Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Luni începe şcoala. Care este calendarul simulărilor naţionale şi când încep înscrierile la clasa pregătitoare

0
8 Feb 2015 14:05:50
Autor: Roxana Garaiman
În semestrul al doilea elevii vor susţine simulările naţionale la Capacitate şi Bacalaureat FOTO Adevărul
În semestrul al doilea elevii vor susţine simulările naţionale la Capacitate şi Bacalaureat FOTO Adevărul

Elevii se întorc luni la şcoală, după o vacanţă intersemestrială de o săptămână. Cel de-al doilea semestru este marcat de simulările naţionale la examenele de Capacitate şi de Bacalaureat, dar este încărcat şi pentru părinţii celor mai mici, deoarece tot de luni încep înscrierile pentru clasele pregatitoare pentru anul şcolar 2015-2016.

Cursurile din cel de-al doilea semestru şcolar încep luni, 9 februarie, şi vor mai fi întrerupte doar de vacanţa de primăvară, care se desfăşoară în perioada 10-20 aprilie. Înainte de această vacanţă, are loc Săptămâna Altfel, dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, cu un orar specific.

Cel de-al doilea semestru şcolar se încheie pe 19 iunie, când urmează vacanţa de vară ce se va termina pe 13 septembrie 2015. Până la vacanţa mare însă, elevii au de trecut o serie evaluări şi examene.

Astfel, pentru clasele a XII-a şi a VIII-a, cursurile se vor încheia în data de 29, respectiv 12 iunie.

Simulări de Bacalaureat şi Capacitate

La începutul semestrului al doilea, elevii de clasa a VIII-a vor susţine simularea naţională pentru Capacitate şi elevii de clasa a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea de Bacalaureat. 

Simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a din anul şcolar 2014-2015

23 februarie 2015 - Limba şi literatura română – probă scrisă

24 februarie 2015- Matematică – probă scrisă

25 februarie 2015 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă

6 martie 2015 - Afişarea rezultatelor

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat naţional pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2014-2015

2 martie 2015 - Simularea probei scrise de Limba şi literatura română

3 martie 2015 - Simularea probei scrise de Limba şi literatura maternă

4 martie 2015 - Simularea probei obligatorie a profilului (matematică/istorie)

6 martie 2015 - Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)

12 martie 2015 - Afişarea rezultatelor

Evaluările Naţionale de la clasele primare şi gimnaziu

Pe elevii mai mici îi aşteaptă Evaluările Naţionale, care se dau la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

- Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a – EN II:

18 mai 2015: Scris – Limba română

19 mai 2015: Citit – Limba română

20 mai 2015: Matematică

21 mai 2015: Scris – Limba maternă

22 mai 2015: Citit – Limba maternă

- Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a – EN IV:

26 mai 2015: Limba română

27 mai 2015: Matematică

28 mai 2015: Limba maternă

- Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a – EN VI:

2 iunie 2015: Limbă şi comunicare

3 iunie 2015: Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Calendarul înscrierilor pentru clasele pregătitoare

Pe data de 9 februarie, fiecare şcoală va afişa la avizier şi pe site programul de completare a cererilor tip pentru înscrierea în clasa pregătitoare, dar şi străzile care îi sunt arondate (circumscripţiile şcolare) şi numărul de clase pregătitoare.

Calendarul înscrierilor continuă cu Ziua porţilor deschise, în perioada 11-20 februarie, când au loc întâniri cu părinţii în grădiniţe, pentru informare şi consiliere.

În perioada 10 februarie-5 martie are loc evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor ai caror părinţi au solicitat acest test şi primirea rezultatelor în scris.

În perioada 16 februarie-6 martie, părinţii completează cererile-tip de înscriere în clasa pregătitoare, online sau la şcoală unde doresc să îşi înscrie copiii. Validarea acestor cereri are loc zilnic în intervalul orar 8.00-20.00 (luni-vineri), respectiv 8.00-13.00 (sâmbătă).

Admiterea sau respingerea cererilor de ănscriere la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere, în funcţie de informaţiile din cerere şi din documentele depuse de părinţi are loc în perioada 10-12 martie.

În 13 martie are loc repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală, nu au fost admişi din lipsă de locuri şi şi-au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie

13-14 martie: Afişarea în scoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă  

16 martie: Procedura de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar, este afişată la sediul şcolilor şi pe site-ul inspectoratului

17-27 martie: Părinţii care nu şi-au înscris copiii în prima etapă trebuie să depună cererea-tip de înscriere la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua

30 martie-2 aprilie: Şcolile procesează cererile, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.

3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare

7-10 aprilie: Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală.  Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I 

16 februarie-6 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective. 9-13 martie: Soluţionarea de către şcoli şi, după caz, cu acordul inspectoratelor şcolare judeţene pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoală de circumscripţie

17-27 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea.

30 martie-2 aprilie: Soluţionarea de către şcoli, respectiv comisiile judeţene, a cererilor de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie.

3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările