Şcoală

articolul anterior articolul urmator

„...este boier, n-avem ce-i face!“

6
19 Oct 2019 13:57:29
Adrian Majuru

Se ştie că pedagogia, şcoala în general, are menirea să stopeze agresivitatea şi creşterea în volum a “prostiei sociale”. Aceasta din urmă, “decuplează inteligenţele active, sugrumă critica de jos şi încurajează selecţia non-valorilor”.

 “Prostia socială” are propria-i elită, structurată pe măsură ce “turma se alcătuieşte: măgarul îşi ia doctoratul şi devine gânditor, câinii îşi iau licenţa în drept, primesc pistoale şi dreptul de a se considera lupi: lupi geto-daci. Limba devine limbaj şi limbajul lătrătură. Aplauzele şi uralele înlocuiesc opinia publică şi liberul arbitru”, după cum ne povesteşte scriitorul I.D.Sîrbu.

Ar trebui însă să îngrijoreze şi degradrea umană a celor care se ocupă de educaţia copiilor noştri. Când salariul mizerabil nu acoperă facturile restante nu mai există dorinţa de a vorbi despre Balzac la literatură universală sau despre cotiledonate la biologie. Sărăcia perpetuată a distrus structura morală şi intelectuală a dascălilor. Fără voia lor. Începutul se cunoaşte, a fost acela al pedagogiei socialiste care trebuia să fabrice “omul nou”, “care este” iar pe val.

“Adevărurile” care ies dintr-un Inspectorat Şcolar sunt mai monstruoase decât dinozaurii epocilor trecute. Mergeţi să le vedeţi chipurile, “să-i cântăriţi ca oameni. Ei au acum în mână sufletele întregului tineret, de ei depinde viitorul nostru, prin ei pierim ca spirit şi cultură”. Acesta poate fi un răspuns concret asupra bulibăşelilor didactice şi organizatorice de la bacalaureat şi variate teste naţionale, admiteri etc. Nu ştie stânga ce vrea dreapta.

Astăzi avem şcoli insalubre cu profesori plictisiţi, deshăinaţi, cu priviri pierdute, toropiţi de lehamitea şi sărăcia lunilor de vacanţă. Singura alternativă pentru a schimba cotidianul monoton este începerea anului şcolar din fiecare toamnă, cu nebiruitele probleme: facturi de tot felul, galopante şi ades restante, copii zburătăciţi şi nervoşi, lecţii predate în silă sau deloc, salariul mizer, de hamal analfabet dintr-un port flamand al secolului al XVIII-lea. Am auzit doi elevi vorbind despre profesoara lor, care venea în aceeaşi „fustă de talcioc”. Unul dintre ei a concluzionat: „păi dacă-i profă!”

Dar când a fost altfel? Kir Panaiot Lavriotis, profesor la toate în veacul al XVIII-lea bucureştean a lansat sloganul atat de profetic: „Leafă mică dar efortul mare!” In aceeaşi perioadă, marele învăţat Neofit, unul dintre cei mai apreciaţi dascăli ai Şcolii domneşti de la Sf.Sava a fost bătut cu ciomegele de bătăuşii aranajaţi de un elev al său, boier Bărcănescu, pe motiv ca nu-l trecuse clasa. Eforia şcolii a dat verdictul: „e boier, n-avem ce-i face”. Iar Neofit a demisionat si a plecat în Balcani. 

Nu demult, o profesoară de literatura romană dintr-un liceu bucureştean a fost batută măr, chiar în faţa clasei unde preda, de un fost elev lăsat corijent! Elevii din clasă au refuzat să depună mărturie iar intrusul nu putea fi exmatriculat deoarece se mutase în altă şcoală(şi a primit doar o amendă pentru că jucase baschet în curtea fostului său liceu), după ce o umilise pe profesoară, iar aceasta a fost nevoită să se transfere din cauza umilinţei suferite. Iată cum secolul al XVIII-lea respiră în secolul XXI sau: „este boier, n-avem ce-i face!”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

un motan intransigent
19.10.2019, 15:59:43

Am dat un plus binemeritat. As fi dat zece, dar n-am cum. Si? Ce daca? Boierul e boier si n-are a-si bate capul cu problemele invatamantului si ale tarii. Ca d-aia a fost ales de bobor!

+5 (5 voturi)
Sacha Durand
19.10.2019, 16:44:56

Din pacate,aveti mare dreptate ! Cui ii pasa ? Nu e prioritatea nimanui sa se formeze generatii educate : stapanul te vrea prost !

+3 (3 voturi)
cosmic
19.10.2019, 19:29:51

cunosc o tipa care a plecat in franta, s-a casatorit si stabilit acolo. e profesoara, sotul ei e tot profesor. intr-o vara cand venise prin romania, am intrebat-o: cum e viata in franta? mi-a raspuns scurt: profesorii au salarii mici. si prin america profesorii se plang ca nu le ajunge salariu pentru plata chiriei si facturilor. deci cam peste tot in lume exista un dispret al politicienilor fata de educatie. sau cum se mai zice: statul te vrea prost (pt ca vei fi mai usor de manipulat).

+2 (2 voturi)
Andrei Adrian
20.10.2019, 11:50:48

A auzit cineva de vreo categorie socio-profesionala care sa se planga ca salariile sunt... mari?! In cazul profesorilor recompensa financiara pentru munca depusa trebuie sa fie suplimentata cu alte forme de recompensa morala si recunoasterea unui statut social respectabil. Din nefericire sistemul este profund pervertit de prea multi ani de ticalosie, cleptocratie si idiocratie, reabilitarea este inca posibila dar va fi lunga si dificila.

+2 (2 voturi)
Dan Petru
20.10.2019, 16:09:32

Intr-o societate in care crima si coruptia sunt considerate "normale" cei adaptabli devin interlopi iar cei inadaptabili depin invatatori. N-am spus-o eu. A spus-o un sociolog american dupa ce-a studiat criminalitatea din Chicao-ul anilor 1930-40.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)