Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Intra-belicul nostrum perpetuu...

11
6 Jul 2016 13:23:44
Roxana Dumitrache
„Generaţiile sunt diferite. Şi ce bine că sunt diferite!“ FOTO flickr.com
„Generaţiile sunt diferite. Şi ce bine că sunt diferite!“ FOTO flickr.com

Am înţeles zilele acestea mai mult ca oricând că trăim într-o stare de „intrabelic“, de război între noi şi în noi.

Circulă petiţii scrise în mod programatic greşit, se scot, de prin cutiile de amintiri cu flori uscate şi serveţele amoroase, subiectele de la admiterile ca să se arate cât de grele au fost, că „nici e profesorii de matematică de-acum nu le-ar rezolva“, că toate generaţiile ceva mai vechi au fost luminoase, erudite, ştiau mate-fizică-chimie, intrau la facultăţi serioase, nu suflau în paginile unui dosar, citeau Gide şi Eluard în clasa a treia şi mai făceau şi sport de performanţă, nu ca skaterii aştia hipsteri.

Nu îşi făceau nici selfie-uri şi nici nu pierdeau timpul pe facebook, ci doar în sălile de lectură şi la bazinul de înot. Purtau şi uniforme frumoase, uneori cu trese şi şnuruleţe şic pe umeri, nu cămăşi lălâi, bocanci şi unghii verzi. Unii erau şi tunşi de profesorii lor cu deprinderi de hairstilişti, dar nu era nimic rău în asta, disciplina adevărată e cu ţeasta nudă. Uneori, în CV-ul de licean adunai şi nişte palme de la vreun profesor mai puţin conţinut, dar era o marcă a autorităţii, iar noi ştim că profesorul e un despot luminat.

Nu mă interesează cine ştie să rezolve probleme mai bine la mate dacă nu îşi rezolvă problemele interioare şi, cu ceva curaj, ale micro-lumii din jur. 

Mi-e groază de clivajele între generaţii, sunt aşa de înguste, de toxice, deformează oameni, îi ostilizează între ei absolut în van. Generaţiile sunt diferite. Şi ce bine că sunt diferite! Nu e luptă a inteligenţelor, nu e un război demonstrativ al admiterilor şi examenelor mai grele, nu ne comparăm în lecturi şi, horribile dictu, în skills, nu concurăm pentru nimic. Nu mă interesează cine ştie să rezolve probleme mai bine la mate dacă nu îşi rezolvă problemele interioare şi, cu ceva curaj, ale micro-lumii din jur. Sigur că e trist că au fost câţiva elevi care au scris că „Moromeţii” e roman interbelic, dar la fel de trist, de pildă, a fost că în anul Bac-ului meu, cu 10 ani în urmă, au fost colegi de generaţie care l-au caracterizat pe Ion la un subiect în care trebuia să portretizezi imaginea intelectualului dintr-un roman de secol XX. Doar ei îl învăţaseră pe Ion! Şi să fim oneşti, Ion e un personaj care intrigă, Gheorghidiu nu tocmai!

În vrajba intrabelicului nostru, mă gândesc să ne închidem ostilităţiile generaţionale şi să ne calmăm. Nu vor mai fi nici zăpezile de altădată, nici subiectele de altădată şi ce bine! Şi spune asta cineva care a luat 10 la Bac-ul românesc. Adică, am rezolvat subiectele perfect fără să fi avut propteli, părinţi care să fie baroni locali şi fără să copiez – nu doar pentru că internalizasem de mică că e profund greşit, ci de teamă-ruşine-pudoare. Şi pentru că era examenul pe care unii îl considerau al vieţii fără să înţeleagă că e doar o trecere de pe un liman pe altul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

paradoxal
6.07.2016, 13:57:31

Plictisitor articol.

+4 (4 voturi)
Val Petru
6.07.2016, 15:11:00

In realitatea reala, nu cea personala, conflictul inter-generational este in crestere si tinde sa devina razboi, aproape la propriu. Milennialsii spun ca 50+ sunt niste expirati nenorociti care papa oxigenul (locuri de munca, resurse etc. ) pustimii proaspat absolvente de spiri hareti, iar seniorii se scandalizeaza la normalitatea teenilor. La noi , ca si in restul lumii. Brexitu' a fost votat majoritar de 50+, nu??? Ne apropiem de o situatie de conflict inter-generational aproape armat; in UK sunt atacati si omorati cei in varsta just for fun!

+3 (3 voturi)
marius cristian
6.07.2016, 16:40:21

Roxana Dumitrache problema nu este clivajul intre generatii , ci chiar generatiile post-revolutionare ... ma ingrozesc cand ma gandesc ca tineretul din ziua de azi va trebui sa-mi achite mie pensia .... Cat despre deosebirile de grad de cultura generala si educatie elementara , discutia pur si simplu este superflua....tineretul actual le confunda cu tehnologia si informatia iar de aici concluzia este clara : babalacii dinozauri nu-i pricep pe ei generatia PRO + smartphone intrucat sunt niste conservatori daca nu chiar retrograzi.... Si totusi mai exista umbre de speranta....

+5 (5 voturi)
Laurenţiu Faighel
6.07.2016, 16:48:11

Oare noi am fost mai breji la vremea noastră?

-5 (5 voturi)
Ghita Bizonu'
6.07.2016, 19:40:32

Cei nascuti intre 1945-50 MUULT mai breji. !950-60 mai breji. 1960-70 mai meergea. Dupa 1970 ... prea razgaiati. Aiqa de dupa 1990 parca au ramas la 3 ani gata mereu sa urle si sa planga ca nu lise face pe plac Sa nu mai zic ca de multe ori m-am ingrozit cat de idioti pot fi pustii de dupa 1985. Zau ca nu imi inchipuaim ca poate exsita un tanar cu liceul facut care sa nu stie nimic despre cei 4 timpi ai motorului cu ardere interna..

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările