Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Liviu Pop: Profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere. Sindicalist: Dascălii ar putea avea probleme cu plata ratelor

14
9 Jan 2018 19:56:11
Autor: Florinela Iosip
Liviu Pop: profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere. FOTO: Inquam Photos/ George Călin
Liviu Pop: profesorii îşi vor primi salariile cu întârziere. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Toţi profesorii din învăţământul preuniversitar îşi vor primi cu întârziere salariile, după cum a anunţat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, pe Facebook. Mai exact, dacă până anul trecut dascălii îşi primeau salariile pe 9, începând din 2018 îşi vor primi banii în data de 14. Profesorii reclamă că au fost înştiinţati abia pe 5 ianuarie de modificare, explicând că s-ar să aibă probleme cu plata ratelor şi a facturilor.

Întârzierea plăţii lefurilor cadrelor didactice este cauzată de schimbarea mecanismului de plată. Dacă până în prezent salariile erau plătite de primării, de acum încolo vor fi achitate de Ministerul Educaţiei prin intermediul inspectoratelor şcolare.

„Toţi angajaţii din învăţământ vor primi în 12 sau 15 Ianuarie 2018 salariile aferente lunii Decembrie 2017.  În conformitate cu ordinul MFP 86/28.01.2005 completat cu ordinul MFP nr 398/7.03.2017 data de plată a salariilor pentru Ministerul Educaţiei Naţionale şi unităţile finanţate de acesta este 14 a lunii curente, pentru luna precedentă. Potrivit OUG 90/2017 s-a aprobat că plata salariilor pentru personalul din unităţile de învăţământ se va face din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Astfel, începând cu luna ianuarie MEN va transfera lunar către inspectoratele şcolare, iar apoi acestea către şcoli, sumele pentru plata salariilor.“, a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi Laviniu Lăcustă reclamă că abia pe 5 ianuarie s-a aflat de schimbarea datei de salariu a celor care lucrează în învăţământul preuniversitar. Conform acestuia, banii vor fi viraţi direct de Ministerul Educaţiei Naţionale în conturile Trezoreriei, urmând ca fiecare unitate în parte să îşi stabilească o programare a plăţii salariilor, scrie Agerpres.

Laviniu Lăcustă a adăugat că modificarea îi poate afecta pe cei care lucrează în sistemul educaţional preuniversitar, mai ales pe cei care au rate la bancă. „Nu putem face nimic. Este o eroare de comunicare. Ar fi trebuit să fim avertizaţi. Am avut foarte multe semnale. Foarte mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ au credite la bănci, au facturi care trebuie plătite la timp. Nu ne mai miră nimic. Este clar o măsură care trebuia foarte bine gândită şi lumea trebuia anunţată pentru a avea discuţii cu băncile pentru a nu fi obligaţi să plătească penalităţi. Nu e vina oamenilor că nu îşi pot plăti creditele la data prestabilită. Asistăm la o nouă desconsiderare a celor din învăţământ pe care o fac în primul rând cei de la Ministerul Finanţelor”, a mai declarat reprezentantul USLIP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

M Costi
9.01.2018, 20:43:02

Da...va fi o mare tragedie faptul ca salariile nu vor mai fi platite pe data de 9 a lunii , ci pe 12 sau 15 ! Plus ca n-au mai crescut de cativa ani. E jale mare acum. Si ce bine era pe timpu' lui Basescu-Udrea-Boc-PDL-UDMR , cum veneau la timp salariile , cu crestere de 25 % binenteles , asa incat nu spunea nici un lider de sindicat nici pissss ...!

-4 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
9.01.2018, 21:21:41

Comentariu considerat abuziv.

Carmen Florea
9.01.2018, 22:36:25

... obsesia e anticamera schizofreniei, bolsevicu' M Costi, mai ales pt 82 de ani ai tai ..., echidistant cum esti ... V-a bagat in boale marinarul...

+2 (10 voturi)
Strajeru Dan
9.01.2018, 21:10:54

Era si timpul. Chestia cu schimbarea modalitatii de plata e o gogorita. Oricum, eu ma bucur tare: astia din invatamant sunt cel mai mare contingent de bugetari si, avand promisiunea cresterii salariilor cu 25% (amanata, dupa aia,a un si trei luni - iar acum dovedita fiind ca o mare țeapa) au dat cel mai tare cu votul in PSD. Sa simta ca a meritat, mamitica lor de boi. Ca tot nu mai reusesc de vreo 20 de ani incoace sa scoata decat neispraviti din scoala, in schimb li s-au tot marit salariile ba cu 25%, ba cu 5% de mai multe ori, de acum sunt mai tari ca aia din invatamantul universitar...

+4 (8 voturi)
Carmen Florea
9.01.2018, 22:37:59

... 'tolomac' scris pe frunte ...

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările