Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Locuri suplimentare în şcoli pentru romi şi elevii cu nevoi speciale

8
14 Jul 2020 21:15:38
Autor: Daniela Serb

De anul acesta, în urma unui parteneriat semnat între Ministerul Educaţiei şi Cercetării – MEC – şi Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, elevii cu nevoi educaţionale speciale au alocate locuri suplimentare în şcoli, peste numărul de locuri din unităţile respective din învăţământ.

Aceşti elevi au susţinut examenele de Evaluare Naţională în etapa specială şi repartizarea lor a avut loc pe 6 iulie, simultan cu repartizarea candidaţilor pe locurile speciale destinate minorităţii rome, într-o sesiune distinctă, şi nu pe 10 iulie, când s-a făcut repartizarea computerizată pentru restul elevilor.

664 de elevi romi, repartizaţi în liceele din Bucureşti

O a doua etapă de repartizare a elevilor romi şi a copiilor cu CES pe locurile rămase libere va avea loc între 30 iulie şi 3 august, potrivit calendarului aprobat de MEC. „Elevii cu CES sunt cei care au un certificat medical eliberat de Direcţia de Sănătate Publică pe baza unui dosar medical specific. Pe baza acestor documente se face înregistrarea elevului în rândul copiilor cu CES”, a explicat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
 
În Capitală, anul acesta, au fost repartizaţi la liceu 664 de elevi romi. Mai mult de jumătate dintre aceştia – 495 – au luat medie mai mare sau egală cu 5 la admitere. Cea mai mare medie de admitere – 9,93 – este a unui elev provenit de la Şcoala gimnazială nr. 9, care a fost repartizat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, la specializarea matematică-informatică. 
 
Următorul clasat în ordinea mediei – 9,80 – va învăţa ştiinţele naturii la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”. Pe locurile speciale destinate minorităţii rome intră însă şi elevi cu medii extrem de mici, fapt care ridică semne de întrebare referitoare la capacitatea de a face faţă cerinţelor. Astfel, ultimul intrat cu media 2,22 a fost repartizat la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, specializarea matematică-informatică, în condiţiile în care ultima medie de admitere a sărit de 9,80. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Beta Alfa
14.07.2020, 21:37:26

Citez: "ultimul intrat cu media 2,22 a fost repartizat la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, specializarea matematică-informatică, în condiţiile în care ultima medie de admitere a sărit de 9,80." Da, dar ce conteaza asta, suntem "politically correct"

+5 (5 voturi)
Alexandru Preda
14.07.2020, 21:59:38

Ce babilonie! Te pomenești ca familia de romi petrece trei zile și trei nopți ca au reușit sa ingenuncheze sistemul de învățământ. E o palma pe care sistemul de învățamant și-a dat-o singur. Sa ajungi sa bagi prin lege!!!!! un repetent sau un paralel cu lumea la un liceu fie și tehnologic, dar teoretic si încă la unul cu ceva prestigiu... este un afront adus elevilor care au întrat la acel liceu și profil în mod corect.

+4 (4 voturi)
Stanila Ion
14.07.2020, 22:53:08

Nu sunt "romi". Sunt tigani si nu numele etniei e vinovat de faptele antisociale ale unora dintre ei. In afara de Ucraina niciunde in Europa nu li se spune asa, concingeti-va uitandu-va prin dictionare. Cu Ucraina e altceva, nu vor sa recunoasca faptul ca o buna parte din sud-vest este locuita de romani.Mai mult, acum "reorganizeaza" teritoriul statului ca sa imparta aceasta regiune in mai multe zone alocate zonelor locuite de ucrainieni...

+1 (1 vot)
ivanhoe zoom
15.07.2020, 01:31:28

Ce draq sunt aia "romi"? Asa le spuneti celor din etnia inutila si infractoare?

+2 (2 voturi)
Cristi Cristi
15.07.2020, 06:51:29

Tiganii au dizabilitãti de intrã pe locuri speciale ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările