Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Măsurile categorice ale d-nei Ecaterina Andronescu - credibilitatea şi acoperirea lor morală

7
2 Aug 2019 08:57:41
Mircea Morariu

Cred că de data aceasta ministrul Educaţiei, d-na prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, are dreptate. Măsurile ferme care, altminteri s-au lăsat îndelung aşteptate şi pe care nici d-na Andronescu nu a avut îndrăzneala să le ia cu ocazia celor trei mandate fracţionate anterioare, se impun cu maximă necesitate.

Pentru simplul motiv că nu se poate să laşi să ocupe catedre în şcoli şi licee, fie şi din poziţia de cadre didactice suplinitoare, cu contracte de muncă pe durată determinată, învăţători şi profesori care nu s-au dovedit capabili a obţine la examenul de titularizare, acolo unde se dau subiecte de dificultate medie, măcar un amărât de 5. Sancţiunea cea mai puţin drastică este aceea de a le impune acestor repetenţi cu diplomă universitară, unii chiar cu mastere şi grade didactice, să stea un an pe tuşă, în afara sistemului, cum se spune, să se pregătească cum se cuvine şi să se prezinte la examenul de titularizare din vara viitoare. Ceva mai discutabilă, fie şi numai din perspectiva simplă a imposibilităţii schimbării regulilor în timpul jocului, este decizia de a nu le îngădui accesul la catedră celor care au aruncat prosopul şi au părăsit sala de examene dând foaia goală. Pentru aceasta era nevoie de prevederi şi dispoziţii clare, dinainte făcute cunoscute împricinaţilor.

Este de sperat că doamna Andronescu va avea tăria de a rezista presiunilor de toate felurile care nu mă îndoiesc că se vor exercita foarte curând asupra domniei-sale. Începând cu cele ale sindicatelor, continuând cu cele ale şefilor săi ierarhici, guvernamentali sau politici, care nu vor tulburări sociale într-un an electoral. În care însuşi premierul României candidează la funcţia de preşedinte. E de sperat că nu se vor da derogări, că nu se va invoca lipsa acută de personal, că nu se va recurge la tot felul de tertipuri de pe urma cărora unii, vorba lui Orwell, să se dovedească mai egali decât alţii.

Este suficientă oare însă o astfel de măsură, oricât de drastică ar părea ea la prima vedere? Nici vorbă. Este nevoie să se ajungă până la rădăcină, să se cunoască şi să se intervină categoric la cauzele care determină astfel de situaţii. De la tot mai precara pregătire profesională de specialitate, pe care o primesc în facultate viitorii licenţiaţi, la falimentul, submediocritatea şi corupţia care domnesc la nivelul aşa-numitelor D.P.P.D-uri. De la regulile şi dispoziţiile aberante care au făcut ca un absolvent de facultate să aibă dreptul de a se prezenta la examenul de definitivare cu doar un an de activitate la catedră în spate la componenţa comisiilor însărcinate cu acordarea gradelor didactice şi titularizarea. Ca să nu mai vorbim despre corupţia din ceea ce se cheamă „mişcarea personalului didactic“. Îi sugerez (am mai făcut-o şi în discuţii telefonice) doamnei ministru să dispună un studiu comparativ. Să vadă care este, dacă este( şi o asigur că este) ecartul dintre notele pe care unul şi acelaşi „dascăl“, cum îi place d-nei Andronescu să spună, le obţine la definitivare şi grade didactice, pe de o parte, examene care au devenit o formalitate, punctul trei al ordinii de zi, acela cu felicitări, masă, dans şi „pacheţel“ de drum ajungând să fie singurul care contează, şi, pe de altă parte, la titularizare.

Marea problemă este însă dacă doamna ministru Ecaterina Andronescu, în calitatea domniei-sale de membru al guvernului Dăncilă, are îndreptăţirea morală de a face toate acestea. Atunci când stă în jurul unei mese în fruntea căreia tronează un premier corigent la limba română. Când în imediata ei vecinătate se află culturnicul Daniel Breaz, profesor universitar şi rector, campion al utilizării monstrului lingvistic construit cu „ca şi“ pe care îl utilizează cu o consecvenţă şi încăpăţânare demne de o cauză mai bună. Care a edictat mega-prostia că nu poţi obliga pe nimeni să citească. Probabil că dl. Breaz nu îi obligă să facă aceasta nici măcar pe studenţii domniei-sale. Când ministrul Tineretului şi Sportului, un ins obraznic pe care îl cheamă Bogdan Matei, a luat el însuşi o notă ruşinoasă la examenul de titularizare.

E plin de analfabeţi funcţionali nu doar în guvern, ci şi în partidul din care face parte d-na Ecaterina Andronescu. Iar aceştia nu sunt muncitori sau vânzători. Oameni care deţin o poziţie modestă în ierarhia socială. Nici vorbă. Ci foşti şi actuali membri ai Parlamentului European (Maria Grapini, Gabriela Zoană, Claudia Ţapardel) sau chiar preşedinţi ai Comisiei de Învăţământ din Senatul României (Liviu Marian Pop). Musteşte PSD-ul de plagiatori, de la Florian Bodog la (spre marele meu regret) Ionuţ Vulpescu.

Foarte adesea - ştiu că insistenţa mea în această privinţă o enervează- i-am sugerat d-nei Ecaterina Andronescu să înfiinţeze un fel de cursuri serale pentru demnitari. Cu Viorica Dăncilă şi Maria Grapini prin rotaţie şefe de clasă, cu Liviu Pop pe post de monitor şi cu doamnele Ţapardel şi Zoană eleve de serviciu.

De abia după ce va face toate acestea, măsurile radicale ale d-nei prof.univ.dr. ing. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, vor avea şi credibilitate, şi acoperire morală. Deşi la capitolul morală, doamna Andronescu a dat-o rău de tot cu bâta-n baltă prin ceea ce i-a ieşit pe gură atunci când a abordat tragedia Alexandrei Măceşeanu. În ţările civilizate, pentru astfel de lucruri negândite, un demnitar şi-ar fi prezentat urgent demisia. În România încă pesedizată, lucrurile stau cu totul altfel. Din păcate.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stanila Ion
2.08.2019, 13:41:15

Fara suparare, eu nu mai am nici-o incredere in aceasta Abramburica, plagiatoare dovedita a unei lucrari de cercetare -grant european. Ea este cea care a desfiintat invatamantul profesional si unul dintre cei care au mutilat legea invatamantului de pe vreme d-lui Funeriu...

+1 (1 vot)
Alfa Omega
2.08.2019, 21:00:00

Ce oroare de femeie sa declare ca victima este de vina ca s-a urcat intr-o masina straina.Dar profesoara aia care s-a urcat de mai multe ori si nu a patit nimic ? Sau bucatareasa ce ia gatit ani de zile bestiei pe doua picioare ? Oricum abramburica era indirect vinovata ca nu exista un transport sigur pentru scolari si elevii de liceu ! Asa ca a fost demisa pe merit nu pt opinii aberante !

Mircea Lupan
2.08.2019, 16:31:41

Chix! Invatamantul a intrat din lac in put. Asteptam un articol despre Breazu.

+1 (1 vot)
Constantin G
2.08.2019, 17:07:40

SECURIMEA MILIARDARA CONDUCE ROMANIA PRIN BALAURUL DAN VOICULESCU. In 2014, dupa 6 ani de taraganare cu amanari repetate a procesului ICA, jefuitorul de tara Dan Voiculescu a fost condamnat de Instanta Suprema cu 5 judecatori, la 10 ani de inchisoare, pentru ca a furat, pe bucati si cu acte false, Institutul de Cercetari Alimentare , cladirile, terenurile si tot ce a mai fost, prin intermediul firmei sale Grivco. Prejudiciul stabilit de instanta, cu ajutorul comisiilor de expertiza, a fost de peste 60 de milioane de euro. Dupa doi ani si 11 luni, pe 26 iulie 2017, Voiculescu a fost eliberat din inchisoare de catre Tribunalul Bucuresti, fiindca… a scris 11 carti de stiinta (!) si a fost cuminte. Varanul a fost eliberat din cusca, fara sa plateasca cei 60 de milioane de euro datorati statului, conform sentintei din 2014. Dar balaurul Voiculescu mai are de restituit statului roman si banii incasati de Voiculescu in 1990 pe activele filialelor firmei Crescent (care erau ale Securitatii) plus banii de la exporturi, totalizand intre 250 si 300 milioane de dolari, conform Comisiei parlamentare cu specialisti canadieni. Comisia a stabilit ca Varanul nu a predat niciun dolar statului. Cu 230 milioane dolari, Voiculescu si-a infiintat cele trei companii: Grivco, Bioprod si Intact, in 1991, iar Antenele tin de trustul Intact. Toate aceste trusturi ale varanului, sunt de drept bunuri ale statului roman. Adaugam acum aceasta informare importanta:ca exista un individ periculos, FLOREA VOINEA, zis ICA. Economist, fost lider UTC, un apropiat al lui Nicu Ceausescu si prieten al premierului Chinei, Li Qiang (copy paste), care sta pe langa Dancila (nu stiu in ce functie oficiala sau neoficiala) si el hotaraste totul in Guvernul Dancila. Din presa aflam ca Ica Voinea are cea mai mare putere in Guvernul Dancila, ca el i-a ,,recrutat” pe Razvan Cuc la Transporturi si pe Nicolae Moga la Interne. Mai adaug ca acest Ica Voinea cu puteri nelimitate in Guvernul Dancila, este fost economist din COMERTUL EXTERIOR, pe care Dan Voiculescu l-a numit directorul companiei INTACT. Deduc ca Ica Voinea si Mihai Gadea sunt doua dintre uneltele lui Dan Voiculescu, pentru stapanirea Romaniei de catre securimea miliardara. Vasazica, exista totusi un stat paralel cu vointa neamului nostru romanesc, care nu ne vrea in UE, care nu ne vrea o tara democrata, civilizata, bogata si puternica. Este statul securimii miliardare, care a jefuit Romania dupa 1989 si care este raspunzatoare pentru crimele si distrugerile care au fost, ca sa ne tina sub stapanire pana acum.

+1 (1 vot)
Victor Nagy
3.08.2019, 14:33:35

Gestul premierului se inscrie in politica de devalizare a PSD-ului Oare ce „ pisica ” i s-a aratat doamnei Dancila , incat a devenit chiar zeloasa in a implementa aceasta politica ? Chiar si candidatura la presedentie , are un singul scop ... de a-i bloca lui Tariceanu accesul in turul 2

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările