Lider sindical: salariul unui debutant depăşeşte leafa unuia dascăl cu gradul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul debutant cu vechime între zero şi doi ani are un salariu de bază de peste 1.200 de lei  FOTO: Shutterstock
Profesorul debutant cu vechime între zero şi doi ani are un salariu de bază de peste 1.200 de lei  FOTO: Shutterstock

Liderul Uniunii Judeţene Sindicale Pro Educaţia Suceava, Traian Pădureţ, a declarat, joi, că statele de plată pentru luna ianuarie confirmă că profesorul debutant va avea salariu mai mare decât al celui cu definitivat şi vechime între 6 şi 10 ani, în urma majorării salariilor cu 10% a debutanţilor şi a medicilor rezidenţi din 2014.

Într-un comunicat de presă, Pădureţ arată că în aceste zile unităţile şcolare din ţară întocmesc statele de plată pentru salariile personalului din învăţământ aferente lunii ianuarie 2014.

"Începând cu luna ianuarie 2014, pe fluturaşii de salarii ale cadrelor didactice cu vechime între zero şi şase ani se va vedea creşterea salarială conform Ordonanţei de urgenţă OUG 103", precizează liderul sindical, citat de Mediafax.

El aminteşte că a avertizat încă din luna octombrie 2013 că salariile cadrelor didactice cu vechime între zero şi şase ani vor depăşi salariile cadrelor didactice cu vechime între şase şi zece ani şi chiar ale celor cu vechime între zece şi 14 ani.

Astfel, în urma calculării salariilor, profesorul debutant cu vechime între zero şi doi ani are un salariu de bază de 1.253 lei, iar profesorul cu definitivat cu vechime între doi şi şase ani are un salariu de 1.263 lei, în timp ce profesorul cu grad didactic II şi vechime între şase şi zece ani primeşte un salariu de 1.217 lei, profesorul cu grad didactic II şi 10-14 ani vechime un salariu de 1.207 lei, iar profesorul cu definitivat cu şase - zece ani vechime are un salariu de 1.160 lei.

Toţi angajaţii din sistem ar trebui să primească o mărire de slaariu

Pădureţ menţionează că în urma discuţiilor avute de colegi din sistem cu George Ghelmez, director în cadrul Ministerului Educaţiei, acesta a recunoscut că OUG 103/2013 se referă doar la angajaţii cu până la şase ani vechime în învăţământ.

"Menţionăm că nu suntem împotriva creşterilor salariale pentru cei cu vechime între zero şi şase ani, nu suntem împotriva creşterii cuantumului la plata cu ora (pensiile celor care au lucrat în învăţământ sunt mici şi nu sunt numai aceştia la plata cu ora), dar susţinem în continuare că mărirea salarială trebuia făcută pentru toţi angajaţii din învăţământ, inclusiv pentru personalul nedidactic care are un salariul net de circa 650 lei", precizează Traian Pădureţ.

Liderul sindical a menţionat că argumentul premierului că această mărire de salariu s-a făcut pentru profesorii cu vechime între zero şi şase ani întrucât ceilalţi profesori primesc bani prin hotărâri judecătoreşti nu se susţine.

"Aceste sume sunt pentru încălcarea legislaţiei privind plata salariilor şi sunt pentru salariile din anii precedenţi. Pe viitor, în momentul în care se va termina achitarea acestor drepturi din sentinţele judecătoreşti, cadrele didactice respective nu vor beneficia de o mărire corespunzătoare cu cea făcuta prin OUG 103", a mai arătat Traian Pădureţ.

Persoanelor cu venituri mici precum medicii rezidenţi şi profesorii debutanţi, li se măresc salariile cu 10% din 2014, potrivit premierului Victor Ponta.


Pe aceeaşi temă:

Salariul minim creşte în etape la 900 de lei. Accizele, indexate cu rata inflaţiei. Acciză de 7 cenţi/litru la carburanţi. Impozite pentru construcţiile speciale

Educaţia va primi 13% din bugetul naţional în 2014, cu două miliarde de lei mai mult decât în 2013

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite