Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Elevii se opun propunerii legislative care conferă dascălilor statutul de autoritate publică

19
8 Oct 2019 10:54:11
Autor: Simona Chirciu

„Respectul nu se obţine prin lege”, spune Consiliul Naţional al Elevilor ca răspuns la propunerea legislativă privind învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, aceştia considerând că măsura propusă nu este deloc viabilă sau benefică actului educaţional.

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din România, se opune propunerii legislative prin care se doreşte învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, deoarece, precizează CNE, „în cadrul misiunii şi viziunii noastre, educaţia de calitate primează, iar acest deziderat nu poate fi obţinut decât prin colaborarea tuturor părţilor interesate, anume elevi, profesori şi părinţi, membri ai comunităţii şcolare. Nu considerăm deloc benefică acordarea statutului de autoritate publică profesorilor, întrucât suntem de părere că respectul pe care aceştia şi-l doresc din partea elevilor şi părinţilor, respect absolut necesar pentru buna desfăşurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul.  

Elevii admit că un climat de ordine şi respect este esenţial în şcolile din România, însă sunt de părere că oferirea autorităţii de a lua decizii oportune, care să îi permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi a dreptului de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ nu va încuraja la colaborare şi respect reciproc între elevi şi profesori, ci, din contră, va contribui la distrugerea relaţiilor dintre aceştia. 

Reprezentanţii elevilor spun că nu puţine sunt cazurile în care unii profesori, „în profilul cărora putem distinge lipsa vocaţiei necesare pentru îndeplinirea acestei meserii, abuzează elevii, mai ales pe cei cu probleme emoţionale sau cu dificultăţi de integrare în mediul educaţional, iar cazurile în care drepturile elevilor sunt încălcate de către profesori sunt chiar mai numeroase. Suntem de părere că respectul şi colaborarea dintre cei mai importanţi actori de pe scena învăţământului – elevii şi profesorii – trebuie construit natural, această lege blocând respectul organic care ar putea fi nutrit în comunităţile şcolare”, mai precizează aceştia. 

Din punct de vedere juridic, oferirea statutului de autoritate publică acordă profesorilor un avantaj în situaţiile de conflict dintre elevi şi profesori (prezente în şcoli din cauza diferenţei dintre mentalităţi), avantaj care, deşi în aparenţă pare a fi un lucru pozitiv, va avea efecte grave în sistem, arată CNE. Conform Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivel naţional din anul şcolar 2018-2019, realizat de către Consiliul Naţional al Elevilor, 41% dintre respondenţi au mărturisit că le-a fost afectată integritatea fizică şi/sau morală în mediul şcolar, aspect care ne determină să credem că este necesară adoptarea unor măsuri concrete, pliate pe climatul din fiecare şcoală, pentru a elimina violenţa din sistem, din fiecare sală de clasă. Acordarea statutului de autoritate publică anulează orice speranţă de a obţine un parteneriat echitabil tripartit, elev-părinte-profesor, mai arată CNE. 

„Ne dorim sprijin şi colaborare, iar pentru acestea, Consiliul Naţional al Elevilor se angajează să monitorizeze, în continuare, atât respectarea drepturilor, cât şi a obligaţiilor pe care elevii le au ca membri ai comunităţii şcolare, să vină cu propuneri concrete pentru a soluţiona cazurile de abuz din şcolile din România, atât cele unde victime sunt elevii, cât şi cele unde victime sunt cadrele didactice. Însă nu putem să acceptăm această propunere legislativă, deoarece nu o considerăm a fi benefică pentru sporirea calităţii sau a siguranţei care ar trebui să caracterizeze sistemul educaţional”, a declarat Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Stanila Ion
8.10.2019, 12:03:52

Curios, acest "Consiliu..." tot cere, tot vrea...Dar indemnul de a de pune mana pe carte "e sublim, dar lipseste cu desavarsire", vorba lui nenea Iancu...

+5 (7 voturi)
Tăunu
8.10.2019, 12:33:09

În regimul socialist, pentru derbedei, existau şcoli de corecţie cu o curriculă simpă, Apă, paie şi bătaie. Şi, era foarte bine !

+5 (7 voturi)
Klaxxy Klaxxy
8.10.2019, 16:08:44

Tare complicat! Copiii astia au deschis o Cutie a Pandorei, dar culmea este ca au dreptul sa o faca. Insa rezolvarea este, aparent, imposibila. Cel putin pe termen scurt. Copiii de azi vor altceva, alt mod de a face scoala, adaptat conditiilor sec XXI si au dreptate. Vor materii noi, tehnologii de predare noi, moduri de abordare noi si, daca se poate, profesori noi, care sa ii inteleaga. Doar ca nu se poate. Scoala este alcatuita din oameni, iar oamenii de la catedre sunt batrani, sau invechiti. Nu stiu sa predea altfel, sau altceva. Pe marea, imensa majoritate ii depaseste tehnologia. Nu stiu cum sa se apropie de copii, atata vreme cat singurul pedagog cunoscut de ei este Makarenko – da, acela care a conceput institutia re-educarii, cea care a adus la noi scolile de corectie si chiar Fenomenul Pitesti. Profesorii actuali vor disciplina impusa si duritate, iar cand li se raspunde cu aceeasi moneda de catre copii, sunt depasiti. Conceptul lor educativ de baza este „da, dar ei sunt 30 de nebuni, iar eu sunt unul singur, dati-mi instrumente sa ii tin in frau!” La fel, curicula, manualele, toate sunt facute de profesori batrani, depasiti, incapabili sa se adapteze. Pai e simplu, ii schimbam, nu? NU! Nu o putem face, sau, cel putin, nu in scurt timp. Salariile si conditiile de munca din invatamant sunt proaste. Asta face ca tinerii, mai ales cei de valoare, sa nu fie atrasi de sistem, motiv pentru care majoritari sunt acum suplinitorii si varstnicii – cu tarele enuntate mai sus. Pai iar e simplu – marim salariile pana la niveluri atragatoare. S-a rezolvat, nu? Din nou, NU!... Marirea aiuritoare a salariilor nu va atrage oameni tineri si capabili in sistem, ci va incuraja sistemul sa raspunda exact ca in administratia bugetara – pe locurile bine platite vor ajunge pile, relatii, influente politice etc si o vom da din lac in put. Rezultatul va fi mai catastrofal, daca se poate asa ceva... In toata discutia, copiii vor fi, ca si acum, pe ultimul plan. Generatia actuala este, inevitabil, o alta generatie irosita. Dar cate vor mai fi? E nevoie de planuri si actiuni pe termen lung, constienti fiind ca vom mai rata cateva generatii – este, la fel, inevitabil. Doar ca ne lipsesc oamenii de actiune, elitele vizionare care sa accepte infrangerea in aceasta batalie si sa puna umarul la pregatirea pentru castigarea razboiului. E greu! Copiii nu ne iarta si nici copiii lor nu ne vor ierta. Sincer, copiii au dreptate. Dar si profesorii au dreptatea lor. Unde il vom gasi pe noul Solomon, ca sa ne lumineze calea?

+1 (3 voturi)
Popa .Basca
8.10.2019, 18:39:56

„Respectul nu se obţine prin lege” E adevarat,dar in lipsa educatiei de acasa,e buna si teama de consecinte.Si asta se obtine prin lege! Scoala este locul in care copiii trebuie sa acumuleze cunostinte,dar multi dintre ei nu au chef de asa ceva,fiindca-i intereseaza doar ceea ce li se pare "cool",iar materiile predate la scoala nu prea fac parte din aceasta categorie.Majoritatea sunt sustinuti in aceasta atitudine de catre parinti,pentru care plozii lor sunt buricul pamantului si pot face absolut orice,oricui,fara ca cineva sa reactioneze.Ce-o sa iasa din asemenea "odoare"?Din cei cu parinti mai saraci,vor iesi niste tineri fara orizont,fara principii morale,fara dorinta de a munci,fara posibilitatea de a se intretine si cu o mare dorinta de a "procura" bani prin orice mijloace,inclusiv prin crima.Din cei cu parinti bogati,vor iesi beizadelele care omoara oamenii cu masini bengoase,indopati de alcool si droguri,la fel de lipsiti de principii morale,la fel de lipsiti de dorinta de a munci,la fel de incapabili sa se intretina fara "babaci"... Ar fi foarte bine ca profesorii sa aiba statutul de autoritate publica,fiindca au ajuns bataia de joc a acestor mici plosnite!

+5 (5 voturi)
Toader Ailenei
8.10.2019, 19:57:01

Ar fi foarte bine ca profesorii sa aiba statutul de autoritate publica,fiindca au ajuns bataia de joc a acestor mici plosnite!- sunt perfect de acord si, nota bene, nu sunt dascal ca sa ziceti ca sunt subiectiv. Din pacate fara ordine, disciplina in scoala, respect fata de profesori nu vom societatea pe care ne-o dorim. Am citit zilele trecute de o tigancusa care a pus manele la o ora si ameninta profesoara. Doamne incredibil la ce am ajuns. Prea multa toleranta strica.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (19)