Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Examene adevărate, nu simulacre

15
30 May 2020 08:27:45
Mircea Morariu

Nu m-am numărat printre cei ce au admirat necondiţionat felul în care a condus Ministerul Educaţiei dl. Petru Daniel Funeriu. Omul avea, indubitabil, cele mai bune intenţii, voia să elimine corupţia, minciuna, furţişagurile, falsele valori ce parazitau sistemul, dar se iluziona că o poate face pe cont propriu.

Refuza constant oice urmă de dialog, era convins că le ştie pe toate, că deţine la orişice problemă soluţii. Se autosuspecta de infailibilitate.

Temându-se, probabil, de năravul românesc în conformitate cu care orice derogare sau cedare de la un anume principiu duce, în etapa imediat următoarea la eliminarea oricărei reguli, dl. Daniel Funeriu nici nu voia să audă că unele măsuri propuse de el trebuie adaptate la realitatea românească. În învăţământul superior, de pildă, dl. Funeriu a dorit să elimine impostura, promovările în ierarhie fără ca aspirantul la o poziţie superioară să îndeplinească un set de criterii adevărate, însă nici nu a vrut să audă că aceste criterii nu pot fi aidoma la domeniul umanist şi  la cel ştiinţific. Adică nu pot să îi ceri cuiva care de pildă, o viaţă s-a ocupat de Literatura medievală românească să aibă publicaţii în Occident pentru simplul motiv că Occidentul nu arde de nerăbdare să afle cum a evoluat limba română de la Grigore Ureche la Miron Costin, de pildă. Nu poţi să introduci obligativitatea prezenţei fizice în comisia de concurs, concurs organizat în vederea ocupării unui post de profesor universitar, a unei somităţi internaţionale, de la nu ştiu ce mare Universitate europeană, fie şi numai în virtutea faptului că respectiva prezenţă costă. Şi, din nefericire, nici o Universitate românească, nici măcar dintre cele mai bogate, mai cu resurse,  nu e dispusă şi nici nu prea are de unde să acopere costurile aferente. Or, a le pune în sarcina candidaţilor deschide portiţa prezumţiei de corupţie. Nu pot să înăspreşti aproape până la irealizabil condiţiile minimale în vederea dobândirii tot a unui post de profesor, dar să îi permiţi oricărui lector care de abia şi-a încheiat şi susţinut propria teză să obţină abilitarea de natură să-i permită conducerea de doctorate. Nu ţine ca orice lector să devină în urma votului popular director de Departament, decan, rector.

Cu toate acestea, cred că dl. Daniel Funeriu a obţinut un lucru la care, până la domnia-sa, nu a aspirat nici un ministru. Atenţie! Nici măcar nu a aspirat. Cred că nici nu au prea vrut respectivii. Dl. Funeriu a redus drastic copiatul la examenele naţionale ce marchează finalizarea unei anume etape de studii. Adică, la Capacitate şi la Bacalaureat.

Au trecut deja ani buni de când dl. Petru Daniel Funeriu nu mai e ministru. A avut succesori cu nemiluita. Dintre care unii chiar de râsul lumii. Gen Pop- Genunche sau Popa- Pamblică. Aceştia fiind de dată mai recentă. Au intervenit, între timp,  nenumărate zise “relaxări” sau “umanizări” ale condiţiilor de examinare, asta fiindcă nu dădea bine, mă înţelegi, să avem atâţia căzuţi la examene. Că doar, ce Dumnezeu!, românii sunt o naţiune deşteaptă, romano-geto-dacă, ce a parcurs de-a lungul istoriei sale milenare un „drum de glorii şi de mari victorii”. Ce nu putea fi întrerupt de banalitatea unor cifre slabe la examenele de Capacitate sau de Bacalaureat.

Toate aceste “relaxări”  s-au produs îndeosebi în timpul guvernărilor PSD. În care mulţi miniştri, dintre care şi cei ai Culturii ori ai Educaţiei, erau vizibil candidaţi la corigenţă la Limba română. Cu toate acestea,  o anume acurateţe s-a păstrat, iar copiatul ca regulă de bază pentru promovare nu a mai atins nivelul de dinaintea ministeriatului d-lui Funeriu.

Tot ceea ce s-a realizat şi, de bine, de rău, s-a păstrat, riscă să se spulbere într-o clipită dacă vor avea câştig de cauză cei ce susţin ca anul acesta, în numele riscului de infectare cu COVID 19, să se renunţe la cele două examene naţionale. Adică diplomele aferente să se acorde pe baza mediilor obţinute pe parcursul anilor de studii.

Argumentele împotriva acestei soluţii pretins “umaniste” sunt cum nu se poate mai la îndemână. Elevii performanţi de la şcolile de top, acolo unde notarea curentă se  face în baza unor criterii mult mai ferme, ar fi defavorizaţi, nedreptăţiţi pe faţă. Unde mai pui şi posibilitatea ca fostele centre de examen să fie asaltate de cei care au căzut în anii anteriori care vor spune că nu li se poate fura încă un an din viaţă. Aşa că vor şi ei diplomă. Şi loc nemeritat la liceu sau chiar la facultate.

Prin Parlament sunt tot felul de semi-analfabeţi miloşi gata să le dea acestor cerşetori de diplome satisfacţie. E de sperat că aberaţiile lor legislative vor fi respinse în mod categoric la vot. Şi că guvernul nu va ceda presiunilor populiste din interese pur electorale

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă. 

 Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Vanatorul/d.c.
30.05.2020, 08:38:51

Cel mai bun ministru postdecembrist la Invatamant si Educatie a fost ”basistul” Daniel Funeriu..!

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
30.05.2020, 08:51:14

Dupa plecare lui Daniel Funeriu din functia de ministru, toate puslamale si lichelele aciuate in invatamant, mai mult sau mai putin impopoțonate cu tot felul de diplome cu doctorate si alte titluri academice dobandite la kilogram, precum si clanurile mafiote din universitati si inspectorate au inceput sa jubileze..! Prin urmare, dupa plecazre lui Funeriu neseriozitatea, manariile, puturosenia, minciuna, coruptia, etc, au inceput sa din nou fie promovate, cultivate de catre PSD si PNL (aceeasi mizerie..”), cele doua mafii nationale asigurandu-si astfel baza electorala, dar si "resursa" de cadre pentru viitor..!

+1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
30.05.2020, 09:13:03

OBS. Sa vorbesti despre Invatamant si fostii lui ministri PDL-isti si PSD-isti , si sa nu spui nici un cuvant despre ”performantele” celui aflat in PREZENT in functie (liberal) denota impartialitate, independenta politica si ”suveranitate” publicistica..! Aleluia..! Mult stimate domnule profesor universitar doctor Mircea Morariu, referitor la p.s.-ul dvs (”Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă”.), va promit ca nu nu voi mai comenta pe pagina dvs de blog, daca: a) in textele publicate spuneti adevarul; b) in textele publicate nu omiteti intentionat adevarul sau detalii (amanunte) revelatoare pentru acesta; c) in textele dvs. nu denaturati adevarul. In oricare caz..contrar punctelor, a, b, si c imi rezerv in continuare dreptul legal si constitutional de a-mi exprima opinia (parea, nemultumirea), pe acest site public, in spatiul destinat comentariilor. Sa aveti o zi minunată. Cu respect.

0 (4 voturi)
Zev Zevescu
30.05.2020, 11:57:57

Domnu’ Morariu, acuma, impartial ca tot romanul, scoateti PSul ala ca nu va face cinste. Indiferent cum va raportati la cei enumerati, cand ati inceput sa scrieti pentru Adevarul, care admite comentarii, sigur v-ati dat seama ca nu o sa aveti neaparat si de fiecare data un cor de laudatori in spatiul de comentarii. In plus, in bestiariul Adevarul sunt destui care fac propaganda ruseasca pe fata si fara nici o rusine. Aia sunt okay, dar vdc sau Lucifer nu? Sunt o gramada de comentatori ale caror texte sunt contestate de comentatori, si da, uneori unii comentatori posteaza mai frecvent decat altii, pentru unii un autor sau altul par a fi tinta predilecta (desi in cazurile din PSul dv, numarul de postari la articolele dv comparat cu alte articole e cam tot pe-acolo), dar n-am vazut nicaieri o individualizare a conflictului (daca il putem numi asa) ca acest PS. Eu zic sa renuntati si sa va impacati cu ideea ca e parte a jobului.

+1 (3 voturi)
Constantin Pavelescu
30.05.2020, 12:06:56

„Omul avea, indubitabil, cele mai bune intenţii, voia să elimine corupţia, minciuna, furţişagurile, falsele valori ce parazitau sistemul, dar se iluziona că o poate face pe cont propriu”. Omul nu „se iluziona” că poate să o facă pe cont propriu, omul era obligat să o facă pe cont propriu, pentru că sistemul în integralitatea lui este construit pe bază de corupție, minciună, furtișaguri și false valori, din impostori, neguțători de diplome și din „comitete de părinți” care-și apără cu spume la gură dreptul de a avea odrasle cu diplomă, indiferent de ceea ce au ele în cap. Cu cine să colaboreze omul într-un sistem din care liviupopii, pamblicile și abramburicile au eradicat orice nu a fost după chipul și asemănarea lor? Că i-a plăcut sau nu, alternativa lui a fost între a o face pe cont propriu sau a nu o face deloc. Iar dacă a ales să o facă, inevitabil a avut parte de uraganul de lături orchestrat de haznalele și latrinele sistemului, în urma căruia nenumărați antropoizi mioritici au ajuns să nutrească convingerea crîncenă că unul care a absolvit ca șef de promoție Universitatea din Strasbourg n-avea diplomă de bacalaureat. Asta-i una. A doua-i despre valori și principii. „Temându-se, probabil, de năravul românesc în conformitate cu care orice derogare sau cedare de la un anume principiu duce, în etapa imediat următoarea la eliminarea oricărei reguli, dl. Daniel Funeriu nici nu voia să audă că unele măsuri propuse de el trebuie adaptate la realitatea românească”. Aha!... Deci putem să înțelegem că d-l Funeriu defapt n-ar fi avut de ce să se teamă în această privință și că defapt omul avea halucinații construite pe o stare de fapt inexistentă... Iaca o atitudine căreia pe Dîmbovița trebuie musai să i se dea la cap. Pentru că pe Dîmbovița, spre deosebire de restul lumi civilizatei, principiile trebuie să fie obligatoriu mai „elastice”, mai „maleabile”, mai „adaptabile”. Și la nevoie, dacă ne împiedecăm prea tare de ele, putem să le dăm naibii cu totul... De unde știți dv d-le Morariu că publicațiile de specialitate din occident ar refuza publicarea articolelor unui cercetător al literaturii medievale românești, dacă articolele cu pricina ar conține valoarea necesară îndeplinirii criteriilor de publicare?... Evident că ați ales drept exemplu un caz extrem, al unui domeniu cu o bază restrînsă de studiu, dar domeniul umanist în România nu se reduce doar la literatura medievală. Iar în ceea ce privește afirmația dv cum că „Occidentul nu arde de nerăbdare să afle cum a evoluat limba română de la Grigore Ureche la Miron Costin”, asta este doar din cauză că pînă acum nu s-a găsit nimeni din România sau altundeva care să-i stîrnească occidentului interesul pentru acest subiect. În plus, dacă nu știați, d-l Funeriu a avut pretenția ca lucrările cu pricina pentru a fi luate în considerare, trebuie să apară doar în publicații relevante, prestigioase, nu prin te-miri-ce fițuici marginale. Cît despre bani pentru „cooptarea” unor somități internaționale, ei n-au lipsit niciodată. A lipsit doar voința și în special dorința de a aduce asemenea somități să-și bage nasul în troaca noastră. Te doare mintea cînd vezi pe ce se aruncă bani cu ghiotura în România, ca să nu mai vorbim de cît se fură, așa că nu lipsa banilor ar fi fost insolubila problemă. Adevărata problemă ar fi fost hoția generalizată și impostura stridentă pe care le-ar fi sesizat imediat somitatea odată ajunsă aici. Nu, d-le Moraru, păcatul de moarte al d-lui Funeriu nu a fost nici aroganța și nici autosuspectarea de infailibilitate. Din punctul dv de vedere, păcatul lui de moarte și de neiertat a fost că era băsist.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările