SUBIECTE Evaluare naţională 2015: Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
video

Evaluare Naţională 2015. Adevărul.ro a publicat subiectele de la simularea probei de Limba Română, iar profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, a rezolvat în direct, la Adevărul Live, subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naţionale.

UPDATE: Prezenţa la prima probă la simularea evaluării naţionale, în Bucureşti, a fost de 95,37%, niciun elev nefiind eliminat, a declarat, luni, inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, potrivit Mediafax.

"A fost o prezenţă foarte bună - 95,37 la sută, adică 12.520 de elevi au susţinut testul. Niciun candidat nu a fost eliminat", a precizat inspectorul general şcolar.

De la această probă au lipsit 608 elevi. Totodată, 30 de elevi au avut sistuaţii speciale şi au susţinut testul în funcţie de problemele fiecăruia, a mai spus Trăistaru.


Luni la ora 8.30 toţi elevii claselor a VIII-a trebuie să fie prezenţi în clase, urmând ca la ora 9.00 să primească subiectele.

"Este subiect unic la nivel naţional, deci va fi distribuit întocmai ca la examen. Elevii au două ore la dispoziţie să rezolve testul, simularea finalizându-se la 11.00. În sălile în care avem camere de supraveghere, acestea vor fi folosite. În ceea ce priveşte activitatea didactică din şcoli, simularea nu o va afecta foarte mult. Fiecare şcoală îşi organizează programul din ziua respectivă în funcţie de situaţie", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Regulile din sala de examen

Potrivit metodologiei de organizare, elevii care participă la simulare nu pot intra în sălile de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane sau poşete. De asemenea, elevii nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile sau căşti audio. Rezultatele obţinute la simularea Evaluării Naţionale vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

 Noutăţile de anul acesta

La proba de limba Română, pe care o susţin luni elevii, sunt câteva noutăţi care au apărut anul acesta în programă, însă nu toate se regăsesc la simulare. Profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, a explicat pentru "Adevărul" că principalele noutăţi sunt romanul, balada, doina şi genul dramatic, în timp ce noutatea la gramatică o reprezintă condiţionala, concesiva şi consecutiva. "Pentru simulare, elevii trebuie să pregătească textele studiate, adică doina, pastelul, fabula, schiţa, basmul şi nuvela. Nu vor avea de învăţat acum romanul, balada şi comedia fiindcă nu le-au studiat încă la clasă. De asemenea, la gramatică trebuie să ştie subiectiva, predicativa şi atributiva. Elevii mai trebuie să ştie foarte bine modurile de expunere şi genurile literare (liric, epic)", a exemplificat Stanca.

Rezultatele simulării de anul trecut

Anul trecut, în jur de 49% dintre elevii de clasa VIII-a prezenţi la simularea Evaluării Naţionale au obţinut medii peste 5, respectiv 67% la sută la Limba română şi 30% la Matematică. Din totalul celor  peste 187.800 de elevi înscrişi, 177.900 (95%) au participat şi la proba de Limba română şi la cea de Matematică. Dintre aceştia, peste 86.800 (49%) au obţinut medii peste cinci.

Calendar Evaluarea Naţională 2015:

13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - proba scrisă

23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă

24 iunie 2015 - Matematică - proba scrisă

26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 - 20.00)

27 - 29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Cele mai importante declaraţii LIVE:

Adevărul: Cum trebuiau rezolvate subiectele de la simulare?

Ecaterina Stanca: La prima cerinţă, cred că oricine, şi un neiniţiat, poate indica antonimul de la prima cerinţă: pentru uşor este greu, pentru seara este dimineaţa, pentru să umblu este să stau. Mare atenţie pentru cei care sunt mai visători, să citească bine cerinţele, să nu confunde cu sinonimul.

La cerinţa numărul 5, elevii trebuie să respecte o paradigmă, să prezinte ideea principală care reiese din aceste versuri, să observe că limbajul predominant este cel al metaforei. Poezia este plină de comparaţii cu elemente ale naturii ce trimit la o iubire resimţită din tot sufletul.

La punctul B, trebuiau să înceapă cu definiţia şi cu câteva cuvinte despre genul liric şi să precizeze tema, care este evident, iubirea. Apoi să continue cu trăsăturile doinei, cu caracterul ei sincretic. La conţinutul ideatic şi afectiv puteau să comenteze figurile de stil care erau destul de uşoare, timpurile verbale ca prezentul liric, figurile de sunet, diminutivele specifice şi paralelismul sintactic, vocativele - o modalitate de exprimare directă şi o confesiune, nelipsita comuniune om-natură, specifică creaţiei populare.

A fost o poezie uşoară, fără dificultăţi de interpretare.

La cel de-al doilea subiect, li se cer nişte date din text, destul de simple. Primele două cerinţe nu pot impune probleme.

Cea de-a doua compunere este la fel de ofertantă, este vorba despre o scurtă naraţiune în care să relatezi o întâmplare petrecută într-o zi de vară. Trebuiau să fie atenţi la punctaj, la unitatea compoziţiei prin respectarea unei armonii între introducere, conţinut şi încheiere, la coerenţa cu exprimare clară, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul, dar şi ortografia şi chiar lizibilitatea. Nu mai întâlneşti stil caligrafic, cum era pe timpuri când erai obligat să scrii frumos.

Puteau să îşi imagineze orice sau să relateze chiar o întâmplare obişnuită pentru cine are simţul realului. Dar era nevoie de o intrigă, de un punct culminant, de un deznodământ şi este cam greu în 15 rânduri să te încadrezi în elementele naraţiunii.

Adevărul: Ce ne puteţi spune despre dificultatea acestor subiecte?

Această simulare a fost mult mai uşoară decât cele din anii precedenţi. Eu bănuiesc că va fi mai greu la examenul din vară. Până atunci mai au de învăţat textele care încă nu au fost paercurse conform programei. Nu a fost parcurs romanul "Baltagul" saui textul dramatic, comedia "O scrisoare pierdută".

image
image

En Limba Romana 2015 Bar Simulare


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Adevărul Live despre noutăţile de la Capacitate şi Bac 2015: Elevii trebuie să înveţe toată materia pentru examene

DEZBATERE Cum se schimbă examenul de Capacitate din 2015

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 Ministerul Educaţiei a publicat modelele de subiecte pentru Capacitate 2015. Ce se modifică

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite