Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Jurământul încălcat

14
19 Sep 2019 09:11:00
Petre Barbu

Lumina lanternei e chioară. Şi ţi-am zis de o sută de ori să-i pui baterii noi! Teancul de manuale, caiete şi hârtii se înalţă în devălmăşie. Cu cine oare semeni? Şi eu, şi maică-ta suntem ordonaţi.

Sting lanterna. Unde-o fi? Dacă mişc teancul de manuale şi caiete există riscul să te trezesc. Penibil! Nu-ţi aud răsuflarea, dar sper că dormi ca o valiză în gară. Liceul e greu, ţi-am zis că-i greu! Dar o să treacă prima săptămână, a doua, ai să te obişnuieşti. Dar unde e manualul? Mi l-ai arătat pe lumină, în prima zi, primul manual nou-nouţ pe care l-ai primit de când eşti elevă... Din clasa I ai primit numai manuale vechi, nişte verze îngălbenite şi răpciugoase, parcă erau de pe vremea Războiului de Independenţă, nici nu-mi venea să le deschid, ce şcoală nenorocită! Cum, naiba, să înveţe copiii după asemenea vechituri? Nu mai vreau să mă enervez acum pe şcoala românească, e trecut de miezul nopţii, televiziunile au început să bage reluări din cursul zilei, nu pot să dorm, unde, naiba ai pus manualul de română?

Aprind lanterna. Am transpirat. Mă scoate din sărite lumina asta... Şi mi-am jurat că, de acum înainte, nu mă mai interesează ce înveţi. Am jurat. Gata! Nu mai deschid niciun manual, nicio culegere! Te descurci singură! Eşti mare, trebuie să fii responsabilă pentru învăţătura ta. Dar am jurat în taină, n-am spus la nimeni, deci, nu-i valabil jurământul... Unde l-ai pus, dragă? Zăresc în raftul de sus o carte cu cotorul verde. Cotor nou! Asta este! Apuc cartea, o bag în lumină şi citesc coperta: „Limba şi literatura română“... O deschid. Dar şi asta e rufoasă! Mă uit din nou pe copertă: „Clasa a VII-a“. A şaptea?... Dar tu în ce clasă eşti?... M-am scrântit la cap! Eu caut manualul de română de clasa a IX-a! Tu eşti în clasa a IX-a! Unde l-ai pus? Şi ăsta, de-a şaptea, ce mai caută în raft? E amintirea ta preferată? Ţii la varza asta de-a şaptea? Gata, la gunoi!

Caut ghiozdanul sub birou. (Se spune „ghiozdan“ când eşti la liceu? Sau „rucsac“?) Trag încet fermoarul şi bag lanterna... Nu-i aici. L-ai pierdut. Nicio săptămână n-a trecut de la începerea liceului şi deja ai pierdut manualul de română! Măcar de-ar fi fost manualul de biologie sau de tehnologie, dar e manualul de Limba şi Literatura Română, ai să dai BAC-ul peste patru ani! Dacă ai manual, înveţi şi ai carte, dacă ai carte, ai parte. Nu în România, în altă parte... Trebuie să-i spun maică-tii: fiică-ta a pierdut manualul de română, nou-nouţ, e căscată, seamănă cu tine! Dar maică-ta doarme.

Dacă ai manual, înveţi şi ai carte, dacă ai carte, ai parte. Nu în România, în altă parte.

Mă aşez în genunchi, îmi pocnesc încheieturile, aprind lanterna sub pat. E numai praf, trebuie să dau cu aspiratorul. Mâine. Dar până mâine trebuie să găsesc manualul. Mă întorc la birou. Pun lumina pe teancul de manuale, caiete şi hârtii: aici trebuie să fie! Orice ar fi, trebuie să verific în brambureala asta, manual cu manual...

- Ce faci aici? mă cutremură vocea maică-tii din pragul uşii.
- Caut manualul de română. E nou.
- La ora asta? Ce treabă ai cu manualul de română?
- Sunt curios dacă m-au băgat şi pe mine în manual...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Radu Mircea
19.09.2019, 09:44:41

# Nu va faceti iluzii . Cei care au onoarea sa fie in manual sunt cam tot aceiasi de pe vremea noastra . Ca sa fiti si dvs. in manual ar trebui sa va va fi invatat in primul rind dascalii de azi , cea ce nu e cazul . lnvatamintul romanesc este bazat tot pe memorare mecanica , tot cu teme pentru acasa care-ti maninca putinul timp liber , ba este condus de aceleasi personaje ce se strecurau in invatamint in anii '70-'80 . Si am sa o mai repet odata : Scoala romaneasca este o sinecura pentru oameni care altfel n-ar fi putut sa cistige o piine nici furind . Cind se poate preda in scoala chiar cu o nota mai mica de 5 , ce pretentii Doamne iarta-ma sa mai ai ???

+1 (3 voturi)
Jane Doe
20.09.2019, 00:26:38

Am urmărit în ultimii ani, câteva interviuri cu cadre universitare și printre altele, cu toții afirmau că în învățământul preuniversitar merg cei mai slabi studenți, respectiv absolvenți. Că poate doar la câțiva ani o dată, un absolvent cu medie mare se orientează spre învățământ, pur și simplu fiindcă-și dorește asta. Așadar, unul la câțiva ani care devine profesor din vocație.

Corina
20.09.2019, 09:43:02

Nu e chiar așa. Merg și cei cu note (destul de) mari. Unii ca să rămână, alții în trecere.

Corina
19.09.2019, 14:07:36

Cărțile nu le aruncați la gunoi. În containerul albastru, într-o pungă bine închisă, de preferat, dacă alții aruncă gunoaie și acolo.

ovidiu preda
20.09.2019, 07:36:28

Mesaj pentru plesu, lasa-ne cu caietele tale vechi si arunca maculatura

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)