Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Mai proşti pe banii noştri: demontarea mitului programei şcolare

12
10 Nov 2020 12:27:48
Antonia Pup
Programa şcolară la filosofie, clasa a XII-a (extras)
Programa şcolară la filosofie, clasa a XII-a (extras)

Toată lumea pare să aibă o problemă cu programa şcolară, îi cântă prohodul. Eu cred cu tărie că ne folosim de programa şcolară pentru a justifica pedagogia falimentară din şcoala românească. Întotdeauna va fi mai uşor să dai vina pe stat în loc să vezi bârna din propriii ochi: profesori mediocri, plătiţi prost, o industrie a meditaţiilor care generează inechităţi. Mitul programei şcolare îşi are şi el locul în acest zgomot de fundal.

"La şcoală nu se învaţă destul despre drepturile omului, nimeni nu îţi zice să mergi la vot, ce-s cu partidele, trebuie schimbată obligatoriu programa, adaptată cerinţele (i)europene, eventual făcută cu nişte specialişti internaţionali" - una dintre triliardele şi catralioanele de "boale" incurabile cu educaţia românească, care pare să ne curgă pe venă la fel ca apa minerală şi cafeaua de la conferinţele pe educaţie făcute pe fonduri europene. Şi vorba americanului, "it holds water", că sună bine să zici că programa e nasoală, când tu nu ştii că programa e de fapt un document-reper şi nimic mai mult, nu ajunge ea în sine la elev, la elev ajunge o metodă de predare, care este, de cele mai multe ori, falimentară, dacă ne luăm după ce zice PISA. Dar nici nu te pui să cauţi!

Iată, aşadar, un extras din programa şcolară pentru clasa a XII-a, disciplina Filosofie. Good on paper. Zice de politică. Zice de drepturile omului. Na! La mine nu a ajuns nimic, poate pentru că profesoara nu a ştiut să ne atragă în taina învăţării şi a gândirii filosofice, poate pentru că la orele de filosofie chiuleam de rupeam în cafenelele de lângă liceu cu colegele de bancă, pentru că ştiam că nu dăm bacul din filosofie şi atunci de ce să ne mai batem capul? Şi sunt sigură că la fel ca mine sunt muuulţi alţi elevi în această Românie educată... Evident, dintre cei care ajung la şcoală, că pe majoritatea statul român preferă să îi ţină în sărăcie, că dacă abandon şcolar nu e, nimic nu e.

Sunt multe clişee care s-ar dezumfla dacă am citi, dacă ne-am informa; unele sunt incluse în programa şcolară, vă invit să faceţi şi voi acest exerciţiu, mai ales înainte să propuneţi soluţii cu care să vă decoraţi programele de guvernare. Doar la USRPLUS deunăzi am citit "curriculum naţional simplificat" şi nu am putut să am decât o reacţie de genul (reproduc ad litteram): ce, mă? Şi nici partidele tradiţionale nu par să se distanţeze de trendul naţional "vă facem mai proşti pe banii voştri" că aşa a ajuns serviciul public (unii strâmbă din nas că e public) de educaţie din România.

Până una alta, să facem lumină în bezna minţii noastre şi să ne răspundem la întrebările: de ce dreptul la educaţie nu e respectat, deşi e încetăţenit de Constituţie? De ce votăm plagiatori? De ce avem un ministru la Educaţie care propune educaţie împotriva ştirilor false, propagând ştiri false chiar pe pagina ministerului pe care îl conduce? De câte "ciasuri" avem nevoie ca să ştim că a venit ora exactă pentru a pune frână la gargară inutilă, la impostură, la grandomanie cu soluţii extraplanetare la probleme care nu există? Mama ei de programă şcolară, cum a devenit ea panaceul tuturor problemelor structurale din şcoala românească.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

nea fane
10.11.2020, 14:12:47

Ce stiri false au fost publicate pe sit-ul Ministerului Educatiei? Daca A.Pop citeste aceasta intrebare o rog sa raspunda.

+2 (2 voturi)
Gherghisan Comandor
11.11.2020, 00:20:24

La finalul clasei a 10 a toti elevii sa fie pusi in situatia de a invata o meserie fie la scoli profesionale fie la terminarea liceului sa aiba deja o meserie invatata. Care vor dori si sunt capabili sa mearga la facultate. Cum este acum ei ajung sa nu stie sa faca nimic dupa terminarea liceului . Romania nu are nevoie doar de filozofi ci si de lacatusi, sudori, tubulatori, electricieni. O meserie nu-s in stare sa invete dar au pretentii cu, carul!

-5 (7 voturi)
t mihai
10.11.2020, 14:25:29

Sa-i de cineva un kilogram de prune uscate acestei constipate, poate-i trece...

+6 (6 voturi)
Lucian Pufu
10.11.2020, 18:23:07

Calitatea invatamantului in Romania a scazut constant in ultimii 30 de ani. Cine sa fie de vina? Pai toata lumea, numai "dascalii", bineinteles ca nuuuu... Ei sunt foarte buni, plini de cursuri de perfectionare si de diplome frumos colorate, obtinute prin excursii gratis (adica pe banii altora) la mare si la munte. Si au drepturi! Si noi avem drepturi, sa-i platim (cica sunt prost platiti, probabil ca se inchipuie in Germania, sau mai stiu eu unde, habar nu au care sunt castigurile la ei acasa, in Romania). Dar de ce sa-i platim, daca munca lor are astfel de rezultate (testele alea PISA, pomenite de autoare)? Nu ar trebui sa masuram munca prin rezultatele ei, confirmate de niste teste? Nu de notele pe care tot ei le pun elevilor, asa incat au ajuns sa aiba note foarte mari dar sa nu stie sa scrie si sa citeasca. Ia ganditi-va ca va duceti la supermarket si gasiti marfa stricata sau de proasta calitate pe care vi se cer bani, nu putini. Si intrebati, de ce sa platesc bani daca marfa e de proasta calitate? Iar seful de raion v-ar raspunde ca angajatii au si ei drepturi, salariul e oricum mai mic decat in Germania, iar legea va obliga sa cumparati de la el, indiferent de calitatea marfii. Ce parere aveti? Nu-i asa ca am reusit sa impartim cetatenii in doua, o parte care nu mananca daca nu munceste bine si o parte care mananca bine chiar daca munceste prost? Va mai mirati ca cei care sunt buni de munca sunt din ce in ce mai rari pe meleagurile noastre?

0 (4 voturi)
nea fane
10.11.2020, 22:53:41

L.Pufu.Ar fi de bun simt ca atunci cand vorbesti despre DASCALI sa-ti amintesti cine te-a invatat sa scrii,sa citesti, sa canti imnul tarii(oricare ar fi el) si multe alte ,,nimicuri" ca sa ajungi cine esti.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările