peste 30 de elevi/clasă, în contradicţie cu prevederile art. 63 din Legea educaţiei naţionale, care fixează un colectiv mediu de 24 de elevi în fiecare clasă, în învăţământul liceal.
 
”Astfel, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la reducerea unor profiluri şi specializări în majoritatea liceelor din judeţ şi suntem de părere că premisa conform căreia scăderea populaţiei şcolare implică în mod direct şi tăierea claselor este eronată din toate punctele de vedere şi aduce, după sine, efecte dăunătoare întregului sistem: supraîncărcarea colectivelor de elevi, scăderea normelor didactice ale profesorilor şi, implicit, afectarea calităţii actului instructiv-educativ. În acest sens, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa să revină asupra deciziei de a tăia clase din majoritatea liceelor şi să opteze pentru menţinerea numărului de clase existente în prezent şi să formeze efective mai scăzute de elevi, în baza principiului calităţii în educaţie. „A porni de la ideea că o clasă trebuie să aibă obligatoriu peste 25 de elevi pentru a putea funcţiona în parametri optimi este fundamental greşit. Faptul că populaţia şcolară a scăzut faţă de anii trecuţi nu ar trebui să influenţeze în niciun fel structura profilurilor şi a specializărilor din învăţământul liceal, ci, din contră, ar trebui să ajute la formarea unor clase cu mai puţini elevi, în care profesorii să îşi poată centra resursele şi atenţia către fiecare elev în parte, în mod individual. Să tăiem zeci de clase şi de norme didactice este o decizie dramatică pe termen lung, care va influenţa următoarele generaţii de elevi.” - a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
20.01.2021, 12:14:15

Scade numărul elevilor, scade numărul claselor, scade numărul profesorilor! Nu e normal? Sper să scadă și numărul de ore pe săptămână, nu e normal ca elevii să aibă 30-34 iar profesorii 18, ca să aibă ei norme, învățământul nu pentru asta există.

0 (2 voturi)
Profirica Popescu
20.01.2021, 12:47:08

Profesorii au 18 ore de predare/saptamana! Dar au 40 ore pe saptamana, ca orice om al muncii! Si cateodata chiar mai multe, in functie de cat de implicati sunt! Daca iti inchipui ca a fi profesor inseamna doar cele 18 ore de predare/saptamana, esti intr-o grava eroare!

-1 (1 vot)
Modifică Setările