Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Elevii de liceu, tot mai revoltaţi pe sistem. Vloggerul Selly, atac la Ecaterina Andronescu

31
8 Apr 2019 19:58:09
Autor: Simona Chirciu, Claudia Spridon
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Ministrul Educaţiei este din nou în colimatorul tinerilor elevi. De această data Selly, care este elev în clasa a XI-a şi celebru pentru clipurile sale de pe Youtube, se plânge că Ecaterina Andronescu gestionează prost schimbările care trebuie făcute în şcoala românească, acuzând-o de inconsistenţă în activitatea sa.

După ce a fost criticată dur de elevi care au susţinut simularea pentru examenul de Bacalaureat, Ecaterina Andronescu a intrat acum în vizorul celui mai urmărit vlogger din România. 

Andrei Şelaru (Selly) este elev în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti”, din Craiova şi totodată cel mai urmărit vlogger din România, cu 2 milioane de abonaţi la canalul său de Youtube. Părerea acestuia este că şcoala nu îi ajută pe elevi să devină adulţi independenţi. „Pe mine nu mă interesează din ce partid e Ecaterina Andronescu, pe mine mă interesează strict activitatea ei, ce a făcut şi face în calitate de ministru, pentru că a avut un impact asupra mea, eu fiind elev. Mi se pare că a fost o conducere foarte proastă“, atrage atenţia Selly.  

Mai mult, ministrul e acuzat că ar fi întreţinut „fabricile” de diplome. „A creat un sistem în care diplomele erau o necesitate absolută şi apoi şi-au pierdut valoarea”, subliniază Selly care a adus în discuţie cazul Spiru Haret, care în 2009 avea sute de mii de absolvenţi şi peste 700 de profesori.
Replica Ecaterina Andronescu pare să fie luată dintr-un manual de Filosofie. „Încrederea în şcoală şi din ce trebuie să facă elevul la şcoală rezultă şi din unde aşezăm noi pe cel şcolit. Mai avem noi respect faţă de cel şcolit în raport cu cel care nu s-a uitat cu ochii larg deschişi la şcoală? Îi apreciem conform pregătirii şi efortului pe care l-a depus fiecare pentru pregătirea respectivă? Lucrul acesta ar trebui să nu-l uităm”, a continuat ea.

Experţi: Problemele din Educaţie sunt sistemice

Specialiştii în Educaţie îl susţin pe Selly şi sunt de acord cu ideile exprimate de acesta. „Îi dau dreptate şi lui, dar şi fetei din Satu Mare care a protestat la simulare. Doamna Andronescu spune că situaţia din învăţământ nu se poate rezolva peste noapte. Dar ce s-a rezolvat în ultimii 30 de ani? Nimic. Se tot dau exemple cum că s-a informatizat sistemul, e firesc, în toată lumea s-a întâmplat la fel, dar problemele sistemice rămân nerezolvate. Per ansamblu, faptul că tinerii se implică, cum a făcut acest vlogger şi emit judecăţi de valoare, pe care trebuie să le luăm sub rezerva a câtă experienţă au ei, e un lucru foarte bun. Cert e că societatea ar trebui să se adapteze societăţii şi timpurilor în care trăim”, este de părere profesorul Ştefan Vlaston. 

Acesta spune că şcoala ar trebui să aibă mai mulţi piloni, între care şi acela de a-i învăţa pe elevi ce să facă cu cunoştinţele acumulate. „La noi, se pune accent pe componenta teoretică, nu pe educaţia continuă, nu pe interdisciplinaritate”, a completat profesorul. 

Şi profesorul Marian Staş apreciază intervenţia lui Selly. „Copiii au ochiul proaspăt şi mintea brici, aşa că ei sesizează imediat formele fără fond. Elevii s-au săturat de dialoguri ipocrite, fără niciun rezultat. Tocmai asta a fost şi critica elevilor care s-au alăturat protestului #foaiagoală, cum a fost eleva Andy Varga, din Satu Mare. Elevii se simt minţiţi”, a transmis Staş.

Într-o intervenţie publică anterioară, Selly spunea că şcoala nu îi pregăteşte pe copii pentru viitor, ci pentru trecut. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

t mihai
8.04.2019, 20:28:09

Revoltati PE sistem ? Bag sama ca distinsele jurnaliste Simona Chirciu si Claudia Spiridon au trecut ca prin brânza în liceu...

-1 (9 voturi)
Stanila Ion
8.04.2019, 22:55:44

De unde stii, ai fost coleg cu ele?

+1 (5 voturi)
Alexandru Preda
8.04.2019, 22:15:33

Furtuna într-un pahar cu apa.

-3 (7 voturi)
Cel Mare Scarambeu
8.04.2019, 22:25:24

Daca a ajuns tanti Katy sa fie ievaluata de un elev de clasa a XI inseamna ca a ajuns proasta statului.

-1 (5 voturi)
Alexandru Preda
8.04.2019, 22:31:08

Mai degrabă, asta arata tupeul și lipsa de bun simt a generatiilor care se pregătesc sa calce în picioare tot ceea ce este bun,precum munca atâtor generații care au avut un ideal un crez în viata.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (31)