Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Guvernul Orban condamnă 700.000 de elevi de gimnaziu să stea la şcoală 7 ore pe zi. Cu masca pe faţă

20
21 Aug 2020 08:08:24
Ştefan Vlaston

Nici nu cred că premierul Orban a ştiut ce semnează. Mai probabil, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, nu le-a explicat premierului şi miniştrilor că prorogarea legii care reduce de la 34 la 25 ore/săptămână planul cadru pentru gimnaziu are ca efect prezenţa în şcoală a unor copii de 10-13 ani câte 7 ore pe zi. Cu mască pe faţă. Între reducerea normelor profesorilor şi sănătatea copiilor, ministrul a ales normele profesorilor.

Istoricul legii

Legea Educaţiei Naţionale, nr.1/2011, prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu şi 30 pentru liceu. După un an şi jumătate de la adoptarea legii, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. În 2016, ministrul Adrian Curaj aprobă un plan cadru pentru gimnaziu de-a dreptul monstruos: 32-34-36 de ore/săptămână la gimnaziu, adică 7 ore/zi, ore în care elevi de 10-13 ani sunt obligaţi să stea în şcoală. După alţi 6 ani Parlamentul actual a repus articolul desfiinţat de Andronescu pe locul iniţial, schimbând doar „maxim 20, 25, 30” în „medie 20, 25, 30”. Conform acestei noi modificări a LEN, avem: în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi), în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi) în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi). Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost votată în plenul Senatului cu unanimitate de voturi, 94 dintre senatori fiind prezenţi.

După 9 luni de la promulgarea legii de către preşedintele Iohannis, guvernul Orban mai dă o palmă pe obraz Senatului. Senatorii nu ştiu ce fac, au greşit când au votat această lege. Noi, guvernul, ştim mai bine şi modificăm legea dată de Senat prin OUG. Deşi nu există nicio urgenţă, ministrul Educaţiei a avut 9 luni la dispoziţie să emită noi planuri cadru care să respecte această lege.

Iată declaraţia dnei ministru Anisie:

Aseară a fost aprobată în şedinţa de Guvern o Ordonanţă de urgenţă prin care am prorogat aplicarea modificării numărului de ore la clasă pentru toate clasele şi vom începe anul acesta şcolar cu clasa pregătitoare. Deci, începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă şi vom prezenta noile planuri-cadru pentru învăţământul primar. În curând, specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei vor prezenta aceste noi planuri-cadru, le vom pune în dezbatere publică”

Argumentul că nu putem schimba conţinuturile învăţării peste noapte, nu stă în picioare. Şi ce să facem, să aşteptăm 8 ani, până când elevii aflaţi acum în clasa pregătitoare vor ajunge în clasa a VIII-a?

Despre ce „conţinuturi” este vorba? Toţi părinţii, elevii, chiar şi unii profesori reclamă că actualele programe şcolare sunt prea stufoase, încărcate, în mare măsură nefolositoare elevilor. Pentru a ajuta cititorii să-şi facă o părere, iată ce învaţă elevii de clasa a V-a la biologie, la 10-11 ani, noţiuni extrase dintr-un manual aprobat de ministerul Educaţiei:

Biotop, factori abiotici, biocenoză, ecosistem, biom, apă salmastră, eclozare, poichiloterme, homeoterme, fotosinteză, lanţuri trofice, reţele trofice, categorii trofice, descompunatorii, simbioză, camuflajul, mimetismul, crustacee, polenizare, substanţe organice, germinare, larvă, nutrienţi, graminee, moluşte, virusuri, protozoare, humus, artropode, endemic, angiosperme, acicular, gimnosperme, plancton, canibalism, debit, planarie, relict, submers, troglobionte, troglofile, calcar, fosile, plaur, grind, fitoplancton, zooplancton, detritus, epifite, prehensil, heterotrofă, autotrof, saprofite, agent patogen, protiste, euglenă, pigment clorofilian, hife, miceliu, ruginile, tăciunii, mâlurile, rizoizi, rizom, cormofite, spongieri, celenterate, cefalopode, artropode, chitină, monotreme, pinipede, placentare, marsupiale, heterotrofe, saprofite.

Acestea sunt „conţinuturile” pentru care ministrul Anisie vrea să ţină elevii de gimnaziu 7 ore pe zi!

Se mai aduce argumentul ca şi în alte ţări elevii stau la şcoala multe ore. Dar nu se precizează lucruri esenţiale. Elevii servesc masa de prânz la şcoală, dupa care au preocupări extra curriculare.  Artistice, sportive, lucrează la proiecte personale, în orice caz nu stau în bănci să înveţe lucruri nefolositoare in viata. Cu masca pe faţă. 

Luptele dintre guvern şi parlament se vor sparge în capul românilor

Legea promovată de Senat, în unanumitate, şi prorogată apoi de guvern este doar un exemplu din luptele intestine dintre autorităţile statului. Iată scenariul negru al guvernării Orban, în contextul acestor lupte:

  • Guvernul va fi obligat să plătească alocaţii dublate, pentru că nu s-a înţeles cu parlamentul asupra etapizării acestei dublări;
  • Guvernul va fi obligat să mărească pensiile cu 40%, din acelaşi motiv. Deşi nu are bani;
  • Este posibil ca după septembrie agenţiile de rating să treacă România la categoria „junk”;
  • Împrumuturile interne şi externe ale ţării vor fi foarte greu de obţinut, şi la costuri înrobitoare;
  • Guvernul se va duce cu mâna întinsă la FMI, pentru un împrumut masiv, exact ca în 2010;
  • Condiţiile pe care le va pune FMI, deja ajunse în presă: -reducerea cu 30% a personalului bugetar - reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor şi cheltuielilor judeţene - privatizarea CEC şi EXIM BANK, cele două bănci de stat - privatizarea companiilor din sectorul energetic - privatizarea parţială a sistemului sanitar - reducerea arieratelor companiilor de stat - aplicarea OUG 109 pentru toate companiile de stat şi regiile autonome - îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.

Ce soartă va avea OUG emis de guvern?

Este posibil să fie atacată la CCR, pentru că nu era nicio urgenţă în prorogarea legii care reduce numărul de ore din planurile cadru. Ministrul a avut 9 luni să rezolva aplicarea legii, dar nu a rezolvat-o de frica sindicatelor. Apoi, în absenţa urgenţei, nu poate guvernul modifica Legea Educaţiei, lege organică, prin OUG. Asta a făcut PSD-ul, prin 66 de OUG-uri. Nicio diferenţă faţă de PNL.

În mod sigur parlamentul nu va accepta să-I fie întoarse deciziile din legea cu pricină de către guvern, pentru ca parlamentul este puterea legislativă, nu guvernul. OUG-urile reprezintă o delegare a legiferării, dar doar pentru situaţiile de urgenţă, care nu suferă amânare. Nu este cazul cu legea în discuţie.

Foarte posibil că ministrul Educaţiei să se trezească pe 15 septembrie cu articolele din OUG, referitoare la prorogarea legii ce reduce numărul de ore, respinse de parlament, şi obligat să refacă încadrările profesorilor pe 20, 25, 30 de ore/săptămână, la primar, gimnaziu, liceu. Să vedem atunci cum explică sindicatelor.

Poate premierul Orban înţelege, în ultimul moment, ce a semnat, şi retrage articolele cu pricina din OUG, înaintea publicării în Monitorul Oficial.

Aştept să văd poziţiile asociaţiilor de părinţi, ale elevilor, ale sindicatelor, referitoare la faptul că elevii de gimnaziu vor fi obligaţi să stea 7 ore pe zi la şcoală.  Cu masca pe faţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.08.2020, 08:41:11

Masuri pompieristice aberante ale unor derbedei politici ajunsi ILEGITIM la guvernare, cozi de topor a caror misiune primita de la gruparile de intersese anti-romanesti si anti-nationale care i-au plantat la guvernare e sa ruineze Romania la toate capitolele (sanatate, economie, finante, educatie, cultura, etc, etc) pentru a fi mai usor colonizata si apoi dezmembrata..! Coada de topor nr.1, plantata la Cotroceni cu sprijinul Noii Securitati, nu a fost nici macar o secunda presedintele romanilor, ci agent electoral al mafiei liberalo-neosecuritice, marioneta a birocratilor corupti din staful de la Bruxelles si a gruparilor politico-financiare globalist-liberal-progresiste anti-romanesti si anti-nationale. al caror ”braț politic” in Roamânia e gruparea eminamente infractionala (asa cum o demonstreaza si ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei), care-si zice ”PNL”..! Numai politrucii, neosecuristii, propagandistii si babuinizatii acestora, sub pretextul ca lupta impotriva ”ciumei rosii” si pandemiei , pot sustine si vota fara nicio remuscare o gasca de cocalari mafioti care-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”galvatori ai natiunii”, gasca de cozi de topor pe care A. Popescu o descria perfect atunci afirma despre ea urmatoarele : ”un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” (Raportul Curtii de Conturi a demonstrat din plin toate astea) Altminteri, am mai spus-o, trebuie neaparat sa ai carnet de liberal si functie in guvern ca sa debordezi de prostie in halul in care sa poti crede ca elevii vor sta cu mastile pe figura, atunci cand raman in clase sau pe holuri, doar ei intre ei..! Si atunci ce-o sa le faca Iohannis, Orban, Vela sau Tataru..? O sa le faca copiilor dosare penale..? Le confiscca pachetelul cu mancare (ca sa aiba ce le da trolilor propagandei liberal-iohannit-neosecurristice la intrarea in tura )..? Poate o sa-i pazesca si pe copii cu armata si jandarmeria..?

-6 (18 voturi)
Iulian Arion
21.08.2020, 08:46:50

Dupa ce au transformat educatia publica in o sumedenie de afaceri, functionarimea inepta si puturoasa din minister au inchis numeroase scoli considerate nerentabile. Scoala de la mine din sat alcatuita din doua odai si o sala, adica un coridor central si doua sali de clasa stanga/dreapta a fost considerata nerentabila. Este una dintre cele 25% inchise in 2010. Satenii au initiat demersuri si actiuni pentru a nu o lasa de paragina. Au contractat un proiectant si un constructor care au reinoit-o. "Lasa, sa fie acolo, poate cine stie, se mai schimba vremurile!" Vremurile s-au schimbat! De la densitatea de 36 de elevi intr-o clasa, corespunzatoare tipului de invatamant, anacronic, bazat pe memorare, cu 1% procent de promovabilitate la testele PISA, incepe modernizarea si sincronizarea cu exigentele secolului XXI! In sat exista internet, elevi (10-15 in clasele 1-8), vointa din partea satenilor, spatiu de invatamant pentru elevi. Lipsesc cadrele didactice, computerele, ecranele de pepsiglas (chiar asa le-a numit ministra educatiei de sorginte liberala).

+7 (13 voturi)
Iulian Arion
21.08.2020, 09:07:01

Fel de fel de putori autointitulate "progresiste" s-au perindat pe la conducerea invatamantului public dupa 1990, eliminand disciplinele cu activitati practice (lucrul manual), caligrafia, agricultura(invatamantul rural). Dupa 30 de ani, cei scoliti in spiritul acestei doctrine ideologice, antroporeligii: -munca fizica este pentru roboti sau prosti, -sunteti generatia care va beneficia de vaccinul ce va asigura imunitatea la boli si nemurirea -in viata faci ce vrei (fara sa suporti consecintele!) -respingeti modelul de viata al parintilor vostrii bazat pe rigoarea, disciplina de la locul de munca S-au trezit ca: i.nu stiu sa faca nimic util semenilor pentru care sa fie remunerati ii.le este frica de munca fizica, oricat de simpla este, incomparabil mai usoara ca acum 50 de ani iii. au un spirit critic exagerat format din memorarea textelor critice predate in scoala iv. Se maturizeaza dupa 30 ani. Pana atunci ori nu muncesc ori acumuleaza masterate si doctorate inutile v. Resping disciplinele de studiu tehnologice, care necesita rigoare si disciplina, adica profesiile utile societatii si decent remunerate.

+10 (14 voturi)
A.S.
21.08.2020, 10:36:31

Daca guvernul venea cu propunerea ca scoala sa fie intrerupta un an, toti trepadusii s-ar fi dat de ceasul mortii. Daca s-ar fi optat pentru scoala online, toti bagatorii de seama ar fi sarit in sus ca se cheltuie prea multi bani si ca nu se invata nimic online. Asa, toata lumea e revoltata ca elevii revin fizic la scoala. Unii cica programa scolara e prea stufoasa. Doar ca este vorba de scoala, nu de desene animate! Sa fim realisti, nicio solutie nu e buna in momentul asta. Guvernul face ceea ce e omeneste posibil. Cei nemultumiti ar face bine sa propuna o alta modalitate de invatamant. Daca nu, sa taca!

-1 (15 voturi)
A.S.
21.08.2020, 10:55:03

P.S. O alta modalitate de invatamant, nu online, nu fizica, nu un an de vacanta... asa, ca pentru vesnicii nemultumiti. Asta-mi aduce aminte de basmul ala cu "nici pe drum, nici pe langa drum, nici calare, nici pe jos, nici imbracata, nici dezbracata".

0 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările