Comasarea liceului de coregrafie „Floria Capsali” cu „Dinu Lipatti”, din nou în discuţia Primăriei Sectorului 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 (PS4) susţin că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) ar fi cerut comasarea liceelor „Floria Capsali” şi „Dinu Lipatti”, în ciuda faptului că, după protestele organizate luni de elevii liceului de coregrafie, reprezentanţii ISMB susţineau că anul acesta nu va avea loc nicio comasare.

Reprezentanţii primăriei au spus că au primit de la ISMB proiectul de reorganizare a reţelei de învăţământ la nivelul Sectorului 4, ca în fiecare an, incluzând şi măsura comasării Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" cu Colegiul de Arte "Dinu Lipatti", potrivit Mediafax.

Viceprimarul Sectorului 4 a semnat expunerea de motive a proiectului de hotărâre, pe care a trimis-o pe data de 11 decembrie 2013 ISMB.

Ulterior, elevii-balerini au protestat în zăpadă atât duminică, în faţa liceului „Capsali”, cât şi luni, în faţa ISMB, iar ulterior părinţii şi purtătorul de cuvânt al inspectoratului, Marian Banu, au declarat că oficialii vor renunţa, anul acesta, la proiectul de comasare a celor două licee.

Primăria, administrator

Documentul "nu reprezenta o propunere proprie, ci era, în fapt, expunerea de motive pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului, în urma propunerilor transmise anterior de la inspectorat", se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 4.

"Autoritatea locală Sector 4 nu poate interveni în modul de organizare şi funcţionare a unităţilor şcolare, în modul în care se desfăşoară procesul educaţional, ci poate doar susţine iniţiativele inspectoratului, plecând de la premisa că acestea reprezintă rodul unor consultări succesive, cu aportul şi acordul tuturor factorilor implicaţi. Eventualele disensiuni legate de iniţiativele inspectoratului nu pot fi imputate autorităţii locale, care este doar un administrator", se mai spune în comunicat.

Piedone nu este de acord cu comasarea

Totuşi, în urma consultării cu reprezentanţii comitetului de părinţi, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a retras de pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local, programată în 30 ianuarie, proiectul privind aprobarea reorganizării reţelei de învăţământ Sector 4, "recomandând totodată factorilor responsabili asumarea deciziei, o comunicare mai eficientă, nemijlocită şi iniţierea unor discuţii care să conducă la rezolvarea situaţiei", mai arată reprezentanţii primăriei.

"Este singura măsură pe care autoritatea locală Sector 4 o putea adopta în sprijinul elevilor de la Liceul «Floria Capsali», în baza atribuţiilor legale ce îi revin", conchid aceştia.

În ianuarie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a comunicat Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" că urmează să fie desfiinţat şi comasat cu Colegiul de Arte "Dinu Lipatti".

Elevi, părinţi, profesori, dar şi foşti elevi, în prezent dansatori în teatre sau la operă, s-au mobilizat pentru a împiedica desfiinţarea unităţii de învăţământ. Printre ei sunt personalităţi precum Simona Şomăcescu, coordonatorul companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, şi Sergiu Anghel, coregraf şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

În petiţia înaintată luni la ISMB şi PS4, părinţi şi alţi susţinători ai Liceului Capsali, care numără 260 de elevi, cer menţinerea organizării acestuia "ca unitate de învăţământ cu personalitate juridică".

Oră de balet în zăpadă

În jur de 150 de elevi, profesori şi părinţi au protestat şi duminică, în faţa Liceului de Coregrafie într-un mod inedit: elevii au făcut o oră de balet în zăpadă.

În ciuda gerului şi a viscolului din Capitală, protestatarii au anunţat că vor continua să îşi ceară drepturile indiferent de condiţiile meteorologice.

„Am făcut o oră de balet în zapadă în semn de protest faţă de comasarea Liceului Floria Capsali cu Liceul Dinu Lipatti. Părinţii şi copiii nu sunt de acord pentru că ne pierdem identitatea, nu o să mai fim şcoală de balet cu personalitate juridică. Ca liceu de balet de sine stătător suntem pe acelaşi calapod cu toate celelalte şcoli de balet din lume, dar de la toamnă o să devenim o simplă secţie dintr-un liceu mai mare”, a declarat profesoara de balet Anca Niţescu, fostă directoare a Liceului Floria Capsali.

De unde a venit decizia comasării

Pe de altă parte, încă de anul trecut, părinţii elevilor de la Capsali au trimis o petiţie la Primăria Sectorului 4 în care au solicitat un sediu adecvat pentru liceu. "Copiii au nevoie de săli mari, înalte, care nu se regăsesc în actualul sediu. Sunt obligaţi să se deplaseze la Operă, la Tinerimea Română, unde sunt spaţii închiriate, fac naveta, pierd timp pe drum", a explicat pentru Mediafax mama unei eleve, Mirela Olărescu, precizând că actualul sediu al Liceului "Floria Capsali" aparţine Colegiului de Arte "Dinu Lipatti", care îşi desfăşoară activitatea în altă clădire, în aceeaşi curte.

Ca răspuns la solicitarea unui sediu adecvat, a venit decizia comasării, a mai arătat părintele.


Pe aceeaşi temă:

FOTO Protest în mijlocul viscolului. Elevi şi profesori de la Liceul de Balet „Floria Capsali“ refuză comasarea cu „Dinu Lipatti“

Cercetare ANI pe numele directoarei de la Liceul „Kiriţescu” din Capitală. Directorii de la Şcoala „Sf. Andrei” şi Liceul de balet „Floria Capsali”, demişi

VIDEO Şcoala de balet din ţară: seacă lacul lebedelor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite