Mesaje împotriva religiei în şcoli la început de an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţiile laice vor ca religia să fie înlocuită cu un curs opţional de Istoria religiilor
Asociaţiile laice vor ca religia să fie înlocuită cu un curs opţional de Istoria religiilor

Subiectul orelor de religie în şcoli a fost reactivat în prima zi de cursuri din noul an şcolar. Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a reluat campania de stopare a „biserificării” şcolilor şi a „îndoctrinării religioase”, cerând Ministerului Educaţiei să rezolve problema şefilor de şcoli şi a diriginţilor care sunt şi preoţi, deci subordonaţi şi Bisericii Ortodoxe.

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) cere Ministerului Educaţiei „să facă publică situaţia directorilor, directorilor-adjuncţi şi diriginţilor care activează în unităţile publice de învăţământ şi care, în calitate de preoţi sau de profesori de religie, sunt în acelasi timp subordonaţi Bisericii Ortodoxe sau altor culte religioase”. 

De asemeni, ASUR cere înlaturarea de urgenţă a acestor conflicte de interese, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei, transmis luni, în prima zi de şcoală.

Reprezentanţii ASUR au mai spus că „în unităţile de învăţământ de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela”, reiterând ideea lansată şi vineri de candidatul la prezidenţiale Monica Macovei.

Campania de informare ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!” a fost iniţiată de ASUR în februarie 2011 şi până în prezent a reuşit să atragă atenţia a mii de elevi, părinţi şi profesori din ţara întreagă asupra statutului orelor de religie. În octombrie 2012, campania a fost premiată în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, mai spun cei de la ASUR.

ASUR: Şcoli transformate în Biserici

Aceştia avertizează că „începerea anului şcolar aduce în atenţie, din nou, un fenomen pervers: transformarea şcolilor în adevărate biserici, proces tolerat sau chiar încurajat de către autorităţi”.

„Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a atras atenţia în repetate rânduri asupra riscurilor pe care le presupune dubla subordonare a profesorilor de religie – deşi angajaţi şi plătiţi de Ministerul Educaţiei, ei sunt direct răspunzători în faţa cultelor care i-au trimis în şcoli. Efectele acestei îngenuncheri a autorităţii de stat în faţa Bisericii conduce treptat la o adevarată "biserificare" a şcolilor şi la supunerea copiilor unui mecanism, foarte bine elaborat, de îndoctrinare religioasă. Infiltrarea învăţământului de către subordonaţi ai Bisericii s-a extins constant de la an la an, astfel încât azi, în multe unităţi şcolare, întâlnim profesori de religie în calitate de diriginţi sau chiar de directori”, explică ei.

ASUR a venit şi cu o serie de exemple de şcoli în care susţin că ar avea loc o astfel de acţiune de „biseriificare”, cum ar fi Şcoala Gimnazială “Maica Domnului” din Bucureşti (fosta Şcoală nr. 50), unde în urmă cu 10 ani s-a amenajat un „paraclis(!)”, dar şi şcoli din ţară.

"Uitaţi-vă la pretinsul 'laborator de religie' de la Şcoala 50 din Bucureşti în care sunt obligaţi copiii să-şi facă orele; uitaţi-vă la elevii puşi să se târască în genunchi într-o aşa-zisă 'capelă' la Liceul Pedagogic din Timişoara. Aceste situaţii frizează patologicul! Profesorii de religie sunt direct subordonaţi Bisericii; a-i numi ca diriginţi sau ca directori de şcoală creează premizele unor abuzuri deosebite. Aceştia se află într-un evident conflict de interese!" a declarat Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.


Pe aceeaşi temă:

Dezbatere Adevărul Live despre religia în şcoli şi pericolul „Religarhiei“

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Poate fi bun un părinte ateu într-o lume plină de credincioşi?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite