Elevii de la liceul Tonitza, obligaţi să cumpere calendare de la Crucea Roşie dacă întârzie la ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Liceul "Nicolae Tonitza" din Capitală acuză că au fost obligaţi să cumpere calendare Crucea Roşie cu trei lei bucata dacă întârziau la ore sau dacă erau prinşi fumând. În replică, inspectoratul Şcolar al Capitalei (ISMB) spune că distribuirea de calendare contra cost de către profesori este interzisă în şcoli, numai asociaţiile de părinţi fiind împuternicite să facă asta.

„Copilul meu mi-a povestit cum o colegă de la ea din clasă a fost obligată să cumpere un orar de la Crucea Roşie pentru că a întârziat la clasă, dimineaţă. Portarul nu a lăsat-o să intre în şcoală până când nu a cumpărat un calendar orar în valoare de 3 lei. Mai mult decât atât, a amentintat-o că îi va scădea nota la purtare dacă nu va plăti. Evident, copilul nu a avut încotro, i-a fost frică să nu aibă nota scăzută la purtare şi a platit”, a spus mama unui elev pentru Digi24.

La rândul ei, o altă elevă din şcoală susţine că directorul liceului a adus calendarele la oră şi le-a spus că sunt obligaţi să le cumpere dacă întârzie. În apărarea sa, directorul liceului, Anton Petre, a declarat că banii urmau să fie recuperaţi ulterior prin asociaţiile de părinţi.

„Elevii care au fost prinşi fumând ca şi elevii care au întârziat la prima oră şi s-au prezentat la şcoală după ora 8:15, recidivând, au primit un astfel de calendar urmând ca, ulterior, cu ajutorul asociaţiei de părinţi, să încercăm să recuperăm aceste sume”, a spus directorul.

În plus, acesta a adăugat că în această după-amiază va avea loc o şedinţă administrativă în care se va discuta problema ridicată de părinţi. La rândul ei, preşedinţa consiliului elevilor din şcoală susţine că aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea de diseară când speră să obţină puncte de vedere mai clare asupra ceea ce s-a întâmplat fiindcă ea nu ştia aproape nimic despre această practică.

Contactat de "Adevărul", Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, a spus că profesorii nu pot distribui contra cost materiale în şcoli, numai părinţii pot să organizeze aşa ceva.

"ISMB a transmis şcolilor, încă de la începutul anului şcolar, o notă conform căreia este strict interzisă comercializarea auxiliarelor, calendarelor, materialelor publicitare, manualelor sau culegerilor prin intermediul cadrelor didactice sau al conducerii şcolii. Asociaţiile şi comitetele de părinţi sunt singurele care pot face astfel de demersuri, dar numai în scop educaţional. La Tonitza a venit Crucea Roşie, care trăieşte din donaţii, şi le-a dat calendare. Acum, că directorul a luat decizia pe care a luat-o, e altceva, nu ţine de Crucea Roşie. Calendarele trebuiau distribuite prin comitetul de părinţi. Am spus conducerii şcolii să nu le mai comercializeze", a spus Banu.

"Crucea Roşie este o cauză nobilă, e păcat că a picat la mijloc"

Obligativitatea cumpărării acestor calendare este lucrul cu care nu este de acord nici vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Cornelia Popa. Şi preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori din România, profesorul de Istorie Corneliu Riegler, spune că este regretabil că s-a întâmplat asta şi că la mijloc este prinsă o organizaţie umanitară. "Din când când mai vin reprezentanţi ai Crucii Roşii în şcoli să dea calendare, dar cumpără cine vrea, nu e nimeni obligat. Este o cauză nobilă. Astfel de acţiuni reflectă, de fapt, dispute din interiorul şcolii şi e păcat să pice la mijloc Crucea Roşie", a spus Riegler.

Banii pe care elevii îi dau pe aceste calendare ajung la Crucea Roşie, o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Principalele atribuţii ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România:

a) să actioneze în caz de conflict armat, iar în timp de pace să se pregătească şi să acţioneze în toate domeniile prevăzute de Convenţiile de la Geneva din 1949 şi în favoarea tuturor celor aflaţi în suferinţă, atât persoane civile, cât şi militare;
b) să contribuie la ameliorarea stării de sănătate, la prevenirea îmbolnăvirilor şi la alinarea suferinţelor prin programe de ajutorare în beneficiul colectivului;
c) să organizeze, la nivel naţional sau local, după caz, servicii de ajutoare de urgenţă în favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele şi natura acestora;
d) să recruteze, să instruiasca şi să pună la dispoziţie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;
e) să promoveze participarea copiilor şi a tinerilor la activităţile specifice;
f) să autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
g) să organizeze şi să participe la acţiuni internaţionale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele şi de natura dezastrelor;
h) să facă cunoscut opiniei publice, în special copiilor şi tineretului, acţiunile sale, cât şi pe cele ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si Principiile fundamentale ale Crucii Roşii, idealurile păcii, respectului şi înţelegerii între toţi oamenii şi toate popoarele;
i) să încheie convenţii de colaborare şi să alcătuiască programe de acţiune comune cu alte societăţi sau asociaţii care desfăşoară activităţi umanitare, cu ministere şi alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, în vederea realizării misiunii sale umanitare;
j) să participe, pe baza programelor iniţiate de Ministerul Sănătăţii, la recrutarea donatorilor de sânge, la combaterea unor epidemii şi la alte acţiuni.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite