Şcoală

articolul anterior articolul urmator

„Fondul clasei“ - supravieţuitorul şcolii româneşti chiar şi-n ilegalitate

1
17 Oct 2019 04:21:06
Autor: Simona Chirciu

Fondul clasei este un obicei din ce în ce mai împământenit în sistemul de învăţământ, deşi este ilegal şi imoral, în condiţiile în care sunt părinţi al căror buzunar nu poate suporta aceste cheltuieli pentru Educaţie.

Specialiştii în Educaţie spun că este elevii şi părinţii nu ar trebui să cotizeze. La rândul lor, elevii spun că există o presiune atât asupra lor, cât şi asupra părinţilor lor.
 
Concret, experţii în Educaţie spun că primăriile sunt cele care trebuie să gestioneze cheltuielile pentru care se cer bani de la părinţi. „Comoditatea, neputinţa sau nepriceperea directorului duc însă la presiuni financiare asupra elevilor. Din păcate, s-au găsit şi instrumente legale, susţinute chiar de guvernanţi, pentru a strânge bani de la elevi prin intermediul asociaţiilor de părinţi. Ce trebuie să ştie elevii şi părinţii lor e că au dreptul să refuze să dea bani şi chiar ar trebui să sesizeze orice formă de abuz în acest caz, la inspectorat”, consideră preşedinta Centrului pentru Politici Educaţionale, Daniela Alexe-Coteţ. 

Comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie.
Ordinul Ministerului Educatiei Naţionale din 2016

Totodată, şi elevii iau atitudine. „În fiecare an, la început, se strânge fondul clasei. Unii sunt atât de creativi şi au tot felul de idei. Într-un an, au vrut să schimbe parchetul, deşi nu era nevoie. Iar acum câţiva ani, voiau să pună huse pe bănci la clasele primare, de parcă eram tot în anii 1990, când se purta aşa, ca să nu murdărim băncile. Părinţii mei nu mai cotizează şi au fost imediat excluşi de pe grupul de Whatssap al părinţilor”, spune Andreea, elevă în clasa a X-a. 

„Eu cred că este mai mult dorinţa unor părinţi de a epata, de a arăta că ei „au cu ce”, în faţa celor care nu îşi permit. Îmi povestea un prieten, elev şi el, că deşi nu le lipsea nimic din şcoală, părinţii tot voiau să strângă bani, doar aşa, ca poate vor apărea diferite nevoi la clasă. E absurd!”, adaugă Mihuţ, elev în clasa a XII-a. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

mahatma
17.10.2019, 11:44:00

fondul clasei nu are cum sa dispara. el poate fi doar directionat catre activitati si materiale care sa imbunatateasca direct actul educational. destinatia lui trb sa excluda clar si fara echivoc paza, mobila elementara, spaga profesorilor si manualele legale. si la particulara, daca invatatoarea ne spune ca are nevoie de un anumit instrument didactic, parintii se organizeaza si il pun la dispozitie. nu cumparam mobila, nu angajam paznici, nu spaguim staful, nu varuim clase, nu aducem catedra sau banci etc.

-2 (2 voturi)