Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Elevii vor avea din septembrie manuale noi. Până în 2017 vor fi înlocuite toate

0
21 May 2013 13:28:06
Autor: Ioana Nicolescu
Metodologia va stabili criteriile de selecţie a noilor manuale şcolare    FOTO: Arhiva Adevărul
Metodologia va stabili criteriile de selecţie a noilor manuale şcolare    FOTO: Arhiva Adevărul

Elevii vor avea manuale noi la şcoală începând cu anul şcolar 2013-2014, urmând ca schimbarea acestora să se încheie în 2017. Metodologia noilor manuale şi calendarul pentru schimbarea lor vor fi lansate, miercuri, în dezbatere publică şi aprobate, cel mai probabil, pe 1 iunie, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei informa în aprilie că intenţionează să introducă manuale noi în mediul preuniversitar, începând cu 2013 – 2014, întrucât programa şcolară a fost schimbată. Schimbarea manualelor şcolare se va încheia în 2017.

O primă etapă în acest sens este demararea procesului de selecţie a proiectelor de manuale şcolare pentru clasa I, iar pentru aceasta este nevoie de metodologia pe care o va lansa în dezbatere pe 22 mai, care va stabili criteriile de evaluare ale acestor proiecte.

În plus, copiii vor putea accesa din septembrie manualele în format digital pe pagin web manuale.edu.ro.

„Vom avea cărţi în format pdf, dar şi aplicaţii multimedia. Studiile au arătat că elevii învaţă mai rapid atunci când se folosesc instrumente digitale. Atunci când copiii văd într-un film cum funcţionează sistemul solar, înţeleg mai uşor lecţia decât atunci când privesc o poză dintr-o carte”, a explicat Pricopie, precizând că şcoala nu poate rămâne ancorată în structurile vechi şi rigide.

În sistemul de învăţământ preuniversitar există, în prezent, 1.491 de manuale şcolare, dintre care 293 sunt pentru învăţământul primar, 386 pentru gimnaziu, 339 pentru ciclul inferior al liceului şi 473 pentru ciclul liceal superior.

Bugetul pentru achiziţionarea cărţilor retipărite este de 20 de milioane de lei pentru anul şcolar următor, conform Ministerului Educaţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările