Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Iohannis, Orban, Anisie, acum rupeţi pisica!

4
24 Nov 2019 22:57:15
Marian Staş

În runda întâi, am pus în urnă un buletin ştampilat în două locuri. Vot anulat, adică. N-am dat cec în alb, pe româneşte. Azi, domnule Preşedinte, v-am dat votul meu. Am consfinţit, astfel, din nou, contractul nostru politic şi civic, pe care îl ştiţi prea bine. Aşa, ca între bărbaţi. Ca să daţi seamă pe bune despre România Educată. Cu fapte, nu cu texte, ca până acum. Timpul textelor a trecut de prea multă vreme, pe cartul dumneavoastră.

Las aici, pentru conformitate, protestul meu civic pentru scoaterea Şcolii din comunism prin transformare curriculară de secol XXI. 2012. 2013. 2014. 2015. 2016. 2017. 2018. 2019… Şi, proaspăt adăugat săptămâna trecută, în direct, în văzul lumii, 2020. Eu, Nebunul Curţii Şcolii.

Consemnez, deci, un deceniu ratat copios pentru Educaţie, în care patologia imposturii curriculare a proliferat cinic, otrăvitor, cangrenând pe faţă Şcoala cu tone de “cârciocăreli” (apud C.T.P.) meschine de doi bani, cusute cu aţă albă, şi ignorând cinic singurul lucru normal de făcut: un model curricular care să cultive copiilor valori, să le folosească şi să le placă.

Gata, Sir! La Commedia è finita! Sinistră comedie, peste care cortina are a cădea acum. ACUM!...

În cheie România Educată, linia de comandă şi de acţiune este Preşedinte – prim-minstru – ministru al Educaţiei. Povestea ruptului pisicii (tare!...) aparţine doamnei ministru, şi e documenată public aiciDomnule Preşedinte, acum proiectul de suflet al dumneavoastră nu are organ efector. Pedalează în gol şi riscă rateul impardonabil al formei fără fond, făcând adversarii săi - deloc puţini, şi foarte piuernici - să râdă cinic: l-am făcut pe Prelşedinte!... V-am notificat acest risc la întâlnirea noastră directă, de la finele anului trecut. Între timp, am tocit perechi de încălţări, am printat topuri de hârtie şi am trimis mii şi milioane de mailuri ba echipei din jurul Dumneavoastră, ba anturajului actualului şef al Guvernului, ba anturajului ministrului Educaţiei. Păstrez pentru mine impresiile de pe urmele acestor demersuri.  

Acum e timpul punerii în fapt. Nu abureală, nu dat după cireş, nu eschive laşe. Şi toţi ştiţi că aşa e.

Aşa încât, nu vă fie frică: rupeţi pisica! Hai, că puteţi!

Aveţi de girat politic şi de pus în fapt trei paşi simpli:

  1. Crearea, în organigrama MEC, a unei structuri pentru pilotarea şi monitorizarea proiectelor transformării de sistem conform viziunii România Educată, în subordinea directă a ministrului Educaţiei
  2. Semnarea, de către prim-ministru, a Hotărârii de Guvern pentru activarea art. 26 din Legea 1/2011, care desemnează unităţile-pilot, experimentale şi de aplicaţie destinate pilotării transformării de sistem
  3. Operaţionalizarea pilotării începând cu anul şcolar 2020-2021, pe baza unui proiect pregătit prin paşii 1 şi 2, şi aprobat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Aşa cum am afirmat de nenumărate ori până acum, reconfirm public disponibilitatea mea de a sprijini direct acest exerciţiu de leadership real. Altminteri, rămâne ca-n Coşbuc.

Aşa să vă ajute Dumnezeu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ovidiu preda
25.11.2019, 08:19:57

Vine cite unul din asta si de la "inaltimea" de profesor isi anuleaza votul, apoi vin alti destepti, analistii, si se mira atitea voturi anulate!?....romanii "e prosti" saracii nu stiu sa voteze....adica din cei 14 l-a durut mina sa puna stampila pe unul, chiar si pe klaus daca tot zice ca l-a votat....acum toti vitejii se pun bine cu cistigatorul

-2 (4 voturi)
Andrei K
25.11.2019, 23:59:41

Îmi place că, în fiecare moment de inflexiune al evoluției politice dâmbovițene, reapare și d-nul Staș cu "arhitectura curriculară de secol XXI", doar-doar vor înțelege ceva și bizonii politicii noastre și vor lua mai în serios subiectul! Dar ce să faci, dom'Marian, dacă, după 3 ani de scremut o supă de legume, numită pompos Romînia Educată, apare președintele-profesor și declară ritos: "IMEDIAT vom începe să intrăm și pe reforma curriculară"?! Asta întâmplându-se acum 1 AN - adică sinonimul lui "imediat" în sistemul de măsură al lui KWI. Cred că speranțele vă vor fi, din nou, înăbușite în fașă, dom'Marian și veți fi nevoit să reluați demersurile cu un nou guvern (sperăm, cât mai curând). Mai ales că - o spun cu durere - d-na Katy Andronescu devenise, în cel de-al patrulea mandat al domniei sale, mai coerentă decât va putea fi vreodată d-na Anisie! PS: Încă o "structură ministerială", dom' profesor? Nu avem destule direcții generale, direcții, departamente etc. în actualul minister, toate înțesate cu strategi, manageri sau consultanți educaționali? Chiar credeți că structura lipsește, nu competența resurselor umane disponibile și voința reală de a schimba ceva?

+1 (1 vot)
Lica Mosu
4.12.2019, 19:41:41

@ MS ,,Pilotarea" operationalizarii sau...,,operationalizarea" ... mpilotarii ??!!! Sau ambele amandoua ?! PS Mai era un mare ,,expartz"" pe la ,,stintele edukatii" cu muuulte idei dar...niciuna aplicata (erau ... inaplicabile !!)

moftonix
2.01.2020, 14:13:00

Auzi colea.....poate vom reuși să scoatem Scoala din comunism.......Din care comunism?.....E limpede, oportuniștii pupincuriști sunt triști că au pierdut momentul 1989.....Ca să iasă și ei in față, să-ți vânture VIDUL din cap, să pună și ei botu in Ciolan, reinventează comunismul ca să aibă cu cine se lupta.... dambla veche.....Păi ce s-ar face pupincuriștii oportuniști fără luptă?.....Fără luptă ar fi obligați să muncească....o chestie care nu aduce nici profit nici Tinichele.

Modifică Setările