Grupul de Facebook al Consiliului Elevilor are regulament, este gestionat de profesori şi nu tolerează vocile critice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce am distribuit pe grupul de Facebook "CNE - Consiliul Naţional al Elevilor" punctele de vedere critice pe care le-am exprimat fie aici, în articolele anterioare, fie pe blogul personal, am fost dat afară de pe grupul CNE, cică al elevilor, nu o dată, ci de două ori. Ultima dată se pare că definitiv şi irevocabil.

Scriu acest articol nu pentru a mă plânge sau, Doamne fereşte, din răzbunare, ci pentru a le demonstra elevilor de bună credinţă, care se implică în structurile reprezentative ale elevilor, dar şi colegilor lor de acasă, faptul că puterea guvernamentală şi puişorii ei nu au niciun interes ca adolescenţii să devină o voce. Nici măcar să se exprime liber acolo unde dezbaterea ar trebui să fie intensă, adică pe cel mai mare grup de Facebook al Consiliului Naţional al Elevilor, care numără peste 2.700 de membri şi, care, o să rădeţi, are un "regulament de desfăşurare".

În ajunul Adunării Generale de la Craiova (2-5 februarie), am scris un articol despre alegerile cu candidaţi unici pentru conducerea Consiliului Elevilor. După ce am distribuit materialul pe grupul de Facebook al CNE, cu scopul de a le arăta elevilor şi celorlalte persoane interesate care sunt cauzele situaţiei respective, am fost scos fără drept de apel de pe grup.

Azi am vorbit cu Horia Oniţa, proaspăt ales preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, şi am înţeles de la acesta că înlăturarea mea de pe grup şi a altor câteva voci critice a fost votată de către Biroul Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor înainte ca el să devină lider al structurii, propunere faţă de care s-a opus. Voi vă daţi seama? Nişte adolescenţi care cică reprezintă elevii se adună şi nu doar că se gândesc la asta, ci şi instituie cenzura faţă de cei care îşi permit să aibă puncte de vedere diferite. E grav!

După ce am relatat pe blogul personal că am fost dat afară de pe grup, surpriză: un alt administrator al grupului, Mădălin Blidaru, senior/alumni CNE, mi-a scos interdicţia şi m-a readăugat pe grup. Pentru asta, unul dintre ceilalţi trei administratori ai platformei de comunicare i-a luat lui Mădălin dreptul de a mai gestiona grupul.

image

Să vedem cine administrează acum grupul de Facebook al CNE, cu regulament (deci recunoscut oficial de Consiliul Elevilor) şi cu 2.700 de membri:

  • Cristinel Virgilius Degeratu - inspector şcolar la Mehedinţi, profesor formator CNE, implicat politic în PSD;
  • Andrei Bogdan Petre - fost preşedinte CNE, actualmente student;
  • Tudor Găitan - fost secretar CNE în mandatul trecut, rămas interimar pe funcţie după ce la alegerile de la Craiova singurul candidat nu a primit voturile necesare confirmării.

Tragem linie şi observăm că niciunul dintre noii lideri ai Consiliului Naţional al Elevilor nu are dreptul de a gestiona cea mai importantă platformă de comunicare a structurii. L-am întrebat pe Horia Oniţa ce crede despre acest paradox:

Având în vedere că grupul are un regulament adoptat de BEX CNE, vorbim de un canal al CNE. Voi cere actualilor administratori să avem acces la gestionarea grupului.

Cât despre faptul că grupul de Facebook a ajuns să aibă regulament de desfăşurare, Horia îmi împărtăşeşte părerea: o birocraţie inutilă şi exagerată pentru o structură ce reprezintă adolescenţii.

Să nu credeţi că am rămas pe grup. Pentru faptul că am încercat să le explic celor care au deţinut anul trecut funcţii în Consiliul Elevilor că Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care fac istorie la malul Mării Negre.

Profesorul formator Cristinel Virgilius Degeratu spune că el nu intervine în activitatea elevilor, aşa că cel care practică cenzura la drumul mare se pare că este nimeni altul decât Tudor Găitan, secretar interimar pe externe. Am încercat să iau legătura cu el, dar nu-mi răspunde. 

Sper ca preşedintele Horia Oniţa să dobândească dreptul de administrator pe grup şi să încurajeze libertatea de exprimare pe principala platforma de discuţii a Consiliului Elevilor. Cât despre cei care la 17-18 ani nu tolerează punctele de vedere diferite şi cenzurează criticile, nu-mi vin în cap decât trei litere: UTC.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite