Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Iohannis şi guvernul liberal au falimentat astăzi învăţământul privat din România. Zeci de mii de afaceri se vor închide

30
27 Apr 2020 23:25:49
Lulea Marius Dorin

Preşedintele României a făcut astăzi un anunţ care a bulversat totalmente învăţământul privat din România: şcoala nu se va mai putea relua în acest an. Zeci de mii de şcoli, grădiniţe şi creşe private din ţară se află la momentul falimentului. Dar nu măsura este de criticat, fiind una de aşteptat, ci lipsa susţinerii faţă de mediul privat, a semnului de egalitate între învăţământul de stat şi cel privat.

În momentul de faţă îmi este foarte greu să mai pun atitudinea şi măsurile luate de guvernul României pe seama prostiei şi incompetenţei celor care ne conduc. Încep să cred că este rea-voinţă, cu atât mai mult cu cât preşedintele provine din sistemul de învăţământ şi ar fi trebui să înţeleagă mai bine fenomenul.

Preşedintele României, excelenţa sa Klaus Iohannis, a anunţat astăzi că învăţământul va continua în forma la distanţă şi nu se va mai reveni în şcoli până în toamnă. Vestea a căzut ca un trăsnet peste mediul privat care, după ce a plătit 30 de ani taxe şi impozite, se vede nu doar părăsit, ci pur şi simplu aruncat la groapa de gunoi a României.

Ce va urma? Închiderea spitalelor private? Ce anume vă mai încurcă?

Este inadmisibil să faci un astfel de anunţ fără să pui semnul de egal între unităţile de învăţământ private şi cele de stat. Dacă ţi-ai propus să nu mai asiguri accesul în şcoli a elevilor atunci vino cu măsuri imediate ca să permiţi unităţilor private să supravieţuiască.

Ori poate că ura sistemului public faţă de privat este aşa de mare că domnul preşedinte Klaus Iohannis a considerat că a venit momentul potrivit al răzbunării. În ţara în care de 30 de ani suntem conduşi de proşti şi hoţi, pare greu de presupus că ceva este făcut sau lăsat la întâmplare.

Unităţile de învăţământ au nevoie de susţinere imediată. Ori această susţinere înseamnă plata salariilor personalului implicat şi plata chiriilor aferente.

Statul trebuie să intervină şi să pună semnul de egalitate între învăţământul privat şi cel de stat. În caz contrar tot sistemul economic capitalist consolidat în România ultimilor 30 de ani se duce pe apa sâmbetei.

Aşa că domnule preşedinte şi domnule premier, ieşiţi şi anunţaţi măsuri care să salveze acest sector extrem de important pentru viitorul şi performanţele României. 

Probabil că nu vă încurcă copiii prin casă ca să ştiţi că nici 5% dintre români nu pot şi nu sunt dispuşi să plătească pentru aşa-zisul învăţământ la distanţă, în timp ce şi ei sunt obligaţi să stea acasă ca să îşi poată supraveghea proprii copii. Voi chiar credeţi că există acest învăţământ la distanţă şi că cei mici stau liniştiţi în faţa calculatoarelor fără existenţa fizică a unei autorităţi? Unii se prefac că muncesc şi ceilalţi se prefac că plătesc.

Repet, nu decizia de întrerupere a anului şcolar este de luat, care cumva era evidentă, ci lipsa semnului de egalitate între instituţii.

Se strâng tensiuni în societate, nu doar în România. Cetăţenii încep să iasă la proteste în toate capitalele Europei, dar şi în oraşele Americii. Se pune întrebarea: care este limita de echilibru între măsurile necesare din condiţii sanitare şi efectele negative cauzate pe alte paliere ale vieţii zilnice? La nivel mondial se simte un iz de revoluţie, cel mai probabil vor urma schimbări la care nimeni nu se gândea la început de an şi vor cădea sisteme care se considerau indestructibile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

leuldinpanjshir99
27.04.2020, 23:28:26

Daca ar fi falimentat si fabricile de diplome gen Spiru Haret si Bioterra, ar fi o realizare ....

+11 (11 voturi)
Lulea Marius Dorin
27.04.2020, 23:55:04

Majoritatea politicienilor români acolo și-au făcut studiile. Dar aici nu vorbim de ele, că ei și-au încasat banii pe anul de studii și diplomele oricum de printau.

+1 (7 voturi)
Mesterul Ardelean
28.04.2020, 00:40:33

Va plangeti ca Statul a falimentat invatamantul privat dar cred ca ai uitat sa-i "multumiti" atunci cand, din propria ineptie si inertie, a nascut nevoia unui invatamant privat pentru ca tot el, Statul, a esuat in a oferi un invatamant de calitate. Eu inteleg rostul educatiei particulare si nu-i contest meritele, insa este o certitudine evidenta ca voi existati doar cata vreme Statul nu-si face treaba atat intr-un sens cat si in altul. Daca contestati afirmatia de mai sus atunci va rog sa contestati si existenta nevoii de a avea un Stat. Singura educatie de calitate este cea oferita de parinte, prin homeschooling, si a inlocui un profesor platit de la buget cu unul platit dintr-o factura lunara/anuala (chiar si in conditiile unui numar mai mic de elevi intr-o clasa) nu este decat o tentativa stupida de a reduca cantitatea (de elevi) pana la nivelul calitativ suportat de parinti (adica un echilibru intre numarul de elevi-factura lunara-iluzia parintelui). Cata vreme un copil primeste atentia divizata a unui profesor atunci nu exista posibilitatea unui invatamant de calitate. Si inca ceva, musai de notat: invatamantul privat si cel de stat impartasesc acelasi defect fundamental pentru ca sunt forme de INVATAMANT si nu de EDUCATIE. Ca sa pricepeti, cititi in DEX cele doua definitii si ve-ti descoperi ca nu sunt deloc unul si acelasi lucru!

+3 (5 voturi)
mda
28.04.2020, 00:26:24

Decizia inchiderii scolilor este corecta. Nicio justificare economica nu poate trece inaintea justificarii medicale, cat timp este vorba de copii. Adultii isi pot risca sanatatea, pentru ca trebuie sa produca un venit. In plus, ei sunt responsabili pentru aplicarea masurilor de protectie. Pe copii nu ai cum sa ii faci responsabili pentru asa ceva.

+3 (7 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
28.04.2020, 00:28:13

Nu este vina lui Iohannis si a guvernului liberal pentru pandemia care sufoca nu doar Romania, ci toate statele. Ca atare, tonul articolului pare arogant si rauvoitor! Mai ales prin asemenea formulari lipsite de minima decenƫă: "În momentul de faţă îmi este foarte greu să mai pun atitudinea şi măsurile luate de guvernul României pe seama prostiei şi incompetenţei celor care ne conduc". Daca s-ar fi redeschis scolile, gradinitele, cresele, etc si ar fi fost epidemie si decese in randul copiilor, probabil ca ar fi folosit aceeasi fraza, ca sa condamne redeschiderea. Nu vor fi singurele "zeci de mii de" afaceri care se vor inchide. Va fi o criza fata de care toate cele de pana acum vor parea minore. Chiar si cea din 1929. De aceea tonul admonestarii in situatia de fata are iz politic. Si nu e momentul pentru asa ceva!

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările