Ministrul Educaţiei a decis ca micii şcolari să înveţe tot de pe manuale vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor învăţa după manaulele vechi    FOTO: Mediafax
Elevii vor învăţa după manaulele vechi    FOTO: Mediafax

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale. Premierul a spus că se va rezolva şi problema noilor manuale, dar a recunoscut că Educaţia este unul dintre portofoliile care îl nemulţumesc.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat că revenirea la manualele vechi este temporară. „Sunt convins că la un moment dat se vor finaliza contestaţiile la licitaţie”, a spus premierul.

Acesta a mai spus că domeniile de care este nemulţumit în prezent sunt Educaţia şi Sănătatea.


Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli, se arată într-un comunicat al ministerului.

"Ministrul Educaţiei este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane", se arată în comunicat.

Discuţii despre schimbarea ministrului Educaţiei 

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat surse oficiale citate de Mediafax.

Elevii vor învăţa în continuare după manuale vechi dacă toate contestaţiile depuse la licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei nu vor fi soluţionate rapid, a mai declarat miercuri premierul Victor Ponta, spunând că este inacceptabil ca elevii să nu aibă manuale nici peste două săptămâni.

În şedinţa Executivului de miercuri, premierul i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să informeze Guvernul săptămâna viitoare care este situaţia.

Început de an şcolar fără manuale

Noul an şcolar a început fără manualele noi, inclusiv în format digital, promise de oficialii din Educaţie pentru elevii de la clasele I şi s II-a, din cauză că licitaţia de achiziţie a lor a fost blocată de zecile de contestaţii.

Până la soluţionarea acestor impedimente birocratice, proiectul unuia din cele două Abecedare alese de minister nu pare să revoluţioneze clasa I, ci se îndepărtează de tradiţiile româneşti, fiind presărat cu nume de origine străină şi termeni noi, arată experţii şi dascălii care au consultat câteva pagini ale unui dintre cele două materialele selectate de minister.

Scandalul noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de 10 ani, însă procedura s-a împotmolit în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial, în luna aprilie, prin publicarea pe SEAP.

Primele documente de licitaţie au fost respinse de ANRMAP, au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate de Federaţia Editorilor din România. În iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului. Însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Ulterior, editorii nemulţumiţi au formulat nu mai puţin de 17 contestaţii, inclusiv o sesizare la DNA, susţinând că licitaţia a fost „viciată“ şi că nu s-au folosit criterii obiective în alegerea câştigătorilor (Siveco şi Editura Litera, respectiv CD Press).

Asta în condiţiile în care au fost nevoiţi să investească zeci de mii de euro pentru a scoate un model integral de manual nou pe care să-l aducă la licitaţie. Săptămâna trecută, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anunţat că nouă sesizări au fost admise, şase doar în parte, ceea ce presupune „continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile“, depăşind termenul de 15 septembrie.

Odată selectate firmele, inspectoratele vor trimite ministerului manualele dorite, care vor putea da comanda spre tipărire şi imprimare pe DVD.


Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite