Evaluare Naţională 2021. Topul celor mai bune 10 licee din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an, pentru depunerea dosarelor de înscriere la liceu este necesară o programare prealabilă anunţată prin telefon sau e-mail FOTO Shutterstock
În acest an, pentru depunerea dosarelor de înscriere la liceu este necesară o programare prealabilă anunţată prin telefon sau e-mail FOTO Shutterstock

Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, din Bucureşti, domină de câţiva ani buni clasamentul celor mai dorite licee din ţară. Anul trecut, la clasa de mate-info, bilingv engleză, ultima medie de intrare a fost 9,98. Pe locul al doilea s-a plasat Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, tot din Capitală, în timp ce Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, din Craiova, a ocupat locul al treilea pe podium, în funcţie de acest criteriu.

Într-o săptămână, mai exact pe 7 iunie, se dă startul înscrierii absolvenţilor de clasa a VIII-a la examenele de Evaluare Naţională 2021. Prima probă scrisă, cea de Limba şi literatura română, este programată pentru data de 22 iunie. 

Majoritatea inspectoratelor şcolare judeţene au publicat broşurile în care elevii şi părinţii găsesc atât informaţii legate de documentele necesare pentru dosarul de înscriere, cât mai ales specializările oferite de fiecare liceu în parte şi numărul de locuri disponibile, precum şi media cu care s-a intrat anul trecut. 

Două licee din Capitală domină şi topul naţional 

 Pe baza acestei medii, „Adevărul” vă prezintă clasamentul liceelor pentru care au optat elevii care au obţinut mediile cele mai mari.

Astfel, pe primul loc în topul liceelor din Capitală, dar şi din ţară, a fost şi anul trecut Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, unde, la profilul matematică-informatică, bilingv engleză, unde sunt în fiecare an doar 28 de locuri, adică o clasă, media de admitere a fost de 9,98. În această clasă, un loc este rezervat elevilor de etnie romă. La profilul matematică-informatică, liceul are 130 de locuri, adică cinci clase, ultima medie de intrare fiind 9,81, cu două locuri rezervare elevilor romi, în timp ce la profilul Ştiinţele naturii, o singură clasă, cu 26 de elevi, ultima medie a fost 9,84, cu două locuri pentru elevii romi. La specializarea Filologie, o singură clasă de 26 de elevi, s-a intrat cu media 9,67. Numărul locurilor disponibile pentru anul şcolar următor este de 208. 

Locul al doilea în topul naţional este ocupat tot de un liceu din Bucureşti, şi anume Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Anul trecut, la profilul mate-info, ultima medie a fost 9,90. Pentru anul şcolar 2021-2022, la acest profil, şcoala are 78 de locuri - trei clase -, din care 5 locuri pentru romi. La profilul Ştiinţele naturii, unde se organizează pentru anul şcolar care urmează tot trei clase, ultima medie a fost 9,84, în timp ce, la profilul Ştiinţe sociale, s-a intrat cu media 9,73. Cea mai mică medie a fost la profilul Filologie, unde există doar 26 de locuri şi unde s-a intrat cu 9,69. Pentru anul şcolar 2021/2022, liceul scoate la concurs 234 de locuri. 

Oltenii, la doar o sutime distanţă 

Pe locul al treilea în topul naţional s-a poziţionat, anul trecut, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, judeţul Dolj. Cea mai mare medie de admitere s-a înregistrat la specializarea Ştiinţele naturii – 9,89. Următoarele specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor, a fost mate-info, bilingv engleză, unde s-a intrat cu media 9,83, bilingv germană, unde s-a intrat cu 9,53, şi bilingv franceză, cu 9,50. La specializarea mate-info, ultima medie a fost 9,64. La profilul umanist, cea mai mică medie de intrare a fost la Ştiinţe sociale – 9,21. 

La mică distanţă de liceul craiovean, pe locul al patrulea în top, se află un liceu din Constanţa: Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Anul trecut, cea mai mare medie s-a înregistrat la profilul mate-info, bilingv engleză – 9,85, unde au fost 14 locuri şi tot 14 la bilingv germană, unde s-a intrat cu 9,77. 

La specializarea mate-info, ultima medie de intrare a fost 9,68. Pentru anul şcolar 2021/2022, la specializarea mate-info, bilingv engleză, liceul are disponibile 13 locuri, din care unul pentru elevii de etnie romă. La specializarea mate-info, şcoala are 52 de locuri, două clase, din care două locuri pentru romi. 

Locul 5 este ocupat de Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti, ştiinţele naturii – 9,84, locul 6 de Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Bucureşti, mate-info – 9,84, locul 7 de Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti, ştiinţele naturii – 9,84, locul 8 de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova, mate-info – 9,83, locul 9 de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi, mate-info, bilingv engleză – 9,82 şi locul

10 de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi, ştiinţele naturii, bilingv engleză – 9,82.

Reamintim că, în acest an, pentru depunerea dosarelor de înscriere este necesară o programare prealabilă anunţată prin telefon sau e-mail. Elevii care vor să urmeze liceul într-un alt judeţ decât cel în care îşi au domiciliul trebuie să se înscrie la şcoala de unde provin. 

Potrivit metodologiei de examen, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, elevii pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.  

Topul celor mai bune colegii după mediile la Bacalaureat

Potrivit statisticilor furnizate de portalul bacalaureat.edu.ro, Colegiul Naţional din Iaşi şi Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea au dat anul trecut la examenul de Bacalaureat câte şapte candidaţi cu media generală 10. Pe următoarele locuri ale clasamentului se situează Colegiul Naţional „Matei Basarab”, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, ambele din Bucureşti, şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Fiecare a avut câte cinci elevi cu 10 curat. La Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, Colegiul Naţional „Decebal” din Deva şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, au luat Bacalaureatul cu media 10 câte patru elevi. 

Următoarele colegii au înregistrat câte trei candidaţi cu media generală 10: 

  • Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad 
  • Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti 
  • Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti 
  • Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea 
  • Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani 
  • Colegiul Naţional "B.P.Hasdeu" din Buzău 
  • Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi 
  • Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Slobozia 
  • Colegiul Naţional "Ion Minulescu" din Slatina
  • Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu" din Câmpina 
  • Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Suceava 
  • Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Suceava 
  • Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" Râmnicu Vâlcea. 

Cum se calculează media de admitere

Admiterea la liceu se face pe baza mediei calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care contează în proporţie de 80% şi media generală a claselor V-VIII, care contează în proporţie de 20%.

Calendarul Evaluării Naţionale 2021

07 – 11 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie - Limba şi literatura română – probă scrisă

24 iunie - Matematică – probă scrisă

25 iunie - Limba şi literatura maternă – probă scrisă

29 iunie - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor

29 iunie (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie (ora 8:00 – ora 12:00) - Depunerea contestaţiilor

30 iunie – 4 iulie - Soluţionarea contestaţiilor

4 iulie - Afişarea rezultatelor finale

16-22 iulie – Completarea opţiunilor în fişele de înscriere

24 iulie – Repartizarea computerizată

25-28 iulie – Depunerea dosarelor de înscriere

29 iulie – Afişarea locurilor rămase libere

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite