Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Fraudă cu aşa-zise burse pentru elevii care învaţă online. Părinţii erau păcăliţi să plătească 100 de lei pentru a obţine 3.600

0
10 Jan 2021 17:14:49
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Mai mulţi părinţi din România au căzut în plasa unor promisiuni mincinoase pe internet. O platformă online promitea burse pentru 25.000 de elevi. Valoarea lor era de 3.600 de lei pe an de elev. Cu o condiţie, însă: părinţii erau nevoiţi să plătească în avans o taxă şi să îşi înscrie datele personale, precum CNP-ul şi adresa de domiciliu. Poliţia încearcă să dea acum de urma infractorilor.

O bursă de 3.600 de lei pentru elevii care au participat la şcoala online era promisă părinţilor care au accesat platforma virtuală româniadezvoltată.ro, transmite Digi24. Însă, pentru a primi aceşti bani, doritorii trebuiau mai întâi să achite o taxă de 98 de lei. Mulţi au căzut în plasă.
 
„Nu ar trebui să fii păcălit aşa de uşor. Trebuie să îţi pui întrebarea cum să dai 100 de lei, 98 de lei, şi să obţii 3.600? E ceva de noaptea minţii, fără să cunoşti, fără să interacţionezi cu acel om faţă în faţă. Lucrul elementar pe care trebuia să îl facă - să sune să vadă dacă numărul de telefon există, dacă poate localiza sediul şi să confirme, astfeş încât să-şi dea seama dacă vorbesc cu un escroc sau cu cineva bine intenţionat, a declarat pentru sursa citată Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
 

Cristache: E foarte grav dacă un părinte e păcălit aşa uşor

Alarmant este faptul că pentru a se înscrie pe platforma care promitea bursele de mii de lei, ultizatorii erau nevoiţi şi să folosească informaţii personale, precum data naşterii, CNP-ul şi adresa unde locuiesc.
 
„Dacă mă pot gândi că unii copii au putut fi păcăliţi şi au depus bani cu speranţa că îşi fac bine, nu pot gândi acest lucru la nivelul părinţilor. E foarte grav dacă un părinte e păcălit aşa uşor!”, e de părere Iulian Cristache.
 
Pentru ca promisiunea să pară cât mai reală, cei care au conceput programul „Bursa elevului online” au introdus şi câteva criterii de eligibilitate. Elevul trebuia să aibă cel puţin media 9 la purtare, să fie cetăţean român şi să fie înscris la o şcoală din ţară.
 
Liviu Arsene - specialist în securitate informatică - spune că în cazul de faţă e dificil pentru un utilizator obişnuit să identifice că e o pagină frauduloasă, pentru că pare convingătoare.
 
„Sunt multe referiri la diverse autorităţi, informaţia e prezentată că pe o pagină legitimă. Astfel de fraude nu sunt noi, mai ales când exploatează şcoala de la distanţă, programe sociale. Cei care au făcut acest site au investit mult timp pentru a-l face credibil, să fie depistat mai greu şi pentru a genera profit mai mult timp.
 
Ne putem feri, însă, de astfel de înşelătorii, spun specialiştii. „Pentru a nu cădea în plasa tentativelor trebuie să ne transformăm în jurnalişti de investigaţie - să ne documentăm că există organizaţia, deci să verificăm dacă e înregistrată la Ministerul Justiţiei, să verificăm dacă are un istoric în a desfăşura astfel de programe. Mai putem verifica data la care a fost înfiinţat site-ul, dacă adresele de contact sunt legitime. Faptul că sunt greşeli gramaticale ar trebui să fie un semnal mare de alarmă”, spune Liviu Arsene.
 

Site-ul, suspendat de CERT-RO

La începutul acestui an, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a suspendat site-ul, în urma unor sesizări. Prin urmare, platforma a funcţionat aproximativ o lună, timp în care oamenii au virat bani către cei care au înfiinţat pagina pe data de 5 decembrie 2020.
 
„Pentru a oferi un sentiment de siguranţă potenţialelor victime, site-ul specifica faptul că aparţine unei fundaţii, dar acea organizaţie nu se regăsea în registrul naţional al ONG-urilor”, a declarat Mihai Rotariu, purtător de cuvânt CERT-RO.
 
O tentativă similară de fraudă a avut loc şi în luna aprilie a anului trecut. Tot pe o platformă virtuală, elevii de clasa a XII-a erau îndemnaţi să achite o taxă de 100 de lei pentru a primi în avans subiectele de la BAC.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările