Metodologia Bac-ului din 2013, publicată în Monitorul Oficial cu o întârziere de patru luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordinul de ministru privind metodologia bacalaureatului a fost semnat în august 2012 şi publicat în ianuarie 2013FOTO: Arhiva Adevărul
Ordinul de ministru privind metodologia bacalaureatului a fost semnat în august 2012 şi publicat în ianuarie 2013FOTO: Arhiva Adevărul

Ordinul de ministru care prevede că bacalaureatul de anul acesta se va desfăşura la fel ca în ultimii doi ani a apărut în Monitorul Oficial abia în luna ianuarie, la patru luni de la avizarea sa de Ministerul Educaţiei. Motivul oficial invocat este lipsa fondurilor necesare publicării actului, însă sindicalişti din educaţie spun că s-ar fi aşteptat legiferarea bac-ului profesional.

Asta deşi ordinul de ministru care prevede metodologia de organizare a bacalaureatului în 2013 a fost semnat în finele lunii august 2012, înainte de începerea anului şcolar.

În timp ce răspunsul oficial al Ministerului Educaţiei trimis ziarului „Adevărul“ explică întârzierea prin probleme birocratice, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, este de părere că motivul pentru care s-a întârziat publicarea ordinului a fost fiindcă s-a mizat pe introducerea bacalaureatului profesional.

„Ordinul de ministru privind metodologia bacalaureatului trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial atunci, la scurt timp după ce a fost semnat, dar s-a mizat că se va adopta bac-ul profesional, care, dacă mă întrebaţi pe mine, oricum trebuia să apară încă de acum un an dacă voiau să-l aplice. Corect ar fi fost ca metodologia să fie publicată înainte de începerea anului şcolar, să sperăm că nu se mai repetă“, a declarat Simion Hancescu.

Ce spune Ministerul Educaţiei în răspunsul oficial:

„Ministerul Educaţiei a publicat ordinul privind aprobarea metodologiei de bacalaureat pe site-ul propriu pe data de 31 august 2012. În data de 13 septembrie, a trimis spre publicare la Monitorul Oficial respectivul document împreună cu anexele aferente, dar şi ordinele care vizează admiterea în clasa a IX-a, respectiv evaluarea naţională la clasa a VIII-a.

Având în vedere că publicarea unui număr mare de anexe atât ca pagini, cât şi ca dimensiuni presupune costuri suplimentare, corespondenţa dintre Monitorul Oficial şi Ministerul Educaţiei purtată în lunile care s-au scurs până la publicarea ordinului a lămurit detaliile legate de publicare, de la costuri la numărul exemplarelor pe care Ministerul Educaţiei le-a solicitat de la Monitorul Oficial“.

În plus, reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că nepublicarea ordinului în Monitorul Oficial până acum nu a fost o ilegalitate.

„Precizăm că aceste detalii de natură birocratică nu au dus la încălcărea legislaţiei în vigoare, cu atât mai mult cu cât, aşa cum am precizat mai sus, ordinul a fost public pe site-ul instituţiei noastre imediat după semnarea acestuia de către doamna ministru Ecaterina Andronescu“.

Metodologia de la BAC a întârziat şi în 2010

Nu este pentru prima dată când un ordin de ministru privind metodologia de la examenul de bacalaureat a fost publicată cu întârziere. Acum doi ani, ordinul privind organizarea bacalaureatului a fost semnat de ministrul Educaţiei de atunci, Daniel Funeriu, însă a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 25 ianuarie 2011. Întârzierea s-a datorat faptului că acela a fost primul an în care au fost introduse camerele video la BAC şi a fost nevoie de mai multe avize, susţine fostul ministru.

„Acel an a fost primul an în care am introdus la bacalaureat camerele de luat vederi. Nu mai ţin bine minte, dar cred că acesta a fost motivul întârzierii. Dacă ţin bine minte, şi din cauza acelei întârzieri am reorganizat o direcţie. Ar fi fost mult mai bine dacă era publicat la timp, de aceea am fost foarte atent ca în 2011 să publicăm ordinul la timp“, a declarat Funeriu pentru „Adevărul“.

Anul trecut, ordinul care prevedea metodologia de organizare a BAC-ului din 2012 a fost publicat în data de 31 august 2011, la două zile după ce fusese semnat de ministrul Educaţiei.

BAC-ul profesional, amânat din octombrie 2012

Epopeea trecerii bac-ului profesional prin ordonanţă de urgenţă a început în toamna lui 2012, după ce  proiectul de lege care prevedea această modificare în Legea Educaţiei Naţionale nu a primit şi girul preşedintelui României.

Ecaterina Andronescu, a hotărât, la sfârşitul lunii octombrie, la cererea premierului Victor Ponta, redactarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind susţinerea Bacalaureatului profesional din 2013.

Ea a precizat atunci că dacă ar fi fost să aştepte o legiferare parlamentară, era foarte posibil ca actul normativ să nu intre în vigoare până în 2013, din cauza procedurilor anevoioase, dar şi pentru că majoritatea parlamentarilor se pregătea pentru campania electorală.

Însă, proiectul ordonanţei s-a plimbat prin ministere pentru avize, cu ceva probleme la Ministerul de Justiţie, şi nu a mai ajuns să intre în dezbaterea Guvernului pentru a fi aprobat până la încheierea mandatului de ministru al Ecaterinei Andronescu.

Senatul a adoptat, în 17 septembrie, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.

Dezbaterea proiectului de lege a fost amânată la nivelul comisiilor Camerei Deputaţilor, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii bacalaureatului profesional, în 10 octombrie.

”Bacalaureatul profesional e o altă invenţie de tip formă fără fond, destinată perpetuării disfuncţiilor vechi ȋn ambalaj nou”, susţineau într-un raport din septembrie 2012 specialiştii de la Expert Forum, organizaţie care susţine aplicare celor 17 măsuri prevăzute de Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008 la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite