Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Evaluarea Naţională 2019. Lucrările elevilor din Bucureşti nu vor mai fi corectate în alte judeţe, încrucişat

0
20 Jun 2019 11:04:48
Autor: Simona Chirciu

Lucrările elevilor din Bucureşti de la examenele de Evaluare Naţională 2019 nu vor mai fi corectate încrucişat în alte judeţe, aşa cum a fost procedura în ultimii ani, ci între sectoare, arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar din Capitală.

În ţară, evaluarea şi corectarea tezelor de examen vor fi realizate în continuare în alte judeţe decât cele în care elevii susţin probele scrise, din motive de securitate, arată edupedu.ro. La nivelul Capitalei însă, lucrările vor fi corectate încrucişat între sectoare, fără o dezbatere publică a acestei modificări.
 
„În cazul olimpiadelor şi concursurilor, sectoarele municipiului Bucureşti sunt asimilate judeţelor”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei,.  Florian Lixandru. Oficialul nu a mai răspuns de ce anii trecuţi sectoarele nu au fost asimilate judeţelor şi care a fost motivul modificării anul acesta a procedurii de corectare. 
 
Posibilitatea ca ministerul să renunţe la corectarea încrucişată apare în Ordinul de ministru privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2018-2019:
 
„Art.7. În cazul în care Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale decide ca evaluarea lucrărilor dintr-un judeţ/municipiul Bucureşti să se facă în alt judeţ, transportul lucrărilor dintr-un judeţ/municipiul Bucureşti în judeţul desemnat de Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale pentru evaluarea iniţială a acestora/rezolvarea contestaţiilor şi invers, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi la Evaluarea Naţională se fac în conformitate cu procedura elaborată de Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale”.
Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), a confirmat pentru Edupedu.ro că, în Capitală, lucrările copiilor vor fi evaluate şi notate anul acesta “încrucişat” între sectoare. „Sunt 6 centre de evaluare a lucrărilor de Evaluare Naţională, pe Bucureşti, corespunzătoare sectoarelor”, a precizat aceasta, conform edupedu.ro.
 
Adrian Horvat, inspector la Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), a precizat că anul acesta Capitala nici nu va mai trimite lucrările copiilor în alte judeţe spre evaluare şi notare, dar nici nu va mai primi teze din ţară pentru acest proces. 
 
Procedura corectării încrucişate a lucrărilor elevilor la examenele naţionale a fost introdusă la Bacalaureatul din 2015, de ministrul de atunci Sorin Cîmpeanu. El a extins, practic, la examenele susţinute de elevi principiul aplicat prima dată în 2011, la titularizare, de Daniel Funeriu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii