Examene naţionale cu limită de temperatură: elevii cu peste 37,3 grade Celsius ar putea rata evaluările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din întreaga ţară nu vor fi primiţi în sălile de examen pentru susţinerea examenelor de Bacalaureat sau de Capacitate dacă au o temperatură mai mare de 37,3° Celsius, potrivit unui Ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Decizia de implementare este lăsată la aprecierea şcolilor.

„Accesul este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depăşeşte 37,3 grade Celsius - temperatura va fi măsurată la intrarea în incinta instituţiei; (…) Accesul în interiorul unităţii de învăţământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii - temperatură care nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius - şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii”, se arată într-un Ordin al ministrului Educaţiei care se referă la modul în care elevii din anii termiali vor susţine anul acesta examenele naţionale.

Documentul nu precizează cum s-a ajuns la instituirea acestui „prag” de 37,3° Celsius, nici ce se va întâmpla cu elevii care înainte de intrarea în examene vor depăşi acestă temperatură.

Un studiu publicat de Jurnalul American al Asociaţiei Medicilor (JAMA) arată că temperatura normală minimă ar trebui să fie 37,2 grade Celsius, iar cea maximă, de 37,7 grade Celsius, măsurată oral. „Conceptul pragului de temperatură de 37 de grade Celsius în măsurătorile clinice ar trebui abandonat ca nefiind relevant. Limita de 37,2°C măsurată dimineaţa şi cea de 37,7°C măsurată seara ar trebui privite ca limitele maxime ale temperaturii normale, măsurate oral, la persoanele adulte până în 40 de ani sau la tineri”, se arată în studiul JAMA. 

Ce recomandă, de fapt, OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat recent două recomandări: una pentru angajatori (pe 3 martie) şi una pentru şcoli (pe 10 mai).

Imagine indisponibilă

Setul de recomandări pentru şcoli (n.r. - redat mai jos în facsimil) se referă la măsurarea temperaturii, dar nu avansează niciun prag. „Luaţi în considerare scanarea zilnică a temperaturii corpului şi (chestionaţi despre-n.r.) un istoric medical de febră sau stări febrile în ultimele 24 de ore, la intrarea în clădire a personalului, a studenţilor sau a vizitatorilor, pentru a identifica persoanele bolnave”.

Imagine indisponibilă

Când au auzit despre termoscanare şi despre limita de temperatură peste care persoanele nu vor putea intra în magazine, la locul de muncă sau în şcoli, doi medici au atenţionat pe Facebook că temperatura corpului uman variază: de la femei la bărbaţi, dimineaţa sau seara, în funcţie de afecţiuni.

„Vine vara şi oamenii se încălzesc, temperatura corpului este mai mare seară decât dimineaţa, poate ajunge la 37,1 - 37,2 grade şi toate femeile fertile aflate la ovulaţie au o temperatură bazală mai mare cu 0,4-0,5 grade faţă de zilele dinaintea ovulaţiei (…). Şi alte circumstanţe cresc temperatura corpului, cum ar fi: insolaţia; efort fizic intens; erupţia dentară; stres; somn sub 3 ore; alergii (…)”, a explicat dr. Cornelia Scărlătescu, medic specialist de medicină internă.

Dr. Eugen Turcu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, a scris pe Facebook despre cât de exacte sunt termometrele digitale: „În general, termometrele cu infraroşu trebuie aplicate la cam 2-5 cm de zona frontală pentru ca să aibă o precizie cât de cât... În spital, unde suntem evaluaţi zilnic pentru a intra în clădire, eu am avut zilnic temperatura de 33-34 grade. Deci ar fi trebuit să fiu mort, ca să zic aşa. Şi colegii mei, la fel. E cea mai mare tâmpenie cu acest screening prin temperatură”.

Alte măsuri anti-COVID pentru şcoli

Măsurile elaborate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii prevăd că accesul în şcoli trebuie organizat astfel încât să existe o suprafaţă minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate. Accesul este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depăşeşte 37,3 grade Celsius, suprafeţele expuse vor fi dezinfectate şi se vor evita aglomerările de persoane. 

În perioada desfăşurării activităţilor de pregătire pentru elevii din clasele terminale şi în perioada organizării examenelor naţionale şi de certificare şi calificare, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe formate din cel mult 10 elevi, pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi.

La BAC, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se echivalează/recunosc conform metodologiei elaborate de MEC. La probele Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a, materia din semestrul al doilea care nu a fost parcursă a fost scoasă din programa de examen.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite