Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Greşeli gramaticale amuzante: „Vând castroni pe placul oricărei gospodine cu fund rotund, pentru batere eficientă“

5
7 May 2015 20:34:49
Autor: Redacţia Adevărul
Greşeli gramaticale amuzante     FOTO: 123RF
Greşeli gramaticale amuzante     FOTO: 123RF

Românii fac greşeli gramaticale amuzante atunci când nu ştiu să pună corect virgula în propoziţii, când nu sunt atenţi la ordinea cuvintelor sau când încearcă să adapteze expresii din limbi străine.

Printre cele mai amuzante greşeli de limbă scrisă sunt greşelile de punctuaţie. Spre exemplu, sensul propoziţiei "Hai să mâncăm, copii" se schimbă cu totul dacă uiţi să pui virgula – "Hai să mâncăm copii". Profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca spune că românii fac greşeli atunci când nu sunt atenţi la ordinea în care pun cuvintele, ceea ce poate asocieri foarte amuzante, deseori găsite în anunţuri. "Mai demult, am văzut reclame prin oraş cu următoarele mesaje: «Confecţionăm haine din pielea clientului» sau «vindem scaune pentru copii cu trei picioare»", a exemplificat Stanca.

Greşeli gramaticale amuzante, abundente pe site-urile de anunţuri

Alte exemple de anunţuri în care românii au făcut greşeli amuzante de limba română:

 • "castroni pe placul oricărei gospodine cu fund rotund, pentru batere eficientă"
 • "de vânzare birou de epocă pentru doamnă cu picioare subţiri şi sertare lungi"
 • "căutăm un om care să aibă grijă de un loc de vaci, care nu fumează şi nu bea"
 • "fustele se ridică zilnic între orele 10-18"
 • "croim rochii pentru dame de lux"
 • "avem ciorapi de femei lungi"
 • "vând câine, mănâncă orice şi îi plac foarte mult copiii"

Greşeli gramaticale amuzante preluate din alte limbi

În cartea "101 greşeli de lexic şi de semantică" a lingviştilor Alexandru Nicolae şi Adina Dragomirescu de la Institutul de Linvistică "Iorgu Iordac – Al. Rosetti" al Academiei Române, experţii spun că fenomene amuzante de limbă apar la încrucişarea unităţilor frazeologice. "Cel mai adesea, hibridarea de acest fel se produce între două locuţiuni înrudite semantic sau între un cuvânt şi o expresie echivalente semantic. Cauzele variaţiei frazeologice sunt dintre cele mai diverse şi ţin atât de lingvistic cât şi de extralingvistic: organizarea vocabularului în ansamblu, contaminaţia, etimologia populară şi analogia, interpretarea realităţii înconjurătoare de către vorbitori, dar şi potenţialul ludic al unor unităţi. Influenţa limbilor străine este, de asemenea, un factor important generator al variaţiei frazeologice", spun lingviştii.

Exemple:

 • a tăcea mâlc – a tăcea melc
 • curriculum vitelor
 • penibil de pedeapsă
 • doctor hormonis pausa, doctor hororis causa, doctor hoinaris causa

"Substituţia cu sinonime sau parasinonime (cuvinte care nu sunt în mod obişnuit sinonime, dar care contractează contextual o relaţie de acest fel) a unui component al unităţii lexicale dă naştere, de asemenea, la formulări amuzante: a face vilă bună cu cineva, amenda e ruptă din rai. Un efect similar se obţine şi prin substituţia cu antonime; a-şi declina incompetenţa, în loc de a-şi declina competenţa. Tot în zona creativităţii ludice intră şi crearea sau completarea unor serii frazeologice: după a vedea lumina tiparului s-au format, în limba actuală, expresii de felul a vedea lumina internetului sau a vedea lumina e-mail-urilor", au mai exemplificat lingviştii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sorin Barbul
7.05.2015, 21:13:20

Nostim. Hai să mai adăugăm câteva: - Nu primim buteliile clienților care explodează. - Căutăm un om să aibă grijă de un lot de vaci care nu fumează și nici nu bea. - Căutăm femeie la fetiță în vârstă și nefumătoare. - Vând mașină de cusut mână și picior. - Cumpăr îmbrăcăminte de damă deosebită și puțin întrebuințată. - Lenjeria de corp nu se schimbă! - Confecționăm poșete și genți și din pielea clientului. - Confecţionăm costume de damă la proba a doua. - Croim rochii pentru dame de lux! - Nu trimiteți copii la umplut cu sifoane. - Angajez vânzătoare răcoritoare. - Avem ciorapi pentru bărbaţi supraelastici. - Vindem scaune pentru copii cu trei picioare. - Vând pat pentru copil cu picioare de fier. - Vând pătuț copil făcut la comandă pentru pretențioși. - Galoși pentru copii cu limbă și fără limbă.

+4 (4 voturi)
lucia felicia barbes
7.05.2015, 21:49:17

sau de-ale elevilor"studiosi" ........:Cezarul se plimba pe pe malul Senei imbracat in faeton de gala ... ........... Izgonirea lui Philippide, de Alexandru Prometeu....

+1 (1 vot)
Stanila Ion
8.05.2015, 11:44:09

Amzante sunt doar "greselile" facute intentionat si, in mod corect, ar trebui folosite ghilimelele pt. a preveni interpretarea ad literam. Restul sunt provocate fie de neatentie, fie de nestiinta. In ultima vreme se observa preluarea nu tocmai fericita a unor englezisme traduse aiurea "dupa ureche" sau care au echivalenta romaneasca. Acest lucru frizeaza uneori prostia, nu incultura.

Utilizator Adevărul
8.05.2015, 14:27:17

Comentariu considerat abuziv.

t mihai
24.05.2016, 20:49:59

"…. acum că Dan Condrea, patronul companiei, şi cel care cunoştea cazul cel mai bine VIRGULA a murit…." https://www.facebook.com/Adevarul/videos/10153692023246243/

Modifică Setările