Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a semnat ordinul de completare şi modificare a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII) din acest an şcolar.
Metodologia a fost actualizată în raport cu măsurile impuse de contextul pandemic COVID-19.
Potrivit metodologiei, elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
”Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a EN VIII”, a transmis Ministerul Educaţiei.
Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru acest an, sunt cele aprobate prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.115/2020. Din structura acestora au fost eliminate conţinurile ce urmau a fi parcurse în semestrul al II-lea.
Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.
”Contestaţiile pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
Probele scrise ale Evaluării Naţionale vor avea loc în zilele de 15, 17 şi 18 iunie. În 22 iunie se vor afişa rezultatele, iar depunerea/transmiterea contestaţiilor se va realiza pe data de 22 iunie, între orele 16:00 - 19:00 şi pe data de 23 iunie între orele 08:00 - 12:00.
În 27 iunie vor fi afişate rezultatele finale.
La aceste aspecte se vor adăuga măsuri sanitare, care vor fi stabilite într-un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.
Din ce au anunţat până acum autorităţile, elevii şi profesorii vor purta măşti de protecţie pe durata examenelor şi vor trebui să păstreze distanţa în sălile de clasă.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Sarcinile profesorilor supraveghetori presupun interacțiunea cu fiecare din cei 10 elevi din clasa, la o distanta mai mica de 50 cm, de cel puțin 4 ori în decursul timpului petrecut în sala de examen, împreună cu elevii. Este inuman ca Ministrul Educației sa expună fiecare profesor la 40 de riscuri la fiecare proba. Doua probe la opta și trei probe la a douăsprezecea, deci fiecare profesor va fi expus la o distanta de 50 cm de 5X40 ori=200 ori. Normal ar fi sa anulați aceste examene în acest an,daca nu pentru elevi, măcar pentru profesori. Majoritatea au comorbiditati, au acasă acasă copii, părinți bătrâni. Dacă profesorii vor refuza sa supravegheze din cauza celor scrise mai sus, sa se descurce doamna ministru.