Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Legea care prevede reducerea numărului de ore pentru elevi şi combaterea hărţuirii a fost promulgată de Klaus Iohannis

4
18 Nov 2019 16:22:37
Autor: Simona Chirciu
Legea privind reducerea numărului de ore intră în vigoare de anul viitor. FOTO: Shutterstock
Legea privind reducerea numărului de ore intră în vigoare de anul viitor. FOTO: Shutterstock

A fost promulgată legea care prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal.

Potrivit Legii promulgată luni de către Klaus Iohannis, prevederile privind reducerea numărului de ore „intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021”, conform hotnews.ro. 
 
De asemenea, Legea Educaţiei Naţionale mai este modificată prin introducerea un nou articol, care urmăreşte combaterea fenomenului de bullying: "În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”.
 
Până acum, legea prevedea că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin de ministru. Astfel, elevii de la clasa pregătitoare învaţă 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opţional), cei de la clasele I, a II-a şi a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore şi maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.
 
Promulgarea vine după ce preşedintele a cerut în mai reexaminarea acestei legi.
În cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis semnala faptul că reglementarea prin care sunt stabilite numărul de ore alocat disciplinelor „prezintă neclarităţi”.
 
„Deşi proiectul de lege cuprinde măsuri foarte bune privind combaterea bullying-ului, precum şi o serie de măsuri menite a creşte accesul la educaţie a unor categorii de copii care nu aveau acces până acum - măsuri de care sistemul educaţional românesc are nevoie - considerăm că intervenţiile legislative care vizează stabilirea numărului de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ, fiind incomplete în reglementare, prezintă neclarităţi, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conţinutului normativ al acestora", a transmis şeful statului pe 3 ianuarie.
 
Klaus Iohannis mai semnala Legislativului în cerere că modificarea numărului de ore alocat disciplinelor „afectează automat şi profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare, învăţare şi evaluare din învăţământ precum şi încadrarea cu personal”.
 
„În acelaşi timp, apreciem că orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat şi profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare, învăţare şi evaluare din învăţământ precum şi încadrarea cu personal. De aceea, legea ar trebui să antreneze, în mod corelativ, şi modificarea planurilor-cadru şi programelor şcolare, dar şi a manualelor şcolare. Mai mult de atât, considerăm că punerea în practică a acestor noi dispoziţii poate genera inclusiv modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar. De aceea, apare ca necesară o evaluare prealabilă a impactului acestei noi reglementări asupra resursei umane din educaţie", preciza Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alexandru Preda
18.11.2019, 17:47:49

Ipocrizie și rea vointa... Cand PSD a dat aceeași lege președintelui, el a refuzat sa o promulge.dar acum, ca liberalii lui impuși tarii, au întors președintelui legea, acesta imediat a promulgat-o. Sa se impauneze uraciunile lui cu realizările altora...

-2 (6 voturi)
Ionel Marcu
18.11.2019, 17:59:03

Ce înseamnă în cazul ăsta „în medie”? Că unele clase de liceu pot avea 34 de ore și altele 26? Încă mai există clase cu mai mult de 30 de ore de clasă pe săptămână? La norma didactică nu s-a umblat, tot 18 ore de predare au profesorii?! Dar, spun ei, mai au și ore de pregătire a lecțiilor. Elevii n-au?! Tot pentru profesori continuă să fie învățământul românesc, cum spunea elevul medaliat cu aur la Olimpiada de anul acesta. Sigur că o să plece din țară.

+1 (1 vot)
Matei Basarab
18.11.2019, 19:43:30

Propunere: Nu mai bine stau elevii acasa si vin doar pe 15 iunie la incheierea anului? Si nu neaparat la scoala ci in fatza Primariei.Ce atata scoala?! Plus ca s-ar face si FFFF multe economii.

-1 (3 voturi)
db
18.11.2019, 18:34:39

Ionel Marcu : De numarul de ore de la liceu nu se spune mai nimic in articol. "Medie" in cazul acesta inseamna ca in clasele a-IX-a si a-X-a se fac 33 de ore iar in a-XI-a si a-XII-a, 27-28 de ore. De ce? Pentru ca, de exemplu, in clasele a-IX-a si a-X-a la profil real se predau muzica si desenul! Scaderea numarului de ore ar trebui sa se realizeze prin eliminarea din programa a unor materii inutile la un anumit nivel si pentru un anumit profil de invatamant ...

+1 (1 vot)
Modifică Setările