Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Liviu Pop propune ca anul şcolar să înceapă în a treia săptămână din septembrie

5
16 Aug 2019 16:30:07
Autor: Iulia Cimpoeru
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a anunţat ca vă depune săptămâna viitoare un proiect legislativ în care se prevede ca anul şcolar să fie fixat în a treia zi de luni din septembrie, conform unui mesaj postat de acesta, pe Facebook.

„Săptămâna viitoare vreau să depun o propunere legislativă de completare a Legii Educaţiei Naţionale prin care să se fixeze începutul anului şcolar în a treia zi de luni din septembrie”, scrie Liviu Pop, pe Facebook, informează mediafax.ro. 

Senatorul PSD a creat şi un sondaj în care întreabă internauţii dacă sunt de acord ca anul şcolar să înceapă în a treia săptămână din septembrie. Dintre cele 5000 de persoane care au votat, 86% au răspuns afirmativ.

Ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, a decis ca prima zi de cursuri din anul şcolar 2019-2020 să fie luni, 9 septembrie. Premierul Viorica Dăncilă solicitase ministerului Educaţiei prelungirea vacanţei de vară cu o săptămână, astfel încât anul şcolar să înceapă pe 16 septembrie, motivând că aceasta este dorinţa patronatelor din turism.

„În urma solicitării prim-ministrului Viorica Dăncilă, adresată ministrului Educaţiei Naţionale, de a stabili data începerii noului an şcolar prin consultarea tuturor părţilor implicate, ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, a decis ca prima zi de cursuri din anul şcolar 2019-2020 să fie luni, 9 septembrie”, anunţă un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (9 septembrie - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020), cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020); vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021).

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Preda
16.08.2019, 16:55:52

Deci educația o fac patronatele din turism?! În loc să chemăm copiii la școală de la 1 septembrie, să profităm de lumina naturală, să economisim gaze și electricitate iarna, căutăm ca la început de ianuarie să punem copiii din sate să meargă km pe jos prin ger și zăpadă că gigel are vilă la mare și vrea să facă bani. Offf! urâtă țară, urâți oameni!

0 (2 voturi)
tac tic
16.08.2019, 19:28:52

Esti cam rupt de realitate. Scoala incepe degeaba pe 9 septembrie, ca oricum nu se fac niciun fel de ore sau de cursuri. Nu e vorba de patronatele din turism aici, ci de faptul ca o mare parte a populatiei isi permite concediu la mare sau la munte cu familia si copiii doar in extrasezon, exact in perioada 9 - 22 septembrie, ca sa beneficieze de tarife reduse la cazare si de programele sociale de vacanta pentru cetatenii cu venituri mici pe care statul le pune la dispozitie si le subventioneaza si la care ar avea tot dreptul. Nu agentiile de turism pierd aici, ci patura mai saraca a populatiei si, in special, copiii lor. Astia n-au nicio vina ca sunt impiedicati de catre ciuma rosie sa vada macar o data in viata lor marea, la un pret pe care sa si-l permita chiar si parintii lor.

0 (2 voturi)
Cel Mare Scarambeu
16.08.2019, 19:39:06

tic tac, tu esti sigur ca patronii aia nu o sa prelungeasca perioada sezonului pana la sfarsitul lui septembrie daca vad ca oamenii se inghesuie la odihna in aceasta perioada?Eu ii propun senatorului Genunche sa inceapa scoala nu in septembrie ci chiar in 15 decembrie.Numai bine ar prinde sarbatorile de Mos Gerila la scoala.

0 (2 voturi)
tac tic
16.08.2019, 21:50:21

Scarambeule, Nu prelungeste nimeni nimic! Aici e vorba de turism si de sezon, nimic altceva. Exista programe subventionate de stat prin care o larga patura sociala, familii cu venituri foarte mici, ar avea posibilitatea si sprijinul financiar al statului sa-si duca copiii pe litoralul romanesc, la mare, macar o saptamana, in perioada 9-22 septembrie. Preturile pentru cazare si masa ar fi fost partial subventionate de stat; Ar fi in castig atat firmele de turism la sfarsit de sezon cat si, mai ales, amaratii care si-ar dona chiar si un rinichi sa-si duca copiii la mare, fie si la sfarsitul lui septembrie. In economia de piata, strict din punct de vedere al business-ului, chestia asta s-ar numi "win-win", pentru ambele parti. Acuma, daca Veorica vrea sa sa inceapa scoala la 9 septembrie, nu castiga nimeni: nici scoala, nici copiii, nici parintii si nici firmele de turism. Pe scurt, toti astia pierd; fie bani, fie o oportunitate de vacanta ieftina in familie, fie o bucurie unica pentru un suflet de copil amarat, fie locuri de munca pe litoral, servicii... etc.

-1 (1 vot)
foarte atent
17.08.2019, 09:44:24

cel mai bine ar fi sa inceapa tot in septembrie, dar anul viitor !!

+1 (1 vot)