Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Medicul Marius Geantă: „Odată redeschise, şcolile trebuie să rămână aşa cât mai mult timp. E posibil?“

1
15 Jan 2021 11:13:44
Autor: Daniela Serb
Dr. Marius Geantă consideră că e nevoie de testare masivă a populaţiei şcolare
Dr. Marius Geantă consideră că e nevoie de testare masivă a populaţiei şcolare

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, susţine redeschiderea şcolilor şi revenirea elevilor în bănci şi explică măsurile care ar trebui luate pentru a reduce riscul de infecţie cu SARS-CoV-2.

Într-o postare pe Facebook, medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, explică măsurile care trebuie luate pentru a diminua riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, pe lângă cele deja ştiute, şi până la momentul în care vom putea cuantifica impactul vaccinării. 
 
Redăm mai jos postarea:  
 
Din păcate, la nivelul semestrului II nu vom putea cuantifica un impact semnificativ al campaniei de vaccinare asupra desfăşurării activităţilor din şcoli. Va fi prea devreme.
 
Cum putem face totuşi ca şcolile să rămână deschise cât mai mult timp?
Prin mutarea deciziei la nivelul fiecărei şcoli, prin colaborare şi prin testare continuă.
 
Pe lângă indicatorii luaţi în calcul acum, trebuie dezvoltaţi alţi indicatori epidemiologici, dar la nivelul unităţilor şcolare, pe baza cărora să se ia deciziile de închidere, limitare a actitivăţii sau de deschidere.
Să nu uităm că multe şcoli, licee sau universităţi au o populaţie mai mare decât localităţi pentru care acum se calculează, de rutină, aceşti indicatori.
 
Aceşti indicatori se bazează şi presupun generarea de date la nivelul fiecărei şcoli, retroactiv şi, mai ales, proactiv.
Atitudinea proactivă trebuie să se bazeze mai ales pe testarea rapidă antigenică. Noile generaţii de teste sunt mult mai performante acum, faţă de fazele iniţiale ale pandemiei.
 
Trebuie să începem să testăm pentru a preveni, nu doar pentru a confirma diagnosticul.
Cum ar putea fi folosite testele antigenice rapide în şcoli?
👉 Pentru testarea de rutină (odată pe săptămână) a personalului din şcoli.
👉 Pentru testarea în timp real a persoanelor care prezintă simptome (elevi sau personal) şi pentru testarea tuturor persoanelor din şcoală care au intrat în contact cu un bolnav de Covid-19.
 
Efectul testării rapide va consta în identificarea rapidă a cazurilor la risc, urmată de izolarea acestora până la confirmarea prin rt-PCR.
 
În acest fel, se pot lua decizii ţintite, la nivelul unei clase dintr-o şcoală, permiţând în rest desfăşurarea normală a activităţii.
 
Pentru a putea fi implementat, acest model are nevoie de o colaborarea personalului şcolilor cu elevii şi cu părinţii, în special pentru a facilita accesul la date relevante (apariţia unor cazuri Covid-19 în familie sau prezenţa unor simptome înalt sugestive). Şi, în plus, de colaborarea la nivel local cu autorităţile sanitare şi autorităţile publice locale.
 
Pentru reducerea riscului la nivelul şcolilor, trebuie păstrate toate măsurile deja cunoscute (igiena mâinilor, aerisirea sălilor de clasă, evitarea pe cât posibil a aglomeraţiei) - dar acestea sunt măsuri care nu ar fi trebuit şi nu ar trebui să lipsească vreodată, independent de pandemie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Eduard
17.01.2021, 21:28:09

Singura solutie pentru evitarea tuturor problemelor este continuarea invatamantului exclusiv on - line pana la imunizarea populatiei. Eventual , daca se mai potoleste epidemia, invatamant hibrid pentru reducerea aglomeratiei din clase. Pe langa riscul de infectare, care nu poate fi eliminat, invatamantul in pandemie presupune costuri suplimentare care ar putea fi usor evitate , banii fiind directionati cate spitale spre exemplu. Testarea saptamanala, este buna in teorie dar cine suporta costurile, testelor si cine face profit de pe urma vanzarii acestora ? Achizitii de dezinfectanti, masti , de scoala si de parinti cu costurile aferente ! Plus grija infectarii copiilor, parintilor si cadrelor didactice, copii tinuti cu mastile pe fata ore in sir si cu restrictii ca in armata. Domnul doctor nu analizeaza si aceste probleme. Pacat.

Modifică Setările