Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ordinul care transformă liceele „falimentare“ în şcoli profesionale

2
19 Sep 2019 10:25:33
Autor: Simona Chirciu
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Liceele cu zero elevi promovaţi la BAC nu vor mai avea clase de a IX-a, a decis Ministerul Educaţiei. Rezultatul deciziei va fi că, în 3-4 ani, unele liceele tehnologice vor fi, cel mai probabil, închise

Deşi recent Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a rămas fără ministru, schimbările în sistem continuă. Un Ordin de ministru prevede ca liceele cu zero promovabilitate la Bacalaureat în 2019 nu vor mai avea dreptul să înfiinţeze clase de a IX-a anul viitor. În fapt, după opt ani, MEN revine la filosofia Legii 1/2011, fără nicio actualizare a fundamentării de atunci, spun experţii în Educaţie.  Măsura, deşi pare bună, „loveşte“ în copiii vulnerabili şi slab pregătiţi, care sunt însă rezultatul sistemului. 

Concret, Ordinul de ministru prevede ca „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent“. 

Pe scurt, se doreşte defiinţarea liceelor slabe, spun specialiştii în Educaţie, care susţin că decizia de a nu mai permite şcolarizarea în clasa a IX-a nu reprezintă o penalizare a unor licee care nu performează, ci o consacrare a realităţii că elevii defavorizaţi nu au şanse să treacă admiterea la clasa a IX-a către un liceu teoretic. O altă problemă este scăderea demografiei. „Din punct de vedere demografic, nevoia de a închide şi comasa licee a fost anticipată. Însă reorganizarea lor trebuie să asigure şansa ca fiecare copil să aibă acces la un gimnaziu de calitate, la un liceu sau şcoală profesională care i se potriveşte“, consideră preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu. 

Ministerul care şi-a uitat „menirea“

Ministerul Educaţiei pare însă că nu ştie problemele existente în sistem şi alege calea mai scurtă dar cea mai uşor de pus în practică. „Măsura  aceasta loveşte în liceele tehnologice, în liceele unde se intră cu notă mică, unde vin elevii care încă încă din clasa a V-a au fost victimele lipsei de investiţii, a lipsei profesorilor de calitate. Aceşti elevi au dobândit nişte decalaje, iar acum, acestora li se va interzice dreptul să urmeze învăţământul liceal“, este de părere expertul în politici educaţionale al Societăţii Academice Române, Alexandru Constantin Manda.

În termen de 3-4 ani, liceele cu medii sub 5 vor fi închise, dar asta nu va rezolva problema de fond, spun experţii. „Vom lăsa şi mai mulţi elevi pe dinafară dacă închidem şcoli şi vor creşte astfel disparităţile între mediul rural şi cel urban, dintre cei bogaţi şi cei săraci. Ministerul Educaţiei vrea să închidă liceele care fac statisticile să arate că avem un învăţământ neperformant, lipsit de calitate şi care îşi bate joc de cei mai vulnerabili, de cei care au de fapt cea mai mare nevoie de ajutor. MEN doar încearcă să ascundă mizeria sub preş, mizerie pe care o crează şi o susţine de zeci de ani“, mai arată Manda. 

Măsura este doar aparent bună, consideră şi alte voci din Educaţie. „Ea trebuie explicată de minister: ce se va întâmpla cu liceele acestea? Ce se va întâmpla cu elevii din mediul rural? Vor fi transformate în şcoli profesionale? Fără aceste măsuri conexe şi explicaţii clare, nu pare decât un alt experiment făcut pe spatele celor mai defavorizaţi copii ai României“, arată preşedinta Centrului de Politici Educaţionale, Daniela Alexe-Coteţ. Într-o notă mai optimistă, reprezentantul părinţilor consideră că măsura este bună, pentru că „nu vom avea niciodată toate condiţiile pe care le solicităm sistemului. Dar prin aceeastă măsură, liceele cu zero promovabilitate îşi vor fundamenta cifra de şcolarizare pot cere ca în loc de clasa a IX-a de liceu, să aibă clase de profesională“, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.  

„Vorbim de o încălcare a interesului superior al copilului. MEN acţionează împotriva intereselor elevilor şi este totodată, direct răspunzător pentru ce se va întâmpla cu aceştia”, consideră Manda. 

Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu promovează Bacalaureatul apare în Legea Educaţiei în 2011, dar prevederea a fost schimbată de către Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea că „este o măsură total greşită. Nu a produs absolut niciun efect pozitiv“, declara fostul ministru atunci. În prezent, sunt 43 de licee din 23 de judeţe care sunt vizate de acest ordin. 

Lista liceelor aflate în această situaţie

Sunt 43 de licee din 23 de judeţe care sunt vizate de acest ordin, potrivit Hotnews.ro. 

Argeş:
Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş

Bacău:
Liceul Tehnologic Răchitoasa
            Liceul Tehnologic Târgu Ocna

Buzău:
Liceul Tehnologic Comuna Ruşeţu

Brăila: Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Brăila
Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Brăila
Liceul Tehnologic ”Gheorghe K. Constantinescu” Brăila

Călăraşi
Liceul Tehnologic ”Dan Mateescu” Călăraşi
Liceul Tehnologic ”Duiliu Zamfirescu” Dragalina
Liceul Tehnologic ”Dan Mateescu” Călăraşi

Constanţa
Liceul Tehnologic ”Nicolae Istrăţoiu” Deleni

Caraş Severin
Liceul Tehnologic ”Constantin Lucaci” Bocşa
Liceul Tehnologic ”Sf Dimitrie ” Teregova
Liceul Tehnologic Berzovia

Dolj
Liceul tehnologic Special ”Beethoven” Craiova

Covasna
Liceul Tehnologic ”Apor Peter” Târgu Secuiesc
Liceul Tehnologic Nr.1 Borcea

Giurgiu
Colegiul Tehnic ”Viceamiral Ioan Bălănescu” Giurgiu

Gorj
Liceul Tehnologic Stoina

Harghita
Liceul Tehnologic ”Tivai Nagy Imre” Sânmartin
Liceul Tehnologic Corund
Liceul Tehnologic ”Gabor Elek” Vlăhiţa”
Liceul Tehnologic ”Sover Elek” Joseni

Ilfov
Liceul Tehnologic ”Pamfil Şeicaru” Ciorogârla

Iaşi
Liceul Tehnologic Petru Rareş din Târgu Frumos
Liceul Tehnologic UCECOM ”Spiru Haret” Iaşi

Maramureş
Liceul Tehnologic Poienile de sub munte
Liceul Tehnologic Repedea
Liceul Tehnologic Ruscova
Liceul Tehnologic Vişeu de sus

Mehedinţi
Liceul Tehnologic Drobeta Turnu Severin
Liceul Tehnologic ”Constantin Brâcuşi Târnăveni

Mureş
Liceul Tehnologic ”Aurel Persu” Tîrgu Mureş”
Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu” Tîrgu Mureş

Neamţ
Liceul Tehnologic Nisiporeşti, Comuna Boteşti – Nisiporeşti

Olt
Liceul Tehnologic ”Ion Popescu-Cilieni”
Liceul Tehnologic Crîmpoia

Suceava
Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea

Sălaj
Liceul Tehnologic ”Petri Mor Nuşfalău

Teleorman
Liceul Tehnologic ”Andrei Şaguna” din Botoroaga
Liceul Tehnologic ”Emil Racoviţă” Roşiori de Vede
Liceul Tehnologic ”General David Praporgescu” Turnu Măgurele

Tulcea
Liceul Tehnologic ”Simion Leonescu” Luncaviţa

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sorin Constantin
19.09.2019, 11:06:54

Bani risipiți de niște trîntori care își spun ,,dascăli"...Cum au promovat elevii? Cine a verificat activitatea didactică, inspectorii ? Întrebări, personalul didactic din acele licee au primit salarii degeaba...

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
19.09.2019, 12:12:19

Foarte bine! Ar putea chiar să le transforme în școli profesionale, care să dea o calificare seriosă. P.S. Văd că - așa cum era firesc - în județul Cluj nu avem asemenea gunoaie de școli.

+2 (2 voturi)