Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Eurostat: România, codaşa Europei la cheltuielile pentru Educaţie

1
5 Oct 2019 11:22:06
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Educaţia este subfinanţată în România, ţara noastră cheltuind cei mai puţini bani din întreaga Uniune Europeană pentru acest domeniu, care, în teorie, este prioritar pentru autorităţi. În practică, situaţia este alta. Spre exemplu, procentul din PIB în anul 2017, cheltuit de Guvern pentru învăţământ a fost cel mai mic din perioada 1995-2017, potrivit celor mai recente date Eurostat.

În 2017, procentul din PIB cheltuit pentru Educaţie a fost de 2,8, cu 1,8 puncte mai puţin decât media Uniunii Europene.
Cel mai mare procent al cheltuielilor guvernamentale pentru Educaţie a fost în Suedia şi Danemarca, 6,8, respectiv 6,5. România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, format din Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria şi Irlanda, fiind ultima din acest grup şi din Uniunea Europeană. Anul 2017 este cel mai recent pentru care există date în statistica Eurostat, conform edupedu.ro
 
Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educaţie a fost de 4,3 în România şi s-a înregistrat în anul 2008, arată datele consultate de Edupedu.ro. În 2011 şi 2006 procentul a ajuns la 4,1 şi au mai fost doi ani, 1998 şi 2002, când acest indicator a fost de 4%. Din datele Eurostat se poate observa lipsa de constanţă în alocările pentru Educaţie, acestea variind între 2,8 şi 4,3% din PIB pe parcursul celor 22 de ani analizaţi. 
 
Cheltuielile guvernamentale pe domenii arată că atât în privinţa României cât şi la nivelul mediei Uniunii Europene, cele mai mari procente sunt în dreptul cheltuielilor cu protecţia socială (pensii, ajutoare sociale). Însă România are cheltuieli mult inferioare ca procent în PIB pe acest domeniu – 18,8% UE vs 11,7% România. În schimb în România sunt uşor mai mari cheltuielile pentru Apărare şi Ordine publică, faţă de media UE. Asta în condiţiile în care cheltuielile guvernamentale totale reprezintă 33,7% în România şi 45,8% media UE.
 
Educaţia a avut în 2018 fonduri de 29,3 miliarde lei, reprezentând 3,1% din PIB, iar în 2019, alocarea, după rectificarea bugetară a fost de 38,2 miliarde lei, adică 3,6% din PIB, mai arată Eurostat.
 
Potrivit Legii Educaţiei, adoptate în 2011, Guvernul avea obligaţia să aloce anual minimum 6% din PIB pentru Educaţie. Articolul 8 al acestei legei prevedea: „Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Constantine Constantine
5.10.2019, 17:29:05

Si daca s-ar tripla cheltuielile pentru educatie, capetele luminate tot vor pleca in alte parti, tinerii tot vor pica ca mustele BAC-ul iar profesorii vor ramine in continuare corijenti la examene.Si probabil cei din conducere isi vor tripla si ei salariile ca sa justifice cresterea cheltuielilor.Iar ce e mai important, programa scolara, va ramine batuta in cuie.Noroc ca mai misca astia cu scolile profesionale, macar sa scoatem mina de lucru pentru altii.