Infoedu.net sau cum putem îmbunătăţi sistemul educaţional prin promovarea problemelor din şcoli şi universităţi în spaţiul public

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea platformei InfoEdu.net
Lansarea platformei InfoEdu.net

Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre educaţie, despre sistemul de învăţământ depăşit din România şi mai ales despre neadaptarea acestuia la nevoile tinerilor de astăzi, dar cum putem rezolva aceste probleme dacă elevii şi studenţii sunt reduşi la tăcere atunci când încearcă să semnaleze un abuz sau o neregulă din instituţia în care învaţă?

Pornind de la ideea că beneficiarilor sistemului de învăţământ, adică elevilor şi studenţilor, li se închide gura când semnalează o problemă de la ei din liceu sau universitate pe motiv că "strică prestigiul instituţiei", tânărul Cosmin Sbînţu, un băcăuan de-al meu, a realizat InfoEdu.net.

Infoedu.net este la ora actuală singura platformă online din România ce îşi propune să creeze o bază de date cât mai generoasă cu informaţii pozitive dar şi negative (de fapt reale) despre licee şi universităţi, cu nereguli sau întrebări din aceste unităţi de învăţământ. Este o iniţiativă voluntară şi cred că merită promovată, mai ales pentru faptul că îi încurajează pe tinerii mai slabi de înger, care poate că n-au timp sau curaj să activeze în structuri reprezentative sau să le înfiinţeze acolo unde nu există, să îşi exprime părerile, nemulţumirile şi, de ce nu, sfaturile despre liceul sau universitatea în care cică se formează ca oameni.

Site-ul cuprinde 796 de licee şi 105 universităţi din toate judeţele ţării şi beneficiază inclusiv de opţiunea ca cei interesaţi să se poată loga cu ajutorul contului de Facebook. De asemenea, tinerii îşi pot face un cont anonim, în cazul în care doresc să le fie ascunsă identitatea în situaţia în care fac anumite dezvăluiri despre instituţia în care învaţă sau pe care deja au absolvit-o.

screenshot infoedu.net

Platforma este monitorizată zilnic de Asociaţia Elevilor din Bacău, dar şi de celelalte structuri reprezentative ale elevilor şi studenţilor interesate de ceea ce se relatează despre unitatea de învăţământ/oraşul/judeţul în care activează. De exemplu, Asociaţia Elevilor din Bacău se autosesizează în cazul situaţiilor semnalate la nivelul judeţului Bacău. Asociaţia Elevilor din Constanţa face acelaşi lucru pentru elevii de la malul Mării Negre.

De asemenea, o mână de bloggeri activi şi relevanţi în domeniul politicilor de tineret vor face cunoscute periodic aceste probleme la nivel naţional, oferind o oarecare protecţie publică celor care le semnalează. Cazurile grave vor fi trimise de îndată presei.

Avem cu cine, avem cu ce şi cred că putem schimba ceva. Iar această schimbare nu se face doar cu reforme naţionale, ci şi prin culegerea de informaţii reale din teritoriu de la cei pentru care funcţionează până la urmă şcolile, liceele şi universităţile. - Cosmin Sbînţu, manager InfoEdu.net

Cred că InfoEdu.net nu trebuie văzut ca un instrument de intimidare la adresa cadrelor didactice deoarece această platformă chiar poate ajuta profesorii, directorii, decanii sau rectorii în aceeaşi măsură în care îi ajută pe elevi şi pe studenţi. Asta pentru că pot afla de la "firul ierbii" care sunt problemele ce trebuie rezolvate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite