EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Elevii au petrecut după simularea la Română: „subiectele au fost neaşteptat de uşoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, în ziua simulării    FOTO: Adevărul / Ioana Nicolescu
Elevii de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, în ziua simulării    FOTO: Adevărul / Ioana Nicolescu

Stresul de la simularea de marţi de la Română nu a fost foarte mare, mai ales pentru că elevii de clasa a VIII-a au fost anunţaţi dinainte că notele nu se vor trece în catalog. Mai mult, ei au spus după testare că a fost mult mai uşor decât au anticipat.

Elevii care au trecut marţi prin simularea la Română au spus la unison că subiectele au fost neaşteptat de uşoare. După examen, o parte din tinerii de gimnaziu de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală au mers chiar să şi sărbătorească norocul de la primul test naţional prin care au trecut.

I-am găsit într-un restaurant fast food de lângă şcoală, un grup vesel de 20 de elevi. Tinerii nu sunt stresaţi fiindcă notele oricum nu se publică în catalog şi nici nu au avut surprize neplăcute la subiecte, spun ei.

„Au fost neaşteptat de uşoare, exact din materia pe care trebuia să o învăţăm. La subiectul I au fost exerciţii legate de literatură, am avut de redactat o compunere, iar la subiectul II am avut subiecte legate de gramatică. Textul de la subiectul II chiar nu mi s-a părut dificil”, spune mulţumită Beatrice, care crede că va lua o notă bună la Română.

simulare romana george cosbuc

„Subiectele au fost destul de uşoare dacă învăţai. Subiectul II putea fi foarte uşor rezolvat, practic un exerciţiu de imaginaţie”, a declarat o altă elevă. Un coleg al său, George, spune la rândul lui că nu s-a aşteptat nici el să fie atât de simplu.

Nu toţi elevii au fost la fel de norocoşi să aibă o pauză mai mare imediat după simulare. La alte şcoli, elevii au avut pauza normală de 10 minute după simulare, după care şi-au continuat cursurile, ce-i drept devansate cu două ore. Acesta a fost cazul la Şcoala generală Nr. 5 din Capitală, unde elevii au rămas la ore după simulare. 

simulare romana george cosbuc

Baconski şi Maramureşul, elementele-cheie

În ceea ce priveşte subiectele primite ieri de elevii de clasa a VIII-a la Română, rezolvate de profesoara Iulia Pop la Adevărul Live, acestea au respectat modelul publicat de Ministerul Educaţiei, iar cerinţele nu ar fi trebuit să-i pună în dificultate, spune dascălul. 

Elevii au primit la Subiectul I poezia „Zăpada sărută întinderile” de Anatol E. Baconsky, pe baza căreia au trebuit să rezolve cinci cerinţe în care li s-a cerut să scrie un sinonim potrivit pentru sensul din text al unor cuvinte (merg, destul, încremenire), să precizeze diftongii din cuvintele „Doamne”, „dealuri” şi „mereu”, să selecteze un epitet şi o repetiţie din poezie şi să menţioneze două trăsături ale genului liric prezentate în textul dat. La punctul cinci, elevii au avut de prezentat în 30 – 50 de cuvinte semnificaţia primei strofe. Iar compunerea a vizat semnificaţia titlului poeziei lui Baconski. 

„Copiii preferă poezie la subiectul I, deoarece figurile de stil sunt mai uşor de găsit şi de interpretat, pe când o caracterizare de personaj dintr-un text literar, cum a fost anul trecut, poate fi mai dificilă. Iar interpretarea titlului nu ar trebui să ridice probleme, elementele se regăseau în strofele poeziei”, a explicat profesoara Iulia Pop. 

La Subiectul II, au primit un text la prima vedere despre Maramureş, urmat de un set de cerinţe de gramatică (morfologie şi sintaxă), iar la ultimul punct au avut de redactat o scurtă naraţiune despre o întâmplare petrecută în timpul unei vizite reale sau imaginare dintr-o zonă turistică. Aici, spune profesoara Pop, „ar trebui să ţinem cont că există şi cătune în care copiii abia îşi permit să meargă la şcoală, darămite în zone turistice”. „Putem spera că şi-au imaginat sau că au citit. Nu toţi au aceleaşi posibilităţi. Cred că alegerea unei teme mai generale, care să nu-i pună în dificultate, era mai potrivită. Să sperăm că s-au descurcat”, a mai spus dascălul.

Antrenament psihologic 

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, în Parlament, că simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat realizate de Ministerul Educaţiei la nivel naţional sunt o noutate binevenită, care îi ajută pe elevi să se acomodeze cu textele şi metoda de lucru de la un examen, fiind un „antrenament psihologic” pentru testele naţionale de la vară.

El a spus că o noutate este decizia ministerului de a da o anumită coerenţă procesului de simulare pentru examenul de evaluare naţională.  „Încercăm să avem un tip de calibrare naţională, în plus este şi antrenamentul psihologic al copiilor, acomodarea cu textele şi metoda de lucru", a mai spus Pricopie, adăugând că pentru prima oară, anul acesta, va fi simulare la Bacalaureat şi pentru elevii de clasa a XI-a.

Calendarul privind simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a:

  •     Limba şi literatura Română – 18 februarie
  •     Matematică - 19 februarie
  •     Limba şi literatura maternă - 20 februarie
  •     Rezultatele vor fi afişate pe 7 martie.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezolvarea subiectelor la simularea de la Română. Elevii spun că a fost uşor

Azi elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului de Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava” a arătat cum ar trebui rezolvate subiectele primite la testul de azi şi cum să se pregătească pentru examenul propriu-zis din iunie. Peste 95% din elevii Capitalei au dat simularea, despre care susţin că a fost mai uşoară decât se aşteptau.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Marţi încep simulările. Ce îi aşteaptă pe elevi la examenele la Română şi la Matematică

Marţi, elevii de clasa a VIII-a vor susţine prima simulare pentru Evaluarea Naţională, la Română, iar miercuri la Matematică, urmând ca rezultatele să fie publicate pe 7 martie. Profesorii spun că subiectele de la aceste teste ar putea fi mai grele decât cele de la examenul propriu-zis, ca în fiecare an, pentru a-i motiva pe elevi să înveţe. Ministrul Educaţiei susţine că subiectele vor fi de nivel mediu, iar notele nu vor fi trecute în catalog.

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 Cum vor fi subiectele la Română şi la Matematică. Calendarul simulărilor şi examenelor

Elevii de clasa a VIII-a care vor da la vară examenul de Evaluare Naţională 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte la Română şi la Matematică, precum şi soluţiile propuse de experţii ministerului. Simulările au loc în februarie, iar examenele încep pe 23 iunie. Noutatea de anul acesta este că notele de la acest examen naţional vor reprezenta 75% din media de admitere la liceul dorit, faţă de 50%, în 2013.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Încep simulările la examenul de Capacitate

Toţi elevii de clasa a VIII-a vor susţine simularea la Evaluarea Naţională, la probele Limba şi literatura română şi Matematică, urmând ca rezultatele, care nu vor fi trecute în catalog, să fie afişate pe 7 martie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite