Evaluarea Naţională. Listele cu ierarhizarea elevilor în funcţie de medie se afişează miercuri, când se dă şi startul completării fişelor pentru admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate evaluare naţională Şcoala Take Ionescu Râmnicu Vâlcea Foto voceavalcii ro

Anunţarea ierarhiei pe fiecare judeţ în parte şi la nivel de Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a este prevăzută pentru miercuri. Diriginţii au calculat deja mediile copiilor pentru clasele V-VIII şi în zilele următoare desfăşoară întâlniri cu elevii şi părinţii în vederea completării fişelor de înscriere la liceu.

Lista ierarhiei mediilor obţinute de elevi va fi afişată online miercuri, pe fiecare judeţ în parte şi va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Educaţiei. 

„Ierarhizarea pe judeţ se face în funcţie de media pe care elevul o obţine la Evaluarea Naţională (care valorează 80 la sută) şi media sa din clasele V-VIII (20 la sută), iar media rezultată reprezintă nota finală cu care acesta candidează pentru un loc la liceu. Lista este în ordine alfabetică şi îi ajută pe copii să vadă câţi alţi elevi au aceeaşi medie cu ei, pentru a şti către ce licee să se orienteze. Este bine ca elevii şi părinţii să opteze pentru un liceu ţinând cont de media ultimului admis din broşura de admitere la liceu, dar şi de dorinţele copiilor, pentru că aceştia ştiu bine cum se situează şi către ce licee vor să se îndrepte. Mulţi şi-au schimbat opţiunile zilnic, în ultimele zile. Este o loterie dar sper  că elevii vor intra la liceele dorite. Noi, diriginţii, îi chemăm pe părinţi şi elevi zilnic şi îi sfătuim privind completarea fişelor de înscriere la liceu”, a explicat Mirela Mihăilă, profesor de Limba română la Şcoala Generală Ferdinad I.

Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va derula în perioada 3 - 7 iulie şi va fi urmată de repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat, programată pentru 12 iulie. Pentru a se face înscrierea la Liceu, elevii trebuie să completeze o fişă de înscriere în care îşi exprimă preferinţele în legătură cu instituţia de învăţământ pentru care optează să înveţe în următorii patru ani. 

Copiii din localităţile limitrofe Capitalei dar şi din alte judeţe, care vor să opteze pentru un liceu din Bucureşti, se pot înscrie în perioada 3-7 iulie la centrul special de la Şcoala Gimnazială “Sfinţii Voievozi” (Şcoala nr. 1), din Capitală. 

Completarea fişelor de înscriere la liceu

În primul rând, completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Elevul completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşte cel mai mult, ţinând cont de media ultimului admis din anul anterior dar şi de opţiunile personale. 

Apoi, poate trece opţiuni care i-ar plăcea, iar la final opţiuni la care nu l-ar deranja să fie repartizat. Este bine ca elevul să scrie pe ultimele locuri, opţiunile cele mai puţin dorite deoarece prima opţiune trecută este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev, semnalează dascălii, aşadar elevii şi părinţii trebuie să fie atenţi atunci când completează fişele. 

În al doilea rând, elevii sunt sfătuiţi să completeze un număr cât mai mare de opţiuni pe fişa de admitere, pentru a avea siguranţa că vor intra la unul dintre liceele cele mai dorite de către ei. În schimb, un număr prea mic de opţiuni le poate diminua şansele de a ocupa un loc la liceul preferat, pentru că, uneori, poate  exista riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate. 

În al treilea rând, validarea fişelor este o operaţiune simplă şi obligatorie pentru toţi candidaţii, deoarece pot apărea eventuale greşeli în ceea ce priveşte transcrierea mediilor pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor. Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită ”fişă martor” se transmite la şcoala de provenienţă. În cele câteva zile rămase între introducerea fişei în computer şi data limită, diriginţii sunt cei care convoacă la şcoală toţi elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate. Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.

Apoi, între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei Naţionale. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. 

Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Rezultatele finale înregistrate la Evaluarea Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a, sesiunea 2019, după soluţionarea contestaţiilor, au fost publicate, sâmbătă, pe site-ul evaluare.edu.ro. „Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80 la sută, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20 la sută în calculul mediei de admitere. Excepţie fac colegiile naţionale militare”, a anunţat Ministerul Educaţiei. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite