Iohannis: Lipsa unei educaţii de calitate devine o ameninţare pentru dezvoltarea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis spune că lipsa unei educaţii e o ameninţare pentru România FOTO: Arhivă
Klaus Iohannis spune că lipsa unei educaţii e o ameninţare pentru România FOTO: Arhivă

Preşedintele României a anunţat o nouă etapă a programului „România educată”. Patru documente, pe care şeful statului le consideră esenţiale pentru învăţământul românesc, sunt puse în dezbatere.

Iohannis a făcut o serie de precizări privind programul preşedinţiei, marţi şi anunţă o dezbatere în acest sens. „Educaţia este unul dintre pilonii pe care îi consider fundamentali pentru dezvoltarea ţării noastre pe termen lung şi, de aceea, mă bucur să lansăm aici, la Palatul Cotroceni, cele patru documente de politică publică elaborate de către experţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Aceste documente pe care le punem acum în discuţie publică sunt valoroase tocmai pentru că sunt bazate pe realităţile româneşti, dar şi pe identificarea de exemple de bună practică din mediul internaţional”, a spus preşedintele la Palatul Cotroceni, conform digi24.ro

Iohannis spune că cele patru domenii acoperite în aceste documente, respectiv cariera didactică, managementul şcolar, echitatea şi educaţia timpurie „sunt cruciale pentru transformarea în bine a învăţământului din România. Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puţin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgenţa soluţiilor rapide şi temeinice. Lipsa unei educaţii de calitate, care să fie accesibilă pentru toţi copiii din ţara noastră, devine o ameninţare pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a adăugat preşedintele. 

Totodată, Iohannis a avertizat că România are resurse financiare limitate şi că nu pot fi rezolvate peste noapte toate problemele din educaţie. Prin urmare, eforturile trebuie să se concentreze pe sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potenţialul de a genera beneficii indirecte şi în alte zone din educaţie.

 „Un prim exemplu este educaţia profesională, ajunsă în urmă cu doar un deceniu în pragul desfiinţării complete. În prezent, ca urmare a modernizării economiei româneşti şi a importanţei crescute a muncii calificate, învăţământul profesional, şi mai ales cel dual, reprezintă o importantă şansă pentru mii de tineri români. O altă hibă a învăţământului românesc este lipsa sectorului educaţional dedicat meseriilor cu nivel înalt de calificare. Educaţia profesională este încă la noi asociată cu terminarea studiilor după 11 clase”, a spus el. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite