Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ipocrizia ministrului Pricopie

1
1 Jul 2013 18:00:28
Ştefan Vlaston

Ministrul Pricopie a declarat toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi faţă de orice tentative de fraudare, în desfăşurarea Bacalaureatului 2013.

Toate bune şi frumoase, dar tot ministrul Pricopie a dat ordin să se realizeze subiecte la Testarea Natională, la matematică, ridicol de uşoare, astfel încât, conform ministerului: „Cele mai multe note peste 5, la nivelul ţării, au fost înregistrate în tranşa de note 9-9,99 (29.720)”.
 
La care se adaugă şi notele de 10, de ordinul sutelor în unele judeţe, iar la Bucureşti circa 1300.
 
Atunci când ministerul Educaţiei va comunica notele pe tranşe de medii, astfel încât să poată fi puse pe curba lui Gauss, vom vedea că acuzaţiile ministrului referitoare la politizarea rezultatelor de la Testarea Naţională sunt fabulaţii. Din cate se observă până în prezent, ministrului Pricopie îi este frică să publice astfel de informaţii.
 
Declaraţia ministrului Pricopie referitoare la toleranţa zero faţă de acte de corupţie la bacalaureat este iarăşi ipocrită.
 
Anul trecut, la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, în judeţul Giurgiu s-au înregistrat de cinci ori mai mulţi promovaţi comparativ cu judeţul Ialomiţa, iar în unele centre de examen din rural procente de promovare de 60-70%, în condiţiile în care în Bucureşti au fost şi centre cu zero promovaţi.
 
Ministrul de atunci,  Ecaterina Andronescu şi, ulterior, Remus Pricopie, s-au făcut că plouă. Au mers pe principiul „hoţul neprins e negustor cinstit”, deşi era evident că nu se poate ca toţi elevii şi profesorii performanţi să se fi refugiat din Ialomiţa în Giurgiu.
 
Iar metodologia de derulare a bacalaureatului permitea şi permite şi anul acesta identificarea tezelor copiate în centrele de evaluare. Doar că n-au avut interesul să-i dea de gol pe cei care au copiat şi au permis fraudarea examenelor.
 
Pentru a scăpa de acuza de ipocrizie, ministrul Pricopie are o singură posibilitate: să anunţe înainte de începerea corecturii că la centrele de examen, de evaluare, liceele, la care se înregistrează procente de promovare şi note neverosimil de mari, peste media naţională, vor fi verificate şi recorectate tezele post-factum, iar pentru fraudele descoperite vor fi sesizate organele de urmărire penală.
 
Doar în felul acesta demonstrează că anunţul privind toleranţa zero la fraudarea examenului de bacalaureat nu este pură ipocrizie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Menumorut
1.07.2013, 20:58:56

Paradoxal..curba lui Gauss..nu are nicio treaba cu ceea ce sustineti aici...Curba lui Gauss este centrata..Depinde pe ce este centrata...dar ea functioneaza MEREU...Exista intr-adevar problema ca daca ea este centrata spre "dreapta" sa zicem...adica spre 10...atunci scade "precizia" de departajare...Sa "centrezi" subectele pe 5 este absurd...Este absurd si sa le centrezi pe 10...de acord...Sa declari insa ca cele mai multe note peste 5 sunt in domeniul 9-9,99.adica inteleg 20%....adica exact o cincime din interval...iar e aiurea..De ce n-am spune..ca cele mai multe note peste 9..sunt in domeniul 9-9,99....??? In principiu promovabilitatea este "dirijata" de numarul de locuri...disponibile...Ori e concurs...ori nu e...Cinciul oricum e relaltiv...mai ales intre generatii...Pana si absolutizarea lui...se supune curbei lui Gauss...Si atunci centrat pe 5..devine 6 sau 4...Paradoxal..inca...copiii romani intorsi din Spania..din clasa a VII-a...sunt acceptati aici intr-a V-a...Si invers...Chiar trebuie sa ne "dam" prosti...? Repet..exista totusi problema departajarii..exact in intervalul "critic"...9-10...

Modifică Setările