Gala MERITO pentru inovaţie în educaţie: 14 profesori excepţionali au fost premiaţi pentru progresele elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 81 de dascăli MERITO FOTO proiectulmerito.ro
Cei 81 de dascăli MERITO FOTO proiectulmerito.ro

14 profesori remarcabili din învăţământul preunivesitar public, din toată ţara, au fost premiaţi, miercuri, 18 mai, la Gala MERITO, pentru dăruirea şi inovaţia pe care le pun în slujba Educaţiei de calitate.

Comunitatea profesorilor valoroşi ai Românei recunoscuţi anual de Romanian Business Leaders (RBL) a crescut cu 14 noi membri. Laureaţii sunt exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta.

Cum să înveţi matematica prin logică

Cei 14 profesori care se alătură din acest an comunităţii MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra a generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor. 

Aşa este Mădălin Ghiuler, tânărul profesor de matematică din Focşani care reuşeşte printr-o abordare personală să determine elevii să înveţe matematica prin logică. 

Sau Elisabeta Niţă, care reuşeşte să fie atât profesoară de matematică, cât si terapeut pentru copiii cu afecţiuni oncologice din programul „Şcoala de Spital” în cadrul Institutelor Oncologice din Bucureşti. 

La fel este Sorin Haiduc din Arad, profesor de matematică şi director care conduce prin exemplu, demonstrând că un lider nu se impune forţat, ci influenţează cadrele didactice să exceleze, ei fiind la baza sistemului educaţional. 

Sau Anca Dediu, învăţătoare si directoare în Cudalbi, Galaţi, care găseşte mereu metode inovative de a menţine interesul crescut al elevilor faţă de şcoală şi faţă de protejarea mediului înconjurător. 

Sau ca Gabriella Zsombori, care, după ce a predat la Universitate, a decis sa revină la liceu şi să transmită pasiunea ei pentru matematică atât elevilor, cât şi copiilor înscrişi la Asociaţia Simplex.

”Lecturez, înţeleg, rezolv şi aplic”

Liliana Olăraşu este profesoara de matematică din Iaşi care a pus bazele proiectului L.I.R.A, „lecturez, înţeleg, rezolv şi aplic”, un proces de învăţare mai uşor pentru elevii ei. 

Soţii Nicoleta şi Emil Munteanu din Iaşi combină perfect pasiunile lor pentru proză, teatru şi poezie pentru a oferi elevilor un pachet complet pentru a-şi dezvolta atitudinea culturală. 

Liliana Chivulescu, învăţătoarea din Dâmboviţa, s-a întors în satul natal pentru a pune amprenta asupra viitoarelor generaţii, ajutându-i pe elevi să înţeleagă că şcoala este doar o etapă care te pregăteşte pentru viaţa reală. 

Ion David Pîrneci, profesorul din Sohatu, Călăraşi, a implicat întreaga comunitate în renovarea şcolii şi care îşi provoacă mereu elevii să evolueze atât academic, cât şi în plan personal. 

Laura Felea, prin activitatea ei din cadrul Palatului Copiilor din Tulcea, reuşeşte să cultive elevilor ei, pe lângă partea academică şi abilităţi de voluntariat, implicare si vorbit în public.

Educatoarea care îşi ajută elevii să îşi urmeze visele

Daniel Petrule din Braşov, fost jucător de rugby, a devenit profesor şi director, care, prin proiectele sale, dezvoltă elevilor comportamente apreciate în societate, competenţe digitale, dar şi spiritul de echipă. 

Laura Piros premiată în proiectul „Creator în educaţie”, care îşi doreşte să formeze copii autonomi, responsabili, cu un set de valori bine puse la punct şi care să se descurce în faţa provocărilor. 

Anca Mezei, educatoarea din Săcele, Braşov, un exemplu de reuşită, perseverenţă şi umanitate, un stâlp al comunităţii, care se simte datoare să sprijine copiii din oraşul natal în a-şi urma visele şi a pune umărul pentru reducerea abandonului şcolar din zone defavorizate.

Pe 18 mai 2022, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au celebrat a VII-a generaţie de profesori MERITO, la finalul primei zile de Romanian Business Leaders Summit.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public şi material meritele profesorilor valoroşi ai României, prin Gala anuală. Sunt aduşi în faţa publicului şi în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalităţi creative de a implica elevii în lecţie, care lucrează cu pasiunile şi aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creşterea calităţii educaţiei în şcoală. Cei 14 profesori MERITO 2022 sunt din toată ţara; din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite.

Cum sunt selectaţi profesorii MERITO

Profesorii laureaţi au fost selectaţi din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu. Acesta a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a se asigura că cei selectaţi pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor.

Sunt avute în vedere criterii de selecţie precum: gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimii 2 ani; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii.

Toţi aceşti profesori au fost documentaţi online şi validaţi în comunitatea locală.

Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia sunt oferite premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveştilor cu cea mai mare încărcătură de valori şi care transmitt în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viaţa şi care ne modelează viitorul.

”Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 81 de dascăli, în a căror dezvoltare investim continuu şi care, împreună cu antreprenorii şi managerii din RBL, lucrează ca să multiplice în sistemul de educaţie bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor şi printr-o platformă online de dezvoltare profesională relevantă pentru aceştia. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza”, spun reprezentanţii proiectului MERITO.

Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Profesoara nevăzătoare care dezbate cu elevii la orele de Religie subiecte sensibile etic şi moral

Profesoara care nu pune preţ pe note şi teme. „Învăţarea este despre viaţa noastră din fiecare zi“

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite