Şcoală

articolul urmator

Leadership ratat

12
16 Jun 2016 12:36:53
Marian Staş

Şcoala necomunistă e din cu totul alt film decât şcoala comunistă. Valorile cultivate de fiecare sunt din lumi paralele, reciproc incompatibile. Libertatea de gândire şi acţiune, integritatea, încrederea, curajul de a opta şi a învăţa asumarea conştientă a opţiunilor n-au cum rezona cu frica, delaţiunea, obedienţa, meschinăria şi centralizarea dictatorială dementă. Competenţa şi caracterul n-au cum face casă bună cu incompetenţa şi impostura.

În spaţiul şi timpul şcolii, testul acid al paradigmei sale comuniste sau necomuniste este, fără putinţă de tăgadă, testul arhitecturii curriculare al şcolii ca sistem. Logica aserţiunii vine dintr-o lecţie fundamentală pentru noi, oamenii: comportamente de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste –, repetate suficient de mult, devin deprinderi de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste; acestea, la rându-le, consolidează atitudini de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste. În orice sistem educaţional, modelul curricular determină, prin definiţie, comportamentele de fond ale elevilor şi profesorilor în raport cu ariile învăţării.

Cu tabelul denumit în limbă de lemn plan-cadru pentru gimnaziu, establishment-ul educaţional românesc recidivează trist şi laş, în 2016, pe întreaga sa verticală instituţională şi umană, reproducând la micron structura organic comunistoidă a procesului care, în 2013, a adus pe lume livrabilul denumit plan-cadru pentru învăţământul primar. De ce aşa? Uitaţi-vă mai întâi la tabelele dâmboviţene aferente, şi apoi la arhitecturile curriculare din Finlanda, Noua Zeelandă şi ale IBO şi veţi afla singuri răspunsul. Iar a mistifica realitatea, minţind ministerial că, vezi-doamne, programe şcolare şi manuale proiectate super-tare în baza tabelului-cămaşă de forţă-pat al lui Procust vor spori exponenţial acestuia din urmă valoarea tinichelei calpe este neruşinare ineptocrată pe faţă. Mai rău, este formă fără fond grosieră şi timp preţios pierdut în defavoarea scoaterii şcolii româneşti din comunism, la peste un sfert de veac de la căderea formală a comunismului. Vorba profesorului Mircea Miclea, într-un text conex patologiei „meşteşugului de tâmpenie”: ar fi putut să fie, dar n-a fost!...

Ieşirea şcolii din comunism înseamnă ieşirea arhitecturii sale curriculare din comunism. Este trecerea din întuneric spre lumină. Este, asumată de noi toţi, ieşirea ireversibilă din frica de trecut, care, acum, a luat minţile şcolii ca sistem. Este, asumat de noi toţi, curajul de a da copiilor noştri o şcoală pentru secolul XXI, clădită pe valorile veacului pe care îl trăim acum.

Timpul va proba.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Barbu Adriana
17.06.2016, 08:47:02

Numarul de comentarii este edificator... „Diferenţa dintre prostie şi geniu este că geniul are limitele sale”. Noapte buna !

+3 (3 voturi)
Kinga Toma
17.06.2016, 11:02:38

Exista modele educationale alternative propuse la noi?

Marian Staş
17.06.2016, 12:53:48

buna ziua - multumesc pentru intrebare! raspuns: DA - de buna seama! iata doar doua variante, "din casa proprie": http://adevarul.ro/educatie/scoala/studiu-caz-raspunsul-ministerului-legea-bacalaureatului-international-cutitul-spate-1_52fb6cebc7b855ff5647ab03/index.html http://www.ccd-bucuresti.org/documente/AtelierDidactic/2_REVISTA%20MARTIE%202016_Atelier%20Didactic.pdf (p. 2-3) etc. problema e de impostura, in primul rand. nu solutiile lipsesc, slava-domnului, ci "sangele in instalatia de sistem" politico-birocratic pentru a rupe aceasta pisica. despre chestiune stiu toti, de la primul la ultimul - doar ca, in acest moment, frica nascuta din lasitate e mai piuternica decat curajul schimbarii paradigmei. work in progress - still!.. :-) gand bun, de weekend! m.s.

Realist
18.06.2016, 06:59:29

Si eu sunt unul care crede ca invatamantul romanesc este anacroni (ca metoda, curiccula, administrare si personal), producand tineri detasati de piata muncii (abia la terminarea studiilor incearca sa se orienteze) - in plus producand oameni lipsiti de constiinta civica si deja adaptati nefast la coruptia sistemica. Nu se intelege (oare ?) ca singura sansa de schimbare in Romania sta in noile generatii, altfel vom bate pasul pe loc ca si pana acum.

+1 (1 vot)
aerolaur
18.06.2016, 18:30:02

Libertate de gandire si actiune? Asa se numesc dispretul si jignirile, pe care mult prea multi dascali sunt ASTAZI obligati sa le suporte? Curajul de a opta si de a invata? De cand nu ai mai fost intr-o sala de clasa din Romania? Profesore, in ce sistem te-ai format mataluta, ca le zici ca un om mare? Cred ca nu-ti prieste apa de pe malul Dambovitei... Ma da o fuga sa te adapi peste ocean. Cand ma gandesc ca ai purtat uniforma Armatei Romane...!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările