UPDATE Geografia Pământului, stâlcită în Manualul de clasa a 7-a aprobat de Ministerul Educaţiei. Ce a decis MEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manual de Geografie plin de greşeli. Asta ar fi urmat să  primească elevii de clasa a VII-a, după ce licitaţia pentru manuale s-a încheiat, urmând ca noile cărţi să ajungă în câteva săptămâni pe băncile copiilor. Un profesor de Geografie din Capitală a răsfoit manualul şi a constatat erorile grave. Astfel, Ministerul Educaţiei a editat manualul digital şi a corectat majoritatea erorilor semnalate de către dascăl.

UPDATE Majoritatea erorilor semnalate de către profesorul de Geografie de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Ioan Mărculeţ, au fost corectate - prin eliminarea textului greşit, corectarea informaţiilor şi completarea unor hărţi.

UPDATE Răspunsul editurii CD PRESS şi al autorului manualului de Geografie arată că „referirile critice din articol nu se susţin  din punct de vedere ştiintific, cele mai multe sunt scoase din context şi induc opinia publică în eroare. Afirmaţiile lui Ioan Mărculeţ sunt tendenţioase, lipsite de obiectivitate, Mărculeţ fiind parte direct interesată în licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în 2019, la care a participat cu propriul proiect de manual de Geografie clasa a VII-a, „picat” la calitate, în urma a două evaluări succesive, cu comisii diferite de experţi din MEN!  Editura şi autorul îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă pe Ioan Mărculeţ pentru declaraţii care aduc atingere imaginii editurii, autorului şi Ministerului Educaţiei Naţionale”, se arată în comunicatul remis Adevărul.

Argumentele expuse de către editură:

1. Cu referire la intinderea Asiei

Critica:

„la pagina 12 din manual, copiii învaţă că Asia ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a Pământului: „Continentul asiatic ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a planetei”. Informaţia se repetă şi la pagina 18: „Datorită întinderii sale pe aproape întreaga emisferă nordică a planetei (…)”. În realitate, spune profesorul de Geografie, dar şi cum se poate observa pe orice hartă a lumii, Asia nu ocupă o întindere atât de vastă, ci ocupă până la 20% din emisfera nordică.” (cf. adevărul.ro)

Răspuns la critica:  Critica este total nefondată, fiind bazată pe trunchieri de fraze scoase din context! 

Astfel în Manual este precizat CORECT:

„Asia este cel mai mare (44,6 milioane km2, o treime din uscatul planetar) şi cel mai populat (4,5 miliarde locuitori, 60% din populaţia Globului) dintre continentele lumii.”  şi textul continuă: „Poziţia pe Glob. Limite. Continentul asiatic ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a planetei, întinzându-se, în latitudine, de la Oceanul Arctic (Îngheţat) în nord până la Oceanul Indian (sud), iar în longitudine de la Oceanul Pacific (est) şi până la Marea Mediterană (vest).” 

Mai mult, conform programei şcolare aflate în vigoare (Anexa nr. 2 la OMEN nr. 3393/28.02.2017 privind „Programa şcolară pentru GEOGRAFIE Clasele V-VIII”, p. 15), conţinuturile din manualul de Geografie de clasa a VII-a fac referire la „Geografia continentelor extraeuropene”. Drept urmare, contextul în care se raportează informaţia legată de Asia este cel al continentelor – nu comparăm Asia cu Oceanul Planetar sau cu bazinele oceanice, ci cu celelalte continente, în speţă discuţia este despre uscatul planetar. Cea mai mare parte a uscatului planetar este concentrata în emisfera nordică (aprox. 68%), iar din acest procent numai Asia deţine 44 % din uscatul emisferei nordice, adică Asia concentrează cea mai mare parte din uscatul emisferei nordice a planetei – fapt vizibil pe orice hartă şi orice glob geografic.

2. Cu referire la climatul Asiei 

Critica:

„O altă greşeală apare la pagina 18, când se face referire la climatul subtropical: „b. pacific (sud-estul Chinei, sudul Peninsulei Coreea şi al Arhipelagului Japonez), cu ploi de iarnă). În realitate, precipitaţiile cad vara, fiind influenţate de muson, deci sunt ploi de vară, nu de iarnă”.

Raspuns la critica: 

Nuanta pacifica a climatului subtropical este o nunanta oceanica. Aceasta nuanta presupune precipitatii relativ bogate pe parcursul intregului an, inclusiv iarna. 

3. Cu referire la denumirea fluviului Chang Jiang:

Critica:

„Mai departe, la pagina 14 şi 16 apar alte date eronate, despre denumirea fluviilor, de această dată. În manual scrie ”Chang Jiang – Fluviul Albastru” şi „Chang Jiang (Fluviul Albastru sau Fluviul cel lung)”. În realitate, Chang Jiang înseamnă „Fluviul cel lung” iar ”Yangtze” înseamnă „Fluviul Albastru.” (cf. adevărul.ro)

Răspuns la critica:    Fluviul CHANG JIANG  („fluviul cel  lung”) este cunoscut mai ales sub denumirea  de  „Fluviul albastru” sau, in traducere in limba chineza „Yang Tze”, deci informatia este CORECTA! Informaţia este susţinută şi de lucrarea prof. Petre Gâştescu, cel mai mare limnolog român: „CHANGJIANG. = FLUVIUL ALBASTRU”  (vezi Petre Gâştescu, Fluviile Terrei, Editura CD PRESS, Bucureşti, 2010, p. 161).

4.Cu referire la extremitatea vestică a Australiei

Critica:

„Apoi, şi la paginile 82-83, copiii sunt induşi în eroare. „Australia se întinde între … şi între 1140 (Capul North-West)”. Capul North-Weste este scris greşit („Nord-West”) pe hartă, iar în realitate, punctul extrem al Australiei este de fapt Steep Point, la 113o.” (cf. adevărul.ro, sic!)

Răspuns la critica:

 Aşa cum se precizeaza si in introducerea Manualului,, „Lumea din jurul nostru este însă în continuă schimbare (...) anumite clasificări pot varia uşor în funcţie de sursă, pentru că sunt interpretări sociale ale unor fenomene naturale sau umane fără graniţe precise.”  De pildă, prof univ dr Marin Ion, Facultatea de Geografie din Bucuresti, considera North-West Cape ca punctul cel mai vestic al Australiei (Continentele. Geografie regională, Ed. Universităţii din Bucureşti, Bucureşti, p. 126, 1995) 

5. .Cu referire la „Harta fluviilor şi lacurilor din America de Nord şi America de Sud” şi la fluviul Sf. Laurenţiu.

Critica:

„Spre exemplu, la pagina 67, pe harta fluviilor şi lacurilor din America de Nord şi America de Sud, lungimile fluviilor Colorado şi Columbia sunt reduse la aproape jumătate. În plus, nu este redat fluviul Sf. Laurenţiu, Marile lacuri nemaiavând „deschidere” la Oceanul Atlantic.” (cf. adevărul.ro)

Răspuns la critica:

a) Pentru început, facem precizarea că la p. 67  se află o singură hartă intitulată „Harta zonelor biogeografice ale Americii”, iar nu hărtile invocate de Marculet.

b) Dacă articolul face referire la imaginile de la p. 65, precizăm că este vorba de două schiţe  (nu sunt harti propriu-zise!)  la scara foarte mica (1:62 500 000), schiţe care nu permit redarea tuturor detaliilor.  Deci autorul a optat constient pentru o selectie de fluvii, iar NU pentru prezentarea tuturor fluviilor! Chiar si titlul schitei precizeaza acest lucru, prin substantivul nearticulat „fluvii” (adica nu toate), ales in locul substantivului articulat „fluviile” (adica toate).

De altfel, în textul lecţiei aferente imaginilor de la p. 65 („Hidrografia – caracteristici generale. Fluvii şi lacuri”) se precizeaza clar  in manual ca fluviul Sf Laurentiu se varsa in Oceanul Atlantic:

„În Oceanul Atlantic se varsă şi fluviile Sf. Laurenţiu şi Hudson...” 

6. Cu referire la fluviul Columbia:

Critica:

„Situaţia de la harta fluviilor se repetă parţial pe harta de la pagina 73 (Oraşele din America de Nord şi America de Sud), unde fluviul Columbia este redus la teritoriul Statelor Unite, deşi izvorăşte din Columbia Britanică (Canada).” (cf. adevărul.ro)

Răspuns la critica:

a) Revenim cu precizarea că atât la p. 65, cât şi la p. 73 este vorba de schiţe de hărţi, care evidenţiază o numai o anumită temă. In cazul nostru: orasele, nu fluviile!  In plus, pe Harta fizico-geografică a Americii de Nord (p. 62 din manual) apare fluviul Columbia cu izvoarele sale din Columbia Britanică! 

7. Cu referire la fluviul Lena:

Critica

„Tot conform unei hărţi din manual, fluviul Lena porneşte din Lacul Baikal, ceea ce este fundamental greşit. Lena nu izvorăşte din Baikal.” (cf. adevărul.ro)

Răspuns la critica:

Lena izvorăşte de la doar câţiva kilometri de Lacul Baikal (din Munţii Baikal), distantă prea mica pentru a fi reprezentata pe o harta a intregii Asii, intr-un manual format A4, asa cum este solicitat de MEN.

Ce susţin profesori de Geografie din Capitală 

Acesta a postat pe pagina sa de Facebook greşelile care se regăsesc în noul manual şi trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modul în care se face educaţia la clasă, în contextul în care copiii învaţă informaţii greşite din cărţi. 

Profesorul de Geografie Ioan Mărculeţ de la Colegiul I.L. Caragiale reclamă că manualul a fost aprobat prin ordinul ministrului Educaţiei naţionale la începutul lunii septembrie deşi este plin de informaţii ştiinţifice greşite, dar şi cu multe hărţi eronate. 

Dascălul a prezentat o serie de greşeli, explicându-le totodată. Spre exemplu, la pagina 12 din manual, copiii învaţă că Asia ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a Pământului: „Continentul asiatic ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a planetei”. Informaţia se repetă şi la pagina 18: „Datorită întinderii sale pe aproape întreaga emisferă nordică a planetei (…)”. În realitate, spune profesorul de Geografie, dar şi cum se poate observa pe orice hartă a lumii, Asia nu ocupă o întindere atât de vastă, ci ocupă până la 20% din emisfera nordică. 

Mai departe, la pagina 14 şi 16 apar alte date eronate, despre denumirea fluviilor, de această dată. În manual scrie ”Chang Jiang – Fluviul Albastru” şi „Chang Jiang (Fluviul Albastru sau Fluviul cel lung)”. În realitate, Chang Jiang înseamnă „Fluviul cel lung” iar ”Yangtze” înseamnă „Fluviul Albastru”. O altă greşeală apare la pagina 18, când se face referire la climatul subtropical: „b. pacific (sud-estul Chinei, sudul Peninsulei Coreea şi al Arhipelagului Japonez), cu ploi de iarnă). În realitate, precipitaţiile cad vara, fiind influenţate de muson, deci sunt ploi de vară, nu de iarnă.

Apoi, şi la paginile 82-83, copiii sunt induşi în eroare. „Australia se întinde între … şi între 114o (Capul North-West)”. Capul North-Weste este scris greşit („Nord-West”) pe hartă, iar în realitate, punctul extrem al Australiei este de fapt Steep Point, la 113o. Punctul extrem este astfel greşit trasat iar grafia este greşită, arată dascălul.  Nici hărţile redate în manual nu au scăpat de erori.  Spre exemplu, la pagina 67, pe harta fluviilor şi lacurilor din America de Nord şi America de Sud, lungimile fluviilor Colorado şi Columbia sunt reduse la aproape jumătate. În plus, nu este redat fluviul Sf. Laurenţiu, Marile lacuri nemaiavând „deschidere” la Oceanul Atlantic. Situaţia de la harta fluviilor se repetă parţial pe harta de la pagina 73 (Oraşele din America de Nord şi America de Sud), unde fluviul Columbia este redus la teritoriul Statelor Unite, deşi izvorăşte din Columbia Britanică (Canada). Tot conform unei hărţi din manual, fluviul Lena porneşte din Lacul Baikal, ceea ce este fundamental greşit. Lena nu izvorăşte din Baikal. 

Mai mulţi dascăli de Geografie au remarcat şi ei că manualul este plin greşeli şi au comentat pe Facebook:  „Aia cu cea mai mare parte a emisferei nordice am remarcat-o şi eu”, scrie un dascăl. „Într-un manual de clasa a VII - a apare şi o definiţie a Geografiei tot din dorinţa de a ”moderniza”: ...”ştiinţa care se ocupă cu studiul Pământului ca planetă””, arată un alt profesor. Nu este primul an în care un manual de Geografie este plin de greşeli grave. Şi noul manual de Geografie pentru elevii de clasa a VI-a a fost plin de erori. 

manual cu greseli

FOTO: Ioan Mărculeţ - Lungimea râurilor nu este redată corect

manual cu greseli

FOTO: Ioan Mărculeţ

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite